Skip to main content

Global erklæring sender et stærkt budskab om solidaritet for bæredygtigt tun

MSC bifalder industrien for at underskrive 2020 Erklæringen om Sporbar Tun

Marine Stewardship Council (MSC) roser virksomhederne i fisk- og skaldyrsindustrien for deres opbakning til 2020 Erklæringen om Sporbar Tun, som er koordineret af World Economic Forum (WEF). Erklæringen, som er underskrevet af 50 større fiskerivirksomheder, supermarkeder og organisationer demonstrerer et voksende momentum indenfor industrien for at gøre noget ved udfordringerne med ubæredygtigt, ulovligt og destruktivt tunfiskeri.

I en tale ved annonceringen af Erklæringen ved FNs Havkonference i New York sagde Rupert Howes, Chief Executive i MSC: ”Sikringen af den langsigtede bæredygtighed af denne værdifulde proteinkilde, samtidig med at vi sikrer vores have, er en global udfordring. Regeringer, NGO’er, industrien, fabrikanter, supermarkeder og forbrugere har alle en rolle at spille. Jeg er ekstremt opmuntret af det engagement som de førende virksomheder viser. Ved at skrive under på 2020 erklæringen om Sporbar Tun sender de en stærk besked om solidaritet for at eliminere ulovlig, urapporteret og ureguleret tun. Jeg er også opmuntret af det klare engagement til forskning, effektiv forvaltning og målbare effekter, som er nedskrevet i erklæringen.”

”Den magt forsyningskæden har til at skabe forandringer på havet skal ikke undervurderes,” fortsætter Howes. ”Jeg opfordrer disse virksomheder til at levere på deres engagement ved at anskaffe tun fra fiskerier der lever op til internationale standarder for bedste praksis for bæredygtigt og ansvarligt fiskeri, hvilket kan sikre deres forsyning af tun for fremtiden og give deres kunder en forsikring om at deres tun er anskaffet ansvarligt.”

2020 Erklæringen om Sporbar Tun indeholder et løfte fra underskriverne om at ”arbejde løbende på at øge deres andel af tun anskaffet fra fiskerier der er certificeret af programmer anerkendt af the Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI).” I marts 2017 blev MSC det første globale certificeringsprogram for bæredygtigt fisk og skaldyr, der blev anerkendt af GSSI, baseret på FN FAOs retningslinjer. MSC er på nuværende tidspunkt det eneste GSSI anerkendte program der certificerer tunprodukter.

MSC har arbejdet aktivt med WEF på at opfordre dets partnere til at underskrive 2020 Erklæringen om sporbar Tun. Over halvdelen af Erklæringens støtter arbejder allerede med MSC.

Tunfakta:

  • En tredjedel af verdens tunbestande er på nuværende tidspunkt overfiskede (ISSF).
  • Globale fangster af tun er steget fra under 0,6 mio. tons i 1950 til over 6 mio. tons i dag (FN FAO).
  • I dag er omkring 19% af den globale tunfangst MSC certificere, hvilket er mere end 900.000 tons tun.
  • Omkring 1.400 tunprodukter bliver på nuværende tidspunkt solgt med det blå MSC mærke.
  • I februar 2016 annoncerede John West Australien at de vil anskaffe tun fra det MSC certificerede PNA tunfiskeri, hvorved 43% af alt Australsk dåsetun vil bære MSC mærket.
  • Alle fiskerier der er certificerede imod MSCs Fiskeristandard skal være fri for illegalt, ureguleret og urapporteret (IUU) fiskeri.
  • MSC kræver at certificerede fiskerier indfører effektive forvaltningsplaner.

Læs mere om udfordringerne ved bæredygtigt tun på MSCs blog.