Overraskende højt kendskab til det blå MSC-mærke — Marine Stewardship Council
Mine værktøjer
Log ind
Du er her: Forside Nyheder Nyhedsarkiv Overraskende højt kendskab til det blå MSC-mærke

Overraskende højt kendskab til det blå MSC-mærke

04/09 2012

En ny, uafhængig undersøgelse viser, at hverOverraskende højt kendskab til det blå MSC-mærke tredje danske
forbruger, der jævnligt køber fisk, kender til det blå MSC-mærke,
der fortæller at fisken kommer fra en sund bestand og at den er fanget med hensyn til havmiljø og gældende forvaltning.

Tallet overrasker MSC, der hvert andet år tjekker kendskabet til
MSC på globalt plan. Det er nemlig første gang, at Danmark er
med i undersøgelsen:

”Vi er positivt overraskede over, at over at så mange fiskeforbrugere allerede kender MSC-mærket, på trods af at vi ikke tidligere har kørt kampagner her i landet. Men vi er sikre på, at det vil få en positiv effekt på tilstanden under havoverfladen, hvis den trend undersøgelsen viser i Danmark også fortsætter i butikkerne,” fortæller Minna Epps, der er leder af MSC i Østersøen.

En forklaring på kendskabet kan være, at MSC har oplevet en enorm vækst på alle områder herhjemme inden for de sidste par år. Mærket er derfor allerede til stede i danskernes hverdag: Over 600 produkter bærer nu det blå mærke på det danske marked,og tre fjerdedele af de danske fiskerier er allerede MSC-certificeret.

Ny kampagne skal forklare logoet

Selvom hver trejde danske fiskeforbruger kender det lille mærke med fisken og fluebenet, er det dog langt fra alle, der i undersøgelsen kunne svare præcist på, hvad MSC-logoet dækker over. Kun syv procent vidste, at MSC-mærket sikrer forbrugerne bæredygtige fisk.

MSC opruster derfor på kommunikationsfronten i Danmark. I uge 36 kommer de danske forbrugere til at møde den første MSC-kampagne herhjemme, hvor størstedelen af landets supermarkeder er gået sammen om at sætte fokus på det blå fiskemærke.

Bekymrede forbrugere

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af de danske forbrugere, der jævnligt køber fisk, er bekymrede over faldende fiskebestande og truede arter. Endnu flere (63 procent) mener, at man ved at købe MSC-certificerede fisk kan være med til at sikre, at vi også kan spise fisk i fremtiden.
MSC ser derfor meget potentiale i de nye tal:

”Nu gælder det bare om at fortælle forbrugerne, at de rent faktisk kan være med til at ændre situationen under havoverfladen.

Nu gælder det bare om at fortælle forbrugerne, at de rent faktisk kan være med til at ændre situationen under havoverfladen.

Hver gang du køber fisk og skaldyr med det blå MSC-logo ,støtter du fiskere over hele verden, der arbejder for at gøre fiskeriet mere bæredygtigt,” siger Karoline Rahbek, der er kampagnekoordinator i MSC.

Det viste undersøgelsen:

 • 35 procent af de danske fiskeforbrugere genkender MSC-mærket, mens syv procent kan beskrive det som et mærke for bæredygtigt fiskeri.
 • Fire ud af 10 (40 procent) vil gerne betale lidt mere for miljømærkede produkter.
 • Miljømærker kommer på en tredjeplads over troværdig information i forbindelse med bæredygtigt indkøb. Råd fra det offentlige og anbefalinger fra venner/familie ligger på henholdsvis første og andenpladsen. Der er mindst tillid til producenternes egne anprisninger på produkter.
 • Næsten fire ud af 10 (37 procent) siger, de køber mere fisk i dag end for et år siden.
 • 35 procent ville købe mere fisk, hvis de vidste, at den var bæredygtig.
 • Halvdelen (50 procent) er mere bekymret over faldende fiskebestande end for et år siden.
 • To tredjedele (63 procent) mener, at de kan være med til at sikre fiskebestandene ved at købe MSC-certificerede produkter.


Bag om undersøgelsen:

Albemarle Marketing Research har i ti lande undersøgt holdning og adfærd i forbindelse med miljømærker, bæredygtige fisk og MSC. I alt er der lavet 5,977 interviews i Danmark, Storbritanien, Tyskland, Holland, Sverige, Frankrig, Canada, USA, Australien og Japan mellem den 15. februar og den 23. marts 2012. 

De danske resultater af undersøgelsen er repræsentativ for den voksne del af befolkningen, der køber fisk og skaldyr mindst en gang hver anden måned i et af landets førende supermarkeder.

Undersøgelsen var udformet til at påvirke svarene mindst muligt ved at:

 • spørge til kendskab (har du set dette logo før?) og viden (hvad betyder det?) som det første i undersøgelsen. 
 •  fjerne tekst, der identificerer miljømærket.
 • beskrive MSC-mærket som et logo i stedet for et miljømærke.
 •  ikke at fortælle interviewpersonerne, hvad undersøgelsen handlede om under interviewet.

Mere information:
, kampagnekoordinator i MSC.

Handlinger tilknyttet webside