Skip to main content

Met trots lanceren wij in België de MSC Duurzame Vis Awards. Hiermee willen we de uitmuntende duurzaamheidsprestaties van mensen en organisaties binnen de Belgische visserijsector publiekelijk erkennen. Dag in, dag uit wordt er hard gewerkt door organisaties om de visindustrie te verduurzamen en vis veilig te stellen voor nu en de generaties na ons. Graag stellen wij de categorieën en genomineerden voor!

MSC België: Duurzame Vis Awards 2022

MSC België: Duurzame Vis Awards 2022

Award categorieën 

Op 6 oktober werden alle winnaars bekendgemaakt middels een live video-uitzending. De prijzen werden die dag uitgereikt door jury-voorzitter MSC-ambassadeur JEAN sur MER en MSC-collega William Morré. 

De volgende categorieën werden in deze editie van de MSC Duurzame Vis Awards uitgereikt:

Beste supermarkt voor verse vis

carrefour winnaar beste supermarkt verse vis msc duurzame vis award

 

Winnaar categorie : Carrefour

2e plaats : Lidl

3e plaats : Colruyt Group

Reactie van MSC over de winnaar en genomineerden

“Carrefour heeft in de afgelopen jaren steeds een constructief gesprek onderhouden met MSC omtrent de samenstelling van het assortiment, maar ook rond communicatie. Ook de jury wist duidelijk de inzet van Carrefour op beide onderdelen naar waarde te schatten. Als retailer met verse vis op ijs bevindt Carrefour zich in een unieke positie om de interactie met de consument op te zoeken. Carrefour kiest er voorlopig als enige supermarkt met verstogen voor om het MSC certificaat met traceerbaarheidseisen te onderhouden. Die certificatie vereist onafhankelijke controles op de oorsprong van duurzame gecertificeerde vis. Het is een essentiële stap om naar de consument toe met geloofwaardigheid over duurzame vis te kunnen spreken, én om het MSC label te mogen aanbrengen bij onverpakte vis. Wij blijven in gesprek met Carrefour om samen stappen te blijven zetten.” 

“Colruyt Group en Lidl hebben geen verstogen, en net daarom is het knap dat beide retailers toch kunnen concurreren met Carrefour in deze categorie. Zowel Colruyt Group als Lidl kiezen resoluut voor MSC gecertificeerde wilde vis voor hun assortiment. Ze combineren een sterk assortiment bovendien met een duidelijke communicatie. Daarom verdienen ze allebei een eervolle vermelding in deze categorie.” 

 

Beste supermarkt

aldi winnaar beste supermarkt msc duurzame vis awards

 

Winnaar categorie : Aldi

2e plaats : Lidl

3e plaats : Colruyt Group

Reactie van MSC over de winnaar en genomineerden

“Aldi, Colruyt Group en Lidl zijn alle drie mooie vaandeldragers voor MSC in België. Alle drie stellen ze een hoog ambitieniveau en een keuze voor onafhankelijk gecertificeerde vis voorop. Bijna alle verse visproducten en diepvriesvis zijn gecertificeerd bij deze drie supermarkten. Dat Aldi in deze categorie als winnaar uit de bus komt is voor MSC helemaal terecht. Ze staken de afgelopen twee jaar als hard discounter met kop en schouders boven de rest uit op basis van de volume verkoop van MSC gecertificeerde vis. En dat hebben ze te danken aan hun voortrekkersrol, op vlak van tonijnconserven en meer recent op vlak van minder voor de hand liggende producten zoals smeersalades met vis of dierenvoeding. Zo prikkelen ze de rest van de markt, én zorgen ze voor de aanhoudende vraag naar duurzame grondstof die essentieel is om visserijen te stimuleren.” 

 

  Beste nationale merk

  iglo winnaar beste nationale merk msc duurzame vis award

   

  Winnaar categorie : Iglo

  2e plaats : Fish Tales

  3e plaats : Delio


  Reactie van MSC over de winnaar en genomineerden

  “Iglo speelt al sinds de beginjaren van MSC in België een rol van betekenis door het aanbieden van producten met het MSC label op de verpakking. Ze zijn in België het merk dat de meeste diepvriesvis verkoopt, en daarom hebben ze ook een grote verantwoordelijkheid naar duurzaamheid toe. Het pleit dan ook voor hen dat al hun wilde visproducten het MSC label dragen.” 

  “Fish Tales en Délio zijn naar volume toe (nog) minder belangrijk, maar geven allebei het juiste signaal af naar consumenten toe. Onafhankelijk controles zijn een must om geloofwaardig claims rond duurzame vis te maken. Fish Tales is daarbij uniek, zonder compromis worden alle producten mét MSC label op de markt gebracht. Délio kwam pas afgelopen jaar met MSC gelabelde smeersalades op de markt, maar door de aanzienlijke volumes is de impact nu reeds groot. Geen broodje tonijnsla meer zonder zekerheid over duurzaamheid!” 


  Beste foodservice

  ikea winnaar beste foodservice msc duurzame vis award

   

  Winnaar categorie : IKEA

  2e plaats : JEAN sur MER Harbor Cafe

  3e plaats : Kantine VUB

   

  Reactie van MSC over de winnaar en genomineerden

  “Door de combinatie van het grote bereik en het volume aan verkoop bij IKEA én de radicale keuze om enkel MSC gecertificeerde wilde vis aan te bieden, verdient IKEA deze award helemaal. Consumenten ontsnappen in het restaurant niet aan het label. IKEA toont dat duurzame labels ook een plaats hebben in restaurantketens en is een voorbeeld voor andere ketens in België. Hopelijk vinden we in IKEA een partner om de consument in de komende periode te tonen wat de impact van hun keuze voor MSC gecertificeerde vis is.” 

   

  Belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij

  nederlandse mosselsector winnaar belangrijkste msc-visserij msc duurzame vis award

  Winnaar categorie : NL mosselsector 

  2e plaats : Alaska pollock visserij 

  3e plaats : Skipjack tonijn visserijen

   

  Reactie van MSC over de winnaar en genomineerden

  “De mosselsector is van uitermate belang voor ons programma in België. Mosselen zijn naar volume het meest geconsumeerde product uit onze zeeën, voor populaire vissoorten als kabeljauw en zalm. Niet alleen werkt de sector met veel respect voor de natuur – de onafhankelijke erkenning via MSC certificatie bevestigt dit formeel - daarnaast zijn mosselen ook interessant vanwege de lage carbon footprint en de positieve impact op de waterkwaliteit door hun filterende werking. Daarnaast is mosselen eten ook erg gezond. In tegenstelling tot wat we vaak voor vissoorten moeten zeggen, is er voor mosselen geen enkele reden om minder te eten of te variëren. Hoe meer MSC gecertificeerde mosselen, hoe beter.” 

   

  Beste drie Belgische leveranciers

  sugnature foods, jean sur mer en pittman seafoods winnaars beste belgische leveranciers msc duurzame vis award

  De winnaars zijn:

  Reactie van MSC over de winnaars

  “Vanuit MSC vonden we het erg belangrijk om ook bedrijven uit de Belgische supply chain te betrekken bij deze verkiezingen. Heel vaak worden zij vergeten, terwijl een duurzame werking in de supply chain blijk geeft van visie op lange termijn. Supermarkten en merken kregen de kans om Belgische MSC gecertificeerde bedrijven te nomineren voor deze categorie. Op basis van het aantal stemmen, en de expliciete gedrevenheid om duurzame vis op de agenda te zetten werden Pittman Seafoods, Signature Foods en Original seafood catering dit jaar beloond met een award. Alle drie deze bedrijven zijn actieve partners van MSC, er is regelmatig overleg en uitwisseling om nieuwe mogelijkheden met MSC gecertificeerde grondstof, of nieuwe verkoopskanalen af te tasten. Zo blijven deze bedrijven ondernemend, mét de ambitie om duurzame vis aan hun klanten te leveren.”  

  Wie zat er in de jury?

  De externe jury bestond uit :  

  • Hans Polet – Hoofd onderzoeker Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek.
  • Sarah Braeye – Project manager Superlijst project Rikolto.
  • Sarah Hennin – Market Development manager ASC.
  • Jan Kegels – Ondernemer en zaakvoerder van JEAN sur MER.

  jury msc duurzame vis awards 2 mannen en 2 vrouwen

  Hoe werden de winnaars gekozen?

  De beoordelingen:

  Voor categorie 1-4 (retail (verse vis), nationaal merk en foodservice) werd er een voorbereidende analyse uitgevoerd door MSC op basis van de volgende parameters: 

  1. Prestatie (i.e. assortiment) 
   1. Aantal MSC-gecertificeerde producten. 
   2. Volume verkoop MSC-gecertificeerde vis (cijfers werden niet extern gedeeld). 
   3. Aantal verschillende MSC-gecertificeerde vissoorten in het aanbod. 
  2. Doelstellingen en communicatie rond duurzame vis(serij) 
   1. Publieke toewijding op basis van kwantitatieve en tijdsgebonden doelen. 
   2. Transparante rapportering op de vooruitgang t.o.v. de doelstellingen.
   3. Correcte en volledige communicatie over duurzaam vissen. 
   4. Pro-actieve communicatie (lees : educatie) naar consumenten. 

  Deze analyse resulteerde in een pre-selectie, degene vervolgens werd voorgelegd aan externe jury die de uiteindelijke winnaars benoemden.

  Voor categorie 5 (belangrijkste MSC visserij voor Belgische markt) werd door MSC bepaald welke visserij de grootste volumes aan MSC-gecertificeerde grondstof levert voor producten op de Belgische markt. Daarnaast wordt specifieke en belangrijke impact op vlak van verduurzaming mee in acht genomen bij de beoordeling. De jury heeft aan de hand van bovenstaande criteria de winnaar bepaald.    

  Voor categorie 6 (beste Belgische MSC-gecertificeerde leverancier) werden de top 3 kandidaten voor categorie 1-4 gevraagd worden om hun selectie van beste Belgische MSC-gecertificeerde leverancier te nomineren, inclusief korte argumentatie. 

  Bekijk de volledige rapportage en het juryrapport.