Skip to main content

Duurzame vis populair in Nederland: Naamsbekendheid van MSC-keurmerk blijft groeien

De Nederlandse consument raakt steeds bekender met duurzame vis en heeft het behoud van de wereldzeeën hoog in het vaandel staan. Volgens onafhankelijk onderzoek kent inmiddels 44 procent van de viskopers het keurmerk van de Marine Stewardship Council [1] - dat is 10 procent meer dan in 2011. Ook slaagt 26 procent van de ondervraagden daarin het blauwe MSC-keurmerk zonder bijbehorende tekstin eigen woorden correct te omschrijven als een keurmerk voor duurzame visserij.

Deze positieve resultaten komen voort uit onderzoek dat in 2012 voor de tweede keer in Nederland is uitgevoerd door onderzoeksbureau Albemarle Marketing Research (AMR) [2] met als doel opvattingen en koopgedrag van viskopers ten opzichte van duurzaamheid, milieukeurmerken en MSC te meten.

Behoud van het leven in zee is belangrijk voor de consument

Volgens het onderzoek hechten Nederlandse consumenten waarde aan een gezonde toekomst van de wereldzeeën. Zo is bijna de helft van de ondervraagden van mening dat er dringend actie moet worden ondernomen om de visbestanden wereldwijd te beschermen.Viskopers zijn daarom ook bereid om hun steentje bij te dragen: Een derde van de ondervraagden geeft aan altijd of regelmatig op zoek te zijn naar duurzame visproducten. Daarbij zijn keurmerken richting gevend - de consument ziet een milieukeurmerk als meest betrouwbare bron van informatie over de duurzaamheid van een product (53 procent), gevolgd door aanbevelingen van familie en vrienden (49 procent) en advies van de regering (48 procent).

Met betrekking tot duurzame vis is een meerderheid van 56 procent ervan overtuigt dat het MSC-keurmerk erbij helpt de visbestanden voor de toekomst veilig te stellen. Meer dan 40 procent van de consumenten is dan ook van plan om in de toekomst bij de visinkoop vaker op het MSC-keurmerk te letten. Dat geldt ook voor een hapje buiten de deur: Liefst 55 procent van de visliefhebbers vindt het belangrijk dat ook restaurants duurzame vis op de kaart zetten.

Opvattingen en koopgedrag grote drijfveer voor verduurzaming

“Wij zijn blij om te zien dat een vergroot aanbod van duurzaam gevangen vis in Nederland gepaard gaat met een toenemende bereidheid van consumenten om bewust voor producten met MSC-keurmerk te kiezen en zo duurzame visserij te belonen”, aldus Nathalie Steins, MSC Manager Benelux. “Opvattingen en koopgedrag van viskopers zijn een enorm belangrijke drijfveer als het gaat om het verduurzamen van de markt voor vis, schaal-en schelpdieren.” In Nederland zijn er inmiddels meer dan 1.400 visproducten met MSC-keurmerk op de markt.

Consumentenbestedingen aan vis met MSC-keurmerk stijgen in 2011 met ruim 17%

Dat de interesse voor duurzame vis onder consumenten groeit, blijkt ook uit de resultaten van de recent gepubliceerde ‘Monitor Duurzaam Voedsel’ [3], opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Volgens dit onderzoek besteedden Nederlandse consumenten in 2011 rond 130 miljoen Euro aan visproducten met MSC-keurmerk, een groei van 17,3 procent ten opzichte van 2010 (rond 111 miljoen Euro). In totaal steeg de markt voor duurzame vis, schaal- en schelpdieren - dat wil zeggen voor zowel producten met MSC-keurmerk als biologische producten - in 2011 met ruim 18 procent. Binnen deze bestedingen groeide de omzet in de buitenhuishoudelijke markt met bijna 63 procent.

“In de supermarkten heeft de productgroep duurzame vis één van de hoogste marktaandelen”, legt Johan Bakker, marktonderzoeker van het LEI, uit. “De laatste cijfers over de eerste maanden van 2012 laten zien dat de omzetgroei voor duurzame vis doorzet. Deze ligt in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw ongeveer 10 procent hoger dan van vorig jaar.”

Over het AMR marktonderzoek

Het AMR marketingonderzoek werd uitgevoerd om opvattingen en koopgedrag van viskopers ten opzichte van duurzaamheid, milieukeurmerken en MSC in Nederland te meten. In totaal werden er 602 interviews afgenomen. De steekproef is zo opgezet dat deze landelijk projecteerbaar is op de volwassen bevolking van elke regio die minstens een keer in twee maanden vis koopt en is statistisch geldig met een betrouwbaarheid van 95% (afwijking +/- 4%). Voorzeggen en beïnvloeding werden geminimaliseerd door:

  • Tijdens de rekruteringsfase geen aanwijzingen te geven aan respondenten over wat voor soort vragen zouden worden gesteld
  • De tekst in het keurmerk te verwijderen
  • Vragen naar de bekendheid van het MSC-keurmerk als eerste vragen te stellen
  • Het als een logo in plaats van als een keurmerk te beschrijven

Het AMR consumentenonderzoek wordt op globaal niveau in belangrijke kernmarkten elke twee jaar uitgevoerd om de naamsbekendheid van en de betrokkenheid tot MSC gelabelde producten te volgen. Volgens het 2012 onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, in de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Japan, Canada en Australië kent bijna een derde (30 procent) van de respondenten het MSC-keurmerk. De naamsbekendheid van het MSC-keurmerk verschilt van land tot land en is momenteel met 55 procent het hoogste in Duitsland (in 2010 was dit nog 36 procent).

Over de Monitor Duurzaam Voedsel

De Monitor Duurzaam Voedsel is opgesteld door het LEI (onderdeel van Wageningen Universiteit), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Het onderzoek inventariseert de consumentenbestedingen aan duurzame en van keurmerken voorziene voedselproducten. Het is de eerste monitor die deze cijfers weergeeft voor in Nederland verkrijgbare producten in de belangrijkste afzetkanalen. Download het volledige rapport hier.

Meer informatie

MSC: [email protected] of +31 (0)70 360 59 79

Voor meer informatie over de Monitor Duurzaam Voedsel kunt u contact opnemen met LEI (onderdeel van Wageningen Universiteit) tel: 31 (0)70 335 83 30