Skip to main content

Ambitie van MSC: 20% gecertificeerde visserij in 2020

De Marine Stewardship Council (MSC) markeert z’n 20 jarig bestaan met een strategie voor de komende jaren. De ambitie is om in 2030 een derde van de wereldwijde vangst van vis MSC gecertificeerd (of in beoordeling) te krijgen. De ambitie van MSC is vooral gericht op het vergroten van de impact van het programma in ontwikkelingslanden en op de grote mariene ecosystemen. Het gaat er om het aandeel van de belangrijkste vissoorten en markten en de betrokkenheid van consumenten te vergroten. En tevens waarde genereren voor MSC gecertificeerde visserijen.

Bij het strategisch plan publiceren we de geschiedenis van MSC. Het is een reis tot aan de dag van vandaag geschreven door een onafhankelijke journalist van de Press Association. Het biedt een overzicht van de oorsprong, de uitdagingen en de mijlpalen in die 20 jaar. Het is geschreven in het Engels. Sustainable seafood: the first 20 years .

“20 jaar geleden was MSC een dapper idee, ontwikkeld door WNF en Unilever om de uitdagingen van niet duurzame visserij aan te gaan. “ zegt Rupert Howes, Chief Executive van MSC. “Ze wilden een marktmechanisme creëren met de verbinding van visproducenten en consumenten door middel van een geloofwaardige derde partij certificering en labeling. Dit programma zou de goede vispraktijken herkennen en belonen. Maar ook een stimulus zijn om echte verandering te genereren waar dat nodig is om de gezondheid van de oceanen en het visbestanden veilig te stellen voor de toekomst. 20 jaar verder laat zien dat het een bewezen concept is en dat de beweging van duurzame vis wereldwijd op gang is gekomen in samenwerking met alle stakeholders”

 

Strategische doelen van MSC voor 2020

  • Herkennen en belonen van duurzame visserij en stimuleren van wereldwijde verbeteringen. Groei van 14 % van de wereldwijde visvangst van vis gecertificeerd nu naar 20 % in 2020
  • Verzekering dat MSC certificering geloofwaardig is en wereldwijd tot de beste praktijk behoort; nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden van vissers, en verbeterde certificatie processen.
  • Cultiveren en uitbreiden van de markt voor duurzame vis, vooral daar waar dit de grootste verandering in het water veroorzaakt. Dus niet alleen in Europa maar ook in VS, China en Japan.
  • Voortbouwen op publieke bewustwording en de wetenschappelijke basis en invloed op de zeeen wereldwijd laten zien. Investeren in onderzoek naar de vraag van consumenten voor duurzame visproducten en het MSC-keurmerk.

“Hoewel er veel te vieren is, is er ook een toenemend gevoel van urgentie om niet duurzame visserij aan te pakken en Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG van VN) te leveren. Dit is een kritische tijd voor onze oceanen. De nieuwe strategie van de MSC stelt de prioriteit op die delen van de wereld, vissoorten en markten die de meest significante invloed kunnen hebben op de gezondheid van onze oceanen. Het blijft trouw aan de visie van onze oprichters, gebaseerd op de lessen van het verleden, "concludeert Howes.

Het strategisch plan en de 20ste verjaardag van MSC is op de Seafood Expo Global 2017 tijdens het Seafood Future Forum toegelicht. U kunt het geheel op youtube terugkijken.