MSC model: Verbetering in de visserij — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Impact MSC MSC model: Verbetering in de visserij

MSC model: Verbetering in de visserij

Het 'MSC model: Verbetering in de visserij' legt uit hoe MSC via het inzetten van marktkrachten bijdraagt aan gezonde visbestanden en oceanen voor nu en de toekomst.

Download het 'MSC model: Verbetering in de visserij' (PDF, Nederlands, 141kb)

Inhoud van het 'MSC model: Verbetering in de visserij'

  • Inleiding

De MSC beheert een certificerings- en keurmerkprogramma om te beoordelen of (wildvangst) visserijen ecologisch gezien duurzaam functioneren en goed beheerd worden.

  • Het creëren van marktprikkels om visserijen wereldwijd te verbeteren

Het MSC-programma bevordert positieve veranderingen in de wereldwijde visserij. Het creëren van marktprikkels voor duurzaam gevangen vis en het bevorderen van de inkoop uit gecertificeerde visserij vormen de kern van hoe het MSC-programma werkt.

  • Duurzaamheid definiëren en beoordelen – de MSC-standaard en het scoresysteem

Het beoordelen van de duurzaamheid van een visserij is een complex proces. Maar in de basis is het concept eenvoudig: de huidige vangsten moeten op een dusdanig niveau liggen dat de visbestanden en de ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn gezond blijven, om zo tegemoet te kunnen blijven komen aan de behoeften van de huidige en toekomstige generaties.

  • Geloofwaardigheid door onafhankelijke beoordelingen en grondige processen

MSC houdt zich aan de meest strikte internationale standaarden die van toepassing zijn voor certificeringsprogramma's. Dit betekent dat onafhankelijke derden worden ingezet om visserijen ten opzichte van de standaard te beoordelen en te bepalen of tot certificering overgegaan kan worden.

  • Duurzaamheid van visserijen wereldwijd verbeteren

Het is een grondbeginsel in de economie dat prikkels een groot effect kunnen hebben op en bepalend kunnen zijn voor gedrag. Dit is zeker het geval bij het marktgeoriënteerde programma van MSC en de wereldwijd gecertificeerde visserijen. Veel visserijen die zich in het begin lieten certificeren tegen de MSC-standaard waren al behoorlijk duurzaam bezig en hoefden maar weinig aanpassingen door te voeren. Deze pioniers zorgden ervoor dat MSC een goede basis kreeg. De erkenning die deze pioniers in de markt kregen, zorgde voor de benodigde prikkels voor andere visserijen om hun voorbeeld te volgen.

Meer informatie

Document acties