Colruyt Group toont betrokkenheid bij gezonde oceanen met ambitieuze doelstellingen — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Nieuws Nieuws Colruyt Group toont betrokkenheid bij gezonde oceanen met ambitieuze doelstellingen
EU Our Oceans conferentie Malta

EU Our Oceans conferentie Malta

Colruyt Group toont betrokkenheid bij gezonde oceanen met ambitieuze doelstellingen

06-10-2017

Zevenentwintig internationale en toonaangevende bedrijven uit de keten voor vis-, schaal- en schelpdierproducten lieten tijdens de Our Ocean-conferentie op Malta weten hoe zij bijdragen aan de bescherming van onze oceanen. Tijdens deze vierde editie van Our Oceans ontmoeten wereldleiders uit meer dan 60 landen elkaar om afspraken te maken over het beschermen van oceanen en zeeën. Die bedekken immers 75% van onze aardbol en staan ernstig onder druk.

In België spreekt Colruyt Group zijn ambities uit om het ruime assortiment wild gevangen vis onder eigen merk (125 producten) verder te verduurzamen naar 2020 toe. Colruyt Group hanteert daarbij een duidelijk beleid: 100% verantwoorde sourcing, waarbij producten met MSC-keurmerk de voorkeur krijgen. Zo streeft Colruyt Group ernaar dat 90% van de verse en diepvriesvis het MSC-keurmerk heeft in 2020. In de categorie conserven wordt geleidelijk aan meer MSC-gecertificeerde tonijn geïntroduceerd en geldt voor andere vissoorten een ambitie van 100% MSC-gecertificeerd in 2020.

Michel Jenquin, aankoper diepvriesvis Colruyt Group: “100% van onze verse en diepvriesvis onder eigen merk is binnen Colruyt Group vandaag duurzaam gevangen. MSC is voor ons een belangrijke partner om dat doel te bereiken en ook te handhaven.

Met deze scherpe doelstellingen neemt Colruyt Group het voortouw om de gezondheid van onze oceanen als prioriteit te behandelen. Colruyt Group ging eerder dit jaar al een engagement aan om toe te werken naar een volledige transparante keten in de tonijnsector. Met dit nieuw engagement over de hele breedte van het assortiment onder eigen merk toont Colruyt Group zich dus opnieuw als leider in het Belgische retaillandschap.

Wereldleiders komen samen voor oceanen

De Europese Unie is de organisator van de tweedaagse Our Ocean-conferentie, die gisteren in Malta begon. Ruim 700 deelnemers waaronder wereldleiders, royalties en marktleiders ontmoeten elkaar om afspraken te maken over hoe we de uitdagingen waarmee oceanen geconfronteerd worden het hoofd kunnen bieden. Daarbij staan klimaatverandering, vervuiling en niet-duurzame en illegale visserij centraal.

2020 Leaders for a Living Ocean

De 2020 Leaders for a Living Ocean is een initiatief van de Marine Stewardship Council (MSC), het wereldwijde keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. Het initiatief bundelt de kracht van 27 bedrijven in de visketen van over de hele wereld, die zich inzetten om meer duurzame, gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten op de markt te brengen. En daarmee het natuurlijk leven in oceanen wereldwijd te beschermen.

“Leiderschap in het bedrijfsleven is essentieel om de verwoesting van oceanen door niet-duurzame en illegale vispraktijken tegen te gaan”, aldus Rupert Howes, Chief Executive van Marine Stewardship Council. “De engagementen van deze marktleiders laten zien dat duurzaamheid een cruciaal onderwerp is voor bedrijven die hun blik naar de toekomst richten. Deze leiders hebben oog voor onze planeet en staan klaar om actie te ondernemen. Ze fungeren daarmee als aanjagers voor verandering binnen de sector. Samen met onze partners wil MSC zorgen voor echte en blijvende veranderingen waar dat nodig is om ook in de toekomst te kunnen genieten van gezonde oceanen en voldoende vis-, schaal- en schelpdierproducten."

Wereldmarkt

Ambitieuze toezeggingen van de 2020-leaders komen ook van MSC-partners Aeon (een invloedrijke Japanse retailer) en Tmall Fresh, onderdeel van Alibaba, een Chinese reus op het gebied van e-commerce. Hun targets om in 2020 20% gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten aan te bieden, kunnen een daadwerkelijke ommekeer in de visbranche teweeg brengen. China en Japan zijn de twee grootste wereldmarkten op het vlak van vis-, schaal- en schelpdierproducten.

Maar ook de vissers zelf doen belangrijke toezeggingen. De Deense DFPO bijvoorbeeld, die alle commerciële vissers in dit land vertegenwoordigt, wil dat in 2020 90% van haar visvangst MSC-gecertificeerd is. Iceland Sustainable Fisheries, een IJslandse organisatie voor duurzame visserijen met zo'n 50 toonaangevende bedrijven, wil zelfs dat 100% van haar commerciële visserijen over enkele jaren MSC-gecertificeerd is.

Aandacht voor het zuidelijk halfrond

Met de aangekondigde engagementen scharen de leiders op het gebied van vis-, schaal- en schelpdierproducten zich achter de ambitie van MSC om in 2020 20% van de wereldwijde vangst op zee in haar programma te betrekken. Om dat te realiseren zal MSC zich meer richten op oceanen en visserijketens op het zuidelijk halfrond, omdat juist daar de bedreigingen voor de oceanen erg groot zijn. 

Over MSC

MSC-gecertificeerde visserijen zijn op dit moment goed voor 12% van de wereldwijde vangst op zee. Een eerder gepubliceerd MSC-rapport laat zien dat visserijen in het programma ruim 1.200 concrete verbeteringen hebben doorgevoerd. De wetenschappelijk verantwoorde visserijstandaard van MSC is een uitwerking van internationale richtlijnen van de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO). Eerder dit jaar stelde het Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) vast dat MSC als enige mondiale standaard voor wilde visvangst aan deze richtlijnen voldoet.. 

Document acties