Skip to main content

MSC Assessment verschaft duidelijkheid over uitdagingen voor de pulsvisserij

Vandaag publiceert Acoura Marine het publieke MSC conceptbeoordelingsrapport* van de pulsvisserij** op tong en schol. De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) deelt dit conceptrapport met alle geïnteresseerden, met het doel het begrip van de pulsvisserij te verbeteren door middel van een open discussie en duidelijke, onafhankelijk geverifieerde feiten.

De MSC visserij standaard is gebaseerd op drie principes, gericht op:

1) gezonde doelbestanden

2) minimale impact op het ecosysteem

3) effectief visserijbeheer

Om MSC te kunnen behalen moet elk principe, gemiddeld, minstens 80 punten uit 100 scoren. Uit het concept rapport blijkt dat de pulsvisserij op principe 1 en 3 deze scores heeft gehaald, maar met 77 punten op principe 2 nog tekort komt. Als gevolg hiervan beveelt de certificeerder aan de pulsvisserij niet te certificeren.

Naast onvoldoende kennis over de impact van de pulsvisserij op ecosystemen, benadrukt het rapport ook de uitdagingen voor de pulsvisserij op het gebied van de permanente beleidskaders in het GVB, en de controle en handhaving. CVO en de Nederlandse overheid zijn al bezig deze punten op te lossen.

Ecosysteemeffecten

Acoura Marine constateert dat de fysieke bodemimpact van de pulsvisserij lager is dan van de conventionele boomkorvisserij. Tevens constateert Acoura in het conceptrapport dat de pulsvisserij minder brandstof gebruikt. Over de effecten van elektrische pulsen op het ecosysteem is echter geoordeeld dat de kennis van de effecten op het bodemleven nog niet toereikend is om met zekerheid te kunnen zeggen dat de pulsvisserij geen significante effecten heeft. Wel wordt opgemerkt dat op basis van tot nog toe beschikbare onderzoeksresultaten geen significante effecten worden verwacht. Naast aanvullend onderzoek wordt een langere tijdserie van de verspreiding van de visserij noodzakelijk geacht. Beide punten zijn terug te voeren op de korte periode waarin de pulsvisserij bestaat. CVO stelt dat nieuwe visserijtechnieken in beleidsprocessen tegenwoordig veel te bewijzen hebben vanwege de toegenomen maatschappelijke aandacht. Hierdoor stelt CVO dan ook dat de introductie van een nieuwe tuig nu een grotere uitdaging is dan enkele decennia geleden.

Middels een onderzoeksprogramma en vangstregistratie denken de sector en de overheid doelgericht de kennisleemtes te kunnen opvullen. Het vierjarig onderzoeksprogramma naar de pulsvisserij van Wageningen Marine Research (voorheen IMARES), gestart begin 2016, onderzoekt het effect van elektrische pulsen op een brede groep organismen, op het functioneren van het bodemecosysteem (korte en lange termijn), op de visbestanden en op bijvangst. De resultaten van dit onderzoek worden vervolgens samengebracht tot een overkoepelende beoordeling van de impact van de puls visserij op het Noordzee-ecosysteem als geheel. De verwachting is dat deze resultaten bekend zullen worden in 2019. Daarnaast wordt een steeds gedetailleerder beeld van visserijverspreiding, aanlandingen, en van interacties met “Endangered, Threatened or Protected” (ETP) soorten opgebouwd.

Controle & handhaving

De MSC-assessment wijst op de noodzaak om een duidelijk handhavingsprotocol vast te stellen, hetgeen nog niet het geval was ten tijde van de assessment. Sindsdien hebben de autoriteiten nieuwe vereisten gecodificeerd om dit punt aan te pakken. Deze vereisten zijn overeengekomen tussen het Ministerie, de NVWA, de visserijsector en de leveranciers en ze zullen zo spoedig mogelijk worden geïmplementeerd. Daarnaast is ook besloten om onafhankelijke NEN-certificering van het complete pulstuig aan te vragen, waardoor ook voor de toekomst onomstotelijk vast ligt waar pulstuigen (modules en conductors) aan moeten voldoen. Dit stelt de NVWA in staat om te verifiëren dat de voltages tijdens het vissen correct worden toegepast, en in overeenstemming zijn met de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Permanente toestemming pulsvisserij

De wettelijke status van alle visserijen met elektriciteit is nog niet definitief vastgesteld in het Europees Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB). Op basis van het bestaande onderzoek, heeft de Europese Commissie reeds bij de Raad en het Europees Parlement voorgesteld dat deze vangstmethode officieel en definitief moet worden toegestaan. Echter, een definitief besluit, waarbij alle relevante Europese instellingen betrokken zijn, moet nog steeds worden genomen. Duidelijkheid over de status in het GVB zal niet alleen de vissers zekerheid bieden, het is ook nodig voor een positief resultaat in een MSC beoordeling.

Quotes

  • Kees van Beveren, voorzitter van de CVO zei: “Voor het MSC assessment van de innovatieve pulsvisserij moeten nog meer gegevens worden verzameld en ook de regulering is nog niet volledig uitgekristalliseerd. Dat is in hoofdlijn de uitkomst van het eerste MSC-puls-traject. Omdat de pulsvisserij een nieuwe techniek is, is dat begrijpelijk. Het onderzoeksprogramma wordt, nu de juiste kennisvragen en beheersvraagstukken bekend zijn, voortvarend voorgezet. We zien een volgende beoordeling voor het MSC-certificaat daarom met vertrouwen tegemoet.”
  • Hans Nieuwenhuis, programmadirecteur MSC Benelux zei: “MSC waardeert het besluit van CVO om de feiten voor zichzelf te laten spreken, ook nu in dit geval de concept beoordeling geen aanbeveling tot certificering heeft opgeleverd. Een beoordeling tegen de MSC Visserij Standard levert een duidelijke, onafhankelijke analyse van de duurzaamheid van de visserij. We verwelkomen de toewijding van de visserij om de vraagstukken uit deze beoordeling aan te pakken. Zodra dit is afgerond, roepen we hen op de MSC beoordeling opnieuw te ondergaan, om zo de duurzaamheid van de visserij te verifiëren tegen onze wereldwijd erkende duurzaamheidsstandaard.”

*Conceptbeoordelingsrapport

Het nu gepubliceerde rapport betreft formeel gezien een concept. Bij voortzetting van de certificeringsprocedure zou er in geval van een aanbeveling voor certificering nu een publieke commentaarronde plaatsvinden, waarna het concept in een definitieve rapportage wordt omgezet. Het betekent dat op het huidige concept rapport nog geen input is geleverd door MSC of door stakeholders.

**Pulsvisserij

Pulsvisserij is een innovatieve techniek met de zogeheten pulskor, waarbij met korte elektrische stootjes de platvis wordt gestimuleerd zich uit de bodem op te richten waarna deze vrij eenvoudig gevangen kan worden. Het conventionele boomkortuig gebruikt hiervoor zogenaamde wekkerkettingen. Zie ook www.pulsefishing.eu.

Over CVO

De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) is een samenwerkingsverband van producentenorganisaties die actief zijn in de kottervisserij op de Noordzee, Waddenzee en kustwateren, Skagerrak en het Kanaal. 

Meer informatie over CVO >

 

Het PCDR (Public comment draft report) is te downloaden door op het pijltje te klikken bij 'Initial Assesments' en vervolgens de file van 10 november aanklikken.

Voor meer informatie en vragen over de pulse visserij: Kees van Beveren, voorzitter CVO, [email protected], tel: 06-50419141