Nyheter — Marine Stewardship Council
Personal tools
Log in

Skip to content. | Skip to navigation

Sections
You are here: Home Om MSC Nyheter

Sju av tio vill ha schyst fisk på restaurangen

May 07, 2018

Sju av tio svenskar, 68 procent, tycker att det är viktigt att fisken är miljömärkt när de väljer maträtt på restaurang. Nästan lika många, 63 procent, förutsätter att fisken är fångad på ett hållbart sätt. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Marine Stewardship Council, MSC. Samtidigt är det få restauranger som är certifierade och därmed kan servera MSC-märkt fisk.


– Det är positivt att så många tycker att det är viktigt att fisken på tallriken är miljömärkt. Som restauranggäst kan man göra stor skillnad genom att välja en certifierad restaurang eller efterfråga miljömärkt fisk när man beställer, säger Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Nästan tre av tio, 28 procent, tycker att det är mycket viktigt att fisken på restaurangen är miljömärkt och 40 procent tycker att det är ganska viktigt. Var tredje, 32 procent, tycker inte att det är viktigt.

Många förutsätter att fisken de beställer på restaurang är fångad på ett hållbart sätt. Hela 63 procent svarade att de alltid eller ibland förutsätter detta. Nästan fyra av tio, 37 procent, svarade att de sällan eller aldrig förutsätter att fisken är hållbart fångad.

I dag kan man äta MSC-märkt fisk på Ikeas restauranger och hos Nordic Choice Hotels. Andra krogar som serverar hållbart fångad fisk är exempelvis Feldts brygga i Kungshamn, restaurangerna på Liseberg i Göteborg och TAK i Stockholm. Men det är fortfarande bara en bråkdel av alla Sveriges restauranger som har miljömärkt fisk på menyn.

– Vi ser ett ökat intresse från restauranger att certifiera sig. När fler väljer att servera miljömärkt fisk bidrar det till att vi kan äta fisk både i dag och i framtiden, säger Louise Valentin, marknadsutvecklare på MSC i Sverige.

MSC:s miljömärkning syftar till att göra det enkelt för restauranggästen att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. Certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. Granskningen utförs av externa experter som är oberoende till både MSC och de fisken som vill miljömärkas.

 

Så vet du om fisken du äter är miljömärkt

  • På restaurangen håller du utkik efter MSC:s miljömärke i menyn. Exempelvis Ikea, McDonalds och Nordic Choice Hotels är certifierade.
  • I fiskdisken finns MSC:s miljömärke vid fisken i disken. I dag finns det omkring 190 MSC-certifierade fiskdiskar i Sverige.
  • I butiken är MSC:s miljömärke tryckt på förpackningen. I dag är 18 procent av den fisk som säljs i svenska butiker MSC-märkt.

 

Om Sifoundersökningen

Sifoundersökningen genomfördes via en webbpanel den 5–13 mars 2018. Totalt 902 personer i åldern 18 till 79 år som äter fisk, fick svara på två frågor. Den första frågan löd: ”Hur viktigt är det för dig att fisken är miljömärkt när du väljer maträtt på en restaurang?”. ”Mycket viktigt” svarade 28 procent, ”Ganska viktigt” svarade 40 procent, ”Inte särskilt viktigt” svarade 27 procent och ”Inte alls viktigt” svarade 5 procent. Den andra frågan löd: ”Förutsätter du att den fisk du beställer på restaurang är fångad på ett hållbart sätt?”. ”Ja, alltid” svarade 29 procent, ”Ja, ibland” svarade 34 procent, ”Nej, sällan” svarade 29 procent och ”Nej, aldrig” svarade 8 procent.


Om MSC:s certifiering för restauranger
De restauranger som är certifierade är berättigade att använda MSC:s miljömärke på sin meny. På rätterna med miljömärket går fisken att spåra från tallrik ända tillbaka till ett hållbart fiske. Lista över landets certifierade restauranger


För mer information, kontakta gärna:

Linda Sörnäs, kommunikationschef MSC Skandinavien och Östersjöregionen, 073-802 25 03, linda.sornas@msc.org
Louise Valentin, marknadsutvecklare MSC Sverige, 070-513 99 86, 
louise.valentin@msc.org

Document Actions