MSC’s sporbarhedsstandard for fisk og skaldyr — MSC
Mine værktøjer
Log ind
Du er her: Forside Om os MSC’s standarder og certificeringskrav MSC’s sporbarhedsstandard for fisk og skaldyr

MSC’s sporbarhedsstandard for fisk og skaldyr

MSC’s certificering for sporbarhed af fisk og skaldyr sikrer, at MSC-mærket kun bruges på fisk og skaldyr fra MSC-certificerede bæredygtige fiskerier. Det betyder, at forbrugere og indkøbere af fisk og skaldyr kan være sikre på, at de fisk, de køber, kan spores hele vejen tilbage til et fiskeri, som opfylder MSC’s miljøstandard for bæredygtigt fiskeri.

Hvorfor er der brug for en sporbarhedsstandard?
Hvordan er standarden udviklet?
Hvad bliver certificeret?

Hvordan bliver virksomheder sporbarhedscertificeret?
Hvor længe er certificeringen gyldig?

Hvor finder jeg sporbarhedscertificerede virksomheder?
Hvor finder jeg mere information?

Hvorfor er der brug for en sporbarhedsstandard?

Sporbarhed er et vigtigt emne i fiskeindustrien. Forkert mærkning er et anerkendt problem og den komplekse internationale værdikæde, som de fleste fiske- og skaldyrsprodukter skal igennem, gør det svært at finde den nødvendige information om den oprindelige kilde. Mærkningen på fiske- og skaldyrsprodukter bør indeholde verificerbar information om art, fiskeriet og information om bæredygtighed.

Når et fiskeri er certificeret, skal alle virksomheder i forsyningskæden– fra båd til bord – have en sporbarhedscertificering for at kunne sælge MSC-certificerede produkter. På den måde bliver alle led tjekket, hvilket sikrer, at MSC-mærket kun bliver brugt på fisk og skaldyr, der kommer fra et MSC-certificeret bæredygtigt fiskeri.

Alle virksomheder, der ønsker at bruge MSC-mærket skal først søge om en miljømærke-licensaftale.

Læs mere om, hvordan du bruger MSC-mærket her.

Ingen illegal fisk i værdikæden
Sporbarhedscertificeringen hjælper også med til at holde illegal fisk ude af værdikæden. Illegalt fiskeri er et alvorligt problem, der både skader det marine miljø og presser fiskersamfund over hele verden. Læs mere om, hvordan MSC arbejder på at holde illegale fisk ude af værdikæden på vores internationale hjemmeside. 

Hvordan er standarden udviklet?

MSC’s sporbarhedscertificering blev etableret i december 1999 og byggede på eksisterende best practice-standarder. Anden version af standarden blev taget i brug i august 2005, og senest i august 2011 kom den reviderede version 3  MSC reviderer løbende standarderne udfra MSC' procedurer for at sætte standarder, hvilket sikrer, at processen er I overenstemmelse med ISEAL’s retningslinjer for sociale og miljømæssige standarder. Hver revision af standarderne inkluderer mindst to offentlige høringsrunder.

Hvad bliver certificeret?

For at opnå en sporbarhedscertificering skal virksomheder auditeres og bevise, at de har effektive sporbarheds-, opbevarings- og registreringssystemer, som sikrer, at kun fisk og skaldyr fra certificerede fiskerier bærer MSC’s miljømærke. Fx skal virksomhederne demonstrere, at de opbevarer certificerede fisk adskilt fra ikke-certificerede fisk, og at de kan spore alle lcertificerede fisk tilbage til en sporbarhedscertificeret leverandør.

Alle sporbarhedscertificerede virksomheder får en unik kode, der skal stå på alle pakkede produkter med certificeret fisk og skaldyr. Det sikrer både indkøbere og forbrugere, at de køber fra en godkendt leverandør. MSC-mærket kan kun anvendes på produkter fra MSC-certificerede fiskerier af virksomheder, der har et gyldigt MSC-sporbarhedscertifikat.

Hvordan bliver virksomheder sporbarhedscertificeret?

Virksomheder i forsyningskæden, der ønsker at blive MSC-certificeret, kontakter en uafhængig, akkrediteret certificeringsorgan, der vurderer virksomheden efter MSC’s sporbarnedsstandard. Certificeringen tager udgangspunkt i del B af MSC's krav til sporbarhed,

Læs mere om MSC’s tredjepartscerificering på MSC's internationale hjemmeside.

Hvor længe er certificeringen gyldig?  

Et MSC-sporbarhedscertifikat gælder i tre år. Under denne periode bliver virksomheden løbende tjekket med besøg for at sikre, at den fortsat lever op til MSC’s standarder for sporbarhed. Efter de tre år er gået, skal virksomheden vurderes på ny, hvis den ønsker at blivei MSC-programmet.

Hvor kan jeg finde sporbarhedscertificerede virksomheder?

Brug vores Find en leverandør-side til at søge efter alle virksomheder, der med deres sporbarhedscertificering kan levere MSC-certificerede bæredygtige fisk og skaldyr.

Hvor finder jeg mere information?

Få et overblik over, hvordan du får din virksomhed certificeret i dokumenterne:

Bliv certificeret! MSC's sporbarhedscertificering (PDF) 

MSC’s sporbarhedsstandard (PDF, 226.41 KB, engelsk)

Download yderligere regler - Bilag BD (PDF 106 KB, engelsk)

Kontakt os

Har du flere spørgsmål, så skriv til standards@msc.org.

Handlinger tilknyttet webside