Skip to main content

Mere tunfisk bliver MSC-certificeret

I den seneste måned er to erhvervsfiskerier af tunfisk i Stillehavet blevet MSC certificeret. Det er Salomonøernes og Tri Marines fiskeri af bonito og gulfinnet tun som har klaret de uafhængige revisioner mod MSCs standard for velforvaltet og bæredygtigt fiskeri.

Siden 2012 er der sket en stigning i antallet af MSC mærkede tunprodukter på det danske marked, så det er blevet lettere for forbrugerne at træffe et bæredygtigt valg når de køber tun, men efterspørgslen er fortsat langt større end udbuddet, så den nye indsprøjtning af MSC certificeret tunfisk er yderst velkommen.

”Det er fantastisk at flere tunfiskerier er blevet MSC certificeret i den seneste tid. Der er stor efterspørgsel efter både bonito og gulfinnet tun, så nu håber vi at den finder vej til os, så det kan blive endnu enklere for forbrugerne at vælge bæredygtigt tun. Siger Minna Epps, chef for MSC i Skandinavien og Østersøregionen.

Opsving for Salomonøernes fødevaresikkerhed og levebrød

Det MSC certificerede tunfiskeri ved Salomonøerne lander omkring 25.000 – 30.000 ton bonito og gulfinnet tunfisk per år. Efter landing på Salomonøerne bearbejdes tunfisken af virksomheden SolTuna i Noro i den vestlige provins. SolTuna producerer dåsetun, frosne tunfileter, fiskemel og fiskeolie or er det varemærke som står for størstedelen af markedet for dåsetun på Salomonøerne. De udgør dermed en vigtig del af landets levnedsmiddelforsyning oger en af landets største arbejdsgivere.

MSC mærket tunfisk

I 2015 var ca. 16 procent af den landede tunfisk MSC certificeret. Efterspørgslen på MSC certificeret tunfisk er især stor i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand. Tunfisken fra Salomonøerne eksporteres til både Europa og Stillehavsregionen, mens det fra Tri Marine primært sælges i USA.

Siden 2012 er antallet af MSC mærkede tunprodukter i Danmark næsten tredoblet.