Wat het keurmerk betekent — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Ga voor certificering Ga voor certificering! Restaurants Wat het keurmerk betekent

Wat het keurmerk betekent

lsnl
Het MSC-keurmerk is de meest vertrouwde en erkende indicator van duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren.

 

Wat het MSC-keurmerk betekent

Wanneer het MSC-keurmerk op een visproduct of visgerecht staat, dan betekent dit dat de vis duurzaam is gevangen en dat deze volledig terug te traceren is naar de visserij waaruit de vis afkomstig is.

Het MSC-keurmerk kan alleen gebruikt worden als:
•    de vis, schaal- of schelpdieren uit een visserij komen die gecertificeerd is volgens de MSC-standaard voor duurzame visserij; en
•    ieder bedrijf in de keten tussen vangst en het eindverkoopkanaal gecertificeerd is volgens de MSC-traceerbaarheidsstandaard  ('Chain of Custody'). 

Hoe wordt een visserij gecertificeerd?

Het behalen van de visserijcertificering is niet makkelijk. Om MSC gecertificeerd te worden, moet elke visserij zijn duurzaamheid via een onafhankelijk beoordelingsproces aantonen.

Een team van onafhankelijke wetenschappers en deskundigen kijken in de beoordeling naar:
•    de duurzaamheid van het visbestand;
•    de effecten die de visserij op de zeenatuur heeft;
•    hoe goed de visserij wordt beheerd.

Het beoordelingsteam schrijft een rapport over de visserij dat ook aangeeft of een visserij volgens hen gecertificeerd zou kunnen worden. Net zoals bij wetenschappelijke artikelen het geval is, wordt het rapport beoordeeld door twee afzonderlijke, onafhankelijke wetenschappers (de zogenaamde 'peer-review'). Daarna is er nog een inspraakmogelijkheid door andere partijen, zoals natuurorganisaties, die aangegeven hebben dat zij een belang hebben in de visserij.

Alleen als de visserij slaagt voor dit 'examen' - en er sprake is van volledige traceerbaarheid tussen vangst en bord - mag de vis het MSC-keurmerk dragen.

Het MSC-keurmerk in uw restaurant - Traceerbaarheid van vangst tot bord

Als de laatste schakel in de keten dient uw restaurant een certificaat te hebben waarmee de traceerbaarheid wordt bewezen, het zogenaamde  'MSC Chain of Custody certificaat'. Het toont aan dat de vis die u aan uw klanten serveert, kan worden terug getraceerd naar de duurzame visserij die de vis ving.

Lees meer over hoe u gecertificeerd kunt worden en het MSC-keurmerk in uw restaurant kunt gebruiken.

 

Document acties