Nordsjællændere går mest op i bæredygtig fisk – Vestjyderne spiser mindst fisk — Marine Stewardship Council
Mine værktøjer
Log ind
Du er her: Forside Nyheder Nyhedsarkiv Nordsjællændere går mest op i bæredygtig fisk – Vestjyderne spiser mindst fisk
Kulmule tacos MSC

Kulmule tacos MSC

Nordsjællændere går mest op i bæredygtig fisk – Vestjyderne spiser mindst fisk

25/10 2017

 Får du besøg af dine venner fra Nordsjælland, kan du roligt sætte fisk på menuen – og gerne de bæredygtige. Til gengæld skal du være mere varsom, hvis du får besøg fra Vestjylland. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, der fastslår, at vestjyderne spiser færrest fisk – og her vægter bæredygtighed også mindst når der købes fisk. Positivt at danskerne generelt er gode til at spise fisk, men vi skal blive endnu bedre til at vælge bæredygtigt, lyder det fra MSC Danmark, der er en mærkningsordning for vildtfanget og bæredygtigt fiskeri.


Vestjylland forbindes ofte med rå natur og ikke mindst en lang, stolt fiskeritradition. Men selv om en stor del af Danmarks fiskere stævner ud fra havnebyer i Vestjylland, så er Vestjylland den landsdel, hvor færrest spiser fisk. Kun 50 procent af vestjyderne spiser fisk et par gange om måneden, mens gennemsnittet for de øvrige landsdele ligger omkring 70 procent med Østjylland og Nordsjælland i toppen med hver 72 procent. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget via Epinions Danmarkspanel på vegne af MSC Danmark.


Nordsjællændere går mest op i bæredygtige fisk

 Undersøgelsen kigger også på, hvor højt danskerne prioriterer bæredygtighed, når de vælger fisk – og her ligger Vestjylland også sidst. Kun 24 procent er i høj grad enig i, at det vigtigt, at fiskene er fanget eller opdrættet på bæredygtige vilkår, mens det samme gælder for hele 47 procent af nordsjællænderne. 


Jeg havde ikke regnet med, at Vestjylland var den landsdel, hvor færrest sætter fisk på menuen. Men når det er sagt, så synes jeg, det er opløftende og positivt, at danskerne generelt er gode til at spise fisk,” lyder meldingen fra Majken Møller fra MSC Danmark, der fortsætter:


Men vi vil jo gerne have danskerne til at spise endnu flere, bæredygtige fisk. Det kan de, hvis de vælger fisk og skaldyr med det blå MSC-mærke. Mærket den blå fisk er forbrugernes sikkerhed for, at fiskerierne er velforvaltede og at bestandene ikke er overfiskede.”  

 

Unge mangler ideer og inspiration til tilberedning af fisk

Undersøgelsen viser samtidig, at op mod hver femte af de unge mellem 18 og 36 har svært ved at tilberede fisk og skaldyr. Det er ikke et problem hos den ældre generation mellem 56 og 75 år. Her svarer kun 7 procent, at de mangler ideer til retter med fisk. Ifølge kok og vinder af Masterchef Karoline Trier er der heldigvis råd at hente: 


Siger man fisk i dag, er der mange, der går i baglås, og det er synd, for fisk er både sundt og utroligt velsmagende. Fisk er nemt at tilberede og kan både tilberedes i ovnen, på panden, på grillen eller noget helt fjerde, og den kan sagtens bruges som erstatning for kød i fx lasagne eller som fiskefrikadeller. Det er kun fantasien, der sætter grænser,” fortæller Karoline Trier og fortsætter:


Er man alligevel skræmt ved tanken om at skulle tilberede sin fisk, så findes der mange lækre måder at få fisk på, hvor man ikke behøver svinge pot og pande. Blandt andet røget laks, makrel eller rejer, som både kan bruges i retter om aftenen eller som en lækker frokostret.”

 

Laks er danskernes favoritfisk

Helt overordnet viser undersøgelsen, at torsk, laks og rødspætte er danskernes foretrukne fiskearter på middagsbordet, men kigger man nærmere på undersøgelsens resultater, er der forskelle på både køn og alder.


Der er faktisk store forskelle på danskernes præferencer for fisk. Det er primært mændene, der foretrækker sild og makrel, mens kvinderne foretrækker skaldyr og tun. Derudover kan vi se, at den ældre generation er bedst til at variere deres indtag af fisk, mens de helt unge mest er til laks og rødspætte samt tun og makrel, som ofte sælges på dåse,” afslutter Majken Møller.
 
Fakta og baggrund 
FAKTA: Danskerne foretrækker bæredygtige fisk  Et stort flertal af danskerne foretrækker bæredygtige, vildtfangede fisk, når der er fisk på menuen i hjemmet. Desværre viser befolkningsundersøgelsen, at kun 28 procent af danskerne kender mærket MSC. En positiv udfordring lyder meldingen fra MSC Danmark, som netop har igangsat en informationskampagnen ”Keep it Wild – vælg den blå fisk, der skal få danskerne til at vælge vildtfangede, bæredygtige fisk og skaldyr.
Læs mere på www.blåfisk.dk

Handlinger tilknyttet webside