Skip to main content

Rio Mare introduceert MSC gecertificeerde tonijnmoot in olie

Nieuw in het assortiment van Rio Mare: Tonijnmoot in Olijfolie met MSC-keurmerk. Deze tonijn wordt met de hengel gevangen, waardoor bijvangst beperkt wordt. Het is een volgende stap van de Europese marktleider in het proces om de Rio Mare tonijnproducten in het schap te verduurzamen. Deze veelzijdige en gezonde vis past in talloze heerlijke warme en koude  gerechten. Rio Mare Tonijnmoot in Olijfolie wordt gekenmerkt door de hele vismoot met een opvallend roze kleur, waaraan bij het inblikken alleen pure olijfolie en een snufje zeezout is toegevoegd.

Ondersteuning lokale vissers

Voor de nieuwe Rio Mare Tonijnmoot in Olijfolie met MSC-keurmerk wordt skipjack tonijn gebruikt, door lokale vissers op traditionele wijze gevangen op de Malediven. Skipjack is een kleine tonijnsoort die opvalt door de strepen op zijn buik en door zijn aangename smaak. De tonijn wordt met hengels gevangen, een selectieve vismethode dat nauwelijks bijvangst  oplevert, en  de kleine bijvangst die optreedt wordt weer terug in zee gegooid. Rio Mare ondersteunt hiermee ook de plaatselijke bevolking, die voor een groot deel afhankelijk is van de tonijnvangst. Rio Mare beloont vissers om op een duurzame manier vis te vangen, en hoopt meerdere visbedrijven te stimuleren om ook voor een MSC-gecertificeerde wijze van visvangst te kiezen.

Op weg naar duurzaamheid

Rio Mare is zich bewust van het belang van duurzame visserij, om ook in de toekomst tonijn te kunnen blijven vangen. CSR Directeur Luciano Pirovano van Bolton Alimentari, het moederbedrijf van
Rio Mare: “Wij vinden bij Rio Mare dat het onze taak is om producten van hoge kwaliteit te leveren en daarnaast verantwoordelijkheid te nemen voor onze maatschappij, op zowel ecologisch als sociaal vlak. Om die reden implementeren we ons Responsibility Quality programma. De lancering van dit MSC-gecertificeerde product is daarin een belangrijke mijlpaal.” Het MSC-keurmerk geeft consumenten de zekerheid dat vis afkomstig is uit duurzame visserij. Hans Nieuwenhuis, Country Manager Benelux van MSC (Marine Stewardship Council) is blij met deze nieuwe aanwinst: “dat het grootste merk voor ingeblikte tonijn in Europa deze stap zet, laat zien dat de markt stevig in beweging is op weg naar duurzaamheid. Door naar het MSC-logo te vragen stimuleert de consument de visserijvangst en –verwerking om te verduurzamen. Dit mechanisme werkt als een vliegwiel voor innovatie.” Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt het MSC-keurmerk de beste garantie voor duurzaam gevangen wilde vis, effectiever en betrouwbaarder dan andere keurmerken voor verantwoorde visvangst.

Veelzijdige vis

Italianen weten het al tientallen jaren: tonijn van Rio Mare staat voor smaakvolle kwaliteit. De tonijn wordt streng gecontroleerd en twee keer schoongemaakt, in het blik zit dus niets anders dan mooie roze tonijn, zonder vet of graten. Aan de tonijn worden geen conserveringsmiddelen of smaakstoffen toegevoegd. Tonijn is de meest gegeten vis ter wereld en dat is niet voor niets, want de vis is ontzettend veelzijdig en laat zich goed verwerken in zowel warme als koude gerechten. Tonijn is rijk aan proteïnen maar arm aan verzadigde vetten en draagt dus bij aan een gezond voedingspatroon. Nederlanders blijken zich in de keuken echter niet altijd raad te weten met tonijn in blik. Op de website van Rio Mare staan talloze recepten van gerechten met tonijn, geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Er zijn ook verschillende vrolijke gerechten voor kinderen te vinden.

Meer informatie

Marine Stewardship Council, Louise de Miranda, +31 (0)70 360 59 79, [email protected]