Nyheter — Marine Stewardship Council
Personal tools
Log in

Skip to content. | Skip to navigation

Sections
You are here: Home Om MSC Nyheter

Gott om hopp för hållbar tonfisk

May 11, 2017

På mindre än tre år har utbudet av MSC-märkt tonfisk i matbutiker ökat , från att saknas helt till att idag utgöra 22 procent av all tonfisk på burk som säljs*.  Idag släpps Världsnaturfondens WWF:s fiskguide, som fortsatt ger grönt ljus till all fisk som har MSC:s miljömärke.

- Efterfrågan på hållbar tonfisk har funnits lika länge som problemen med överfiske av tonfisk har debatterats. Vi är glada att vi idag kan erbjuda konsumenter ett enkelt val – MSC:s miljömärke visar att tonfisken fångats på ett livskraftigt bestånd och med hållbara metoder, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Under de senaste sextio åren har fångsten av tonfisk ökat från 0,6 till 4,8 miljoner ton per år**. Det första MSC-certifierade fisket av tonfisk såg dagens ljus för tio år sedan och i takt med att yrkesfisken av tonfisk arbetat för att få bestånden hållbara och minimera bifångst blir allt fler certifierade. Idag har 21 fisken av tonfisklyckats uppnå MSC-certifiering, och fler är på gång.

- Att säkerhetsställa tonfiskbestånden är en global utmaning. Effektiv förvaltning krävs för att se till att alla tonfiskbestånden kan återhämta sig där det behövs eller hållas på en hållbar nivå i framtiden. Vi ser därför fram mot en fortsatt ökning av MSC-märkt tonfisk i butikshyllorna, säger Minna Epps.

Skillnad på tonfisk och tonfisk

Det är skillnad på tonfisk och tonfisk. Både vad gäller arter och hur hotade de är. Flera arter tonfisk är akut hotade och överfiskade och många fisken har problem med bifångst av delfiner, sköldpaddor och andra hotade djur som skadas och i värsta fall dör. Men det finns även bestånd som fiskas på hållbara nivåer och mår bra.

- Många konsumenter har svårt att veta vad de ska köpa för tonfisk och därför är det extra viktigt att kunna välja tonfiskprodukter som är MSC-märkta. Konsumenternas efterfrågan på MSC-märkt tonfisk är ett lysande exempel på hur konsumentmakt, i kombination med miljöengagerade företag, verkligen kan göra skillnad under ytan, säger Sofia Nordlund, marknadsansvarig för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Hur mår tonfisken?

En ny rapport** visar att:

  • 52% av tonfiskbestånden mår bra, 17% står och väger och 31% är överfiskade.
  • Bestånden av bonit tonfisk, vanligen kallad skipjack, är i bra skick.
  • Bonit, (skipjack) står för ungefär hälften av den globala fångsten av tonfisk.

MSC-fakta om tonfisk:

  • 19,5% av all kommersiellt fångad tonfisk är MSC-certifierad, vilket visar att fisken kommer från hållbara bestånd.
  • Idag finns det 21 MSC-certifierade fisken av tonfisk. De arter som ingår är långfenad tonfisk (eng. Albacore), bonit (eng. Skipjack) och gulfenad tonfisk (eng. Yellowfin).
  • Fler yrkesfisken av tonfisk är under granskning vilket ökat chansen att vi får ännu fler MSC-certifierade fisken av tonfisk i framtiden.

*Källa: Nielsen Scantrack, vecka 24-47, 2014 respektive 2016. Dagligvaruhandeln, försäljning i sek, inom varugruppen MSC. I Nielsens data innefattas produkter med en barcode (t.ex. inte fiskdiskar) från de största livsmedelskedjorna i Sverige.

**Rapport från International Seafood Sustainability Foundation (ISSF):  Status of the world fisheries for tuna. Feb. 2017. ISSF Technical Report 2017-02

Konsumentundersökning om miljömärket MSC

Mer information

Kontakta Linda Sörnäs, Kommunikationschef, MSC Skandinavien & Östersjöregionen på linda.sornas@msc.org eller 073-802 25 03

Document Actions