Skip to main content

Leiders uit de visserijwereld richten zich op een duurzamere toekomst voor Afrikaanse oceanen

KAAPSTAD, 16 oktober 2014 – Leiders uit de visserijwereld, afkomstig van overheden, NGO's en de bedrijfstak zelf, zijn in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad bijeengekomen om te praten over oplossingen voor de overbevissing.

Het was de eerste keer dat de internationale raad van belanghebbenden van de Marine Stewardship Council (MSC) samenkwam in Afrika en de bijeenkomst viel samen met de World Food Day 2014. Vanuit het besef dat vis-, schaal- en schelpdierproducten van groot belang zijn voor de economieën van ontwikkelingslanden spraken vertegenwoordigers uit Afrikaanse staten over de urgentie van maatregelen om te zorgen voor gezonde mariene ecosystemen en duurzame visserij voor groepen die ervan afhankelijk zijn.

Er werden ervaringen uitgewisseld tussen regeringsafgevaardigden uit de Comoren, Mauritius, Madagaskar, Mozambique, Namibië, Nigeria, de Seychellen, Zuid-Afrika en Tanzania. Het certificeringsprogramma van de MSC voor duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten vond er erkenning als belangrijk mechanisme bij het realiseren van een omschakeling naar duurzame visserij.

Peter Sinon, minister van natuurlijke hulpbronnen op de Seychellen, sprak op de bijeenkomst en gaf daarbij uiting aan zijn steun voor samenwerking van Afrikaanse landen met de MSC.

Sinon zei daarover: “Als regio beschikken we samen over een hulpbron van onschatbare waarde. De tonijn bij de Seychellen blijft niet bij de Seychellen. Vissen kennen geen grenzen. Ze gaan de hele Indische Oceaan over. Als we niet samenwerken bij het beheer van onze vispopulaties, voldoen we als overheden niet aan onze taak om de economische welvaart van onze landen voor de lange termijn te waarborgen. We moeten ervoor zorgen, dat iedereen gaat nadenken over duurzame vispraktijken en dat zullen we samen moeten doen."

"Op de Seychellen zijn we er klaar voor om het voortouw te nemen bij die gezamenlijke inspanningen. We werken samen met de tonijnindustrie om de beoordeling voor MSC certificering te ondersteunen en roepen andere landen op om hetzelfde te doen."

Het MSC-programma biedt een mechanisme om verandering te realiseren. Het programma legt de lat hoog voor duurzame visserij en het MSC-keurmerk stelt retailers en consumenten in staat om duurzame vispraktijken te herkennen en te belonen.

De MSC wil absoluut samenwerken met Afrikaanse landen. Werner Kiene, voorzitter van de Marine Stewardship Council, zei hierover: "Het bestuur van de MSC heeft duidelijk gemaakt, dat we klaarstaan om Afrikaanse landen te helpen om hun vastberadenheid als het gaat om duurzame visserij om te zetten in reële maatregelen. Wetenschap en politieke ervaring vormen samen een stevige basis voor die verbeteringen."

In de woorden van Rupert Howes, Chief Executive van de MSC: "Als we onze visie - 20% van de wildgevangen vis-, schaal- en schelpdierproducten gecertificeerd als duurzaam in 2020 - willen verwezenlijken, moeten we regio's rond de Indische Oceaan bij het proces betrekken. Daarvoor ontwikkelt de MSC nieuwe tools en methoden die het MSC-programma toegankelijker moeten maken voor visserijen in ontwikkelingslanden."

"Het probleem van de niet-duurzame visserij los je niet zomaar even op, maar als we ervoor kunnen zorgen dat consumenten vragen om duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten kan dat een belangrijke rol spelen. Gebleken is dat MSC gecertificeerde visserijen meetbare voordelen realiseren door visbestanden op gezonde niveaus te houden, terwijl visserijen ook nog eens toegang krijgen tot nieuwe markten waar steeds meer vraag is naar duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten. Ik hoop dat we met de bijeenkomst van vandaag de aanzet kunnen geven voor nieuwe, echte en blijvende verbeteringen in de manier waarop Afrikaanse oceanen worden bevist."

Afgevaardigden bij de raad van belanghebbenden van de MSC maakten van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan Irvin & Johnson (I&J), een van de visserijbedrijven die deel uitmaken van de MSC gecertificeerde Zuid-Afrikaanse sleepnetvisserij naar heek in Kaapstad. Deze visserij is een prachtig voorbeeld van de voordelen die het MSC-programma oplevert. Sinds de certificering in 2004 heeft de visserij de bijvangst van zeevogels met 99 procent weten terug te dringen en het herstel van heekbestanden bewerkstelligd. Verder heeft de certificering de visserij in staat gesteld om nieuwe exportmarkten te ontwikkelen voor USD 187 miljoen, goed voor 12.000 banen in de Zuid-Afrikaanse visindustrie en gerelateerde branches. 

De bijeenkomst van Afrikaanse regionale vertegenwoordigers werd tevens bijgewoond door interregionale organisaties en ontwikkelingsinstanties uit heel Afrika, die af hebben gesproken om samen te werken met regeringen om deze inspanningen te steunen. Daarbij ging het om vertegenwoordigers van de Southern African Development Community (SADC), het African Union Interafrican Bureau for Animal Resources (AU-IBAR), het WNF, het East Southern African Regional Programme, de South West Indian Ocean Fisheries Commission (SWIOFC), het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ.

Christine Penney, medevoorzitter van de raad van belanghebbenden van de MSC, zei hierover: "Het is fantastisch dat deze eerste bijeenkomst van de raad van belanghebbenden in de ontwikkelingslanden - en in Afrika - zoveel heeft opgeleverd. In de raad van belanghebbenden zitten vertegenwoordigers uit vele onderdelen van de maatschappij; visserijen, industrie, milieu-NGO's, onafhankelijke wetenschappers en retailers uit de hele wereld. Er is een speciale subcommissie die zich met de ontwikkelingslanden bezighoudt en die van zeer groot belang is voor de raad."

Professor Eyiwunmi Augustine Falaye van de universiteit van Ibadan in Nigeria is aangesteld als nieuwe voorzitter van de Developing World Working Group van de MSC en zal zich in samenwerking met ontwikkelingslanden blijven inzetten om de activiteiten van de MSC verder te stimuleren. Kijk als u meer wilt lezen over de aanstelling van professor Faye op http://www.msc.org/newsroom/news/new-chairman-for-msc-developing-world-working-group.

Waarom duurzaam vissen noodzakelijk is*

 29 procent van 's werelds oceanen is overbevist.

  • Vis is goed voor bijna 17 procent van de inname van dierlijke eiwitten door de wereldbevolking.
  • De branche voor vis-, schaal- en schelpdierproducten levert de bestaansmiddelen voor 10-12 procent van de wereldbevolking.
  • Vis behoort nog steeds tot de meest verhandelde levensmiddelen ter wereld, goed voor bijna USD 130 miljard in 2012.

* Cijfers uit het SOFIA Report 2014 van de FAO

Feiten en cijfers MSC

  • MSC certificering heeft een ontwikkeling van meer dan 15 jaar samenwerking en beleid achter zich.
  • De MSC werkt samen met visserijen die verantwoordelijk zijn voor 10% van de wereldwijd aan land gebrachte wildvangst.
  • Er zijn nu 23.000 producten met MSC-keurmerk, een toename van 800 procent sinds 2009.
  • De retailwaarde van op consumenten gerichte producten met MSC-keurmerk bedraagt USD 4,8 miljard per jaar. Dit is goed voor een groei van ca. 118% sinds 2009.

Meer lezen over de raad van belanghebbenden van de MSC? Kijk op http://www.msc.org/about-us/governance/structure/msc-stakeholder-council

Meer lezen over de activiteiten van de MSC met betrekking tot visserijen in ontwikkelingslanden? Kijk op http://www.msc.org/about-us/credibility/working-with-developing-countries

Voor foto's van de bijeenkomst van de raad van belanghebbenden van de MSC in Kaapstad kunt u kijken op https://www.flickr.com/photos/sustainableseafood/sets/72157648786883462/

Meer informatie

Volg ons op Twitter @MSCkeurmerk and Facebook.
Voor vragen kunt u mailen naar: [email protected]