MSC:s spårbarhetsstandard — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Om MSC MSC:s standarder MSC:s spårbarhetsstandard

MSC:s spårbarhetsstandard

Alla företag som hanterar och säljer MSC-märkta produkter måste uppfylla kraven i MSC:s spårbarhetsstandard. Det innebär att det finns system för att spåra, kontrollera och hantera produkter från MSC-certifierade yrkesfisken så att de inte sammanblandas med andra fisk och skaldjur. Konsumenter och inköpare av fisk och skaldjur kan på så vis vara säkra på att produkter med MSC-märket går att spåra tillbaka till ett fiske som uppfyller kraven i MSC:s miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske.

Spårbarhetsbild

Vad är det som granskas?

Det finns fem huvudsakliga principer som företag måste uppnå för att bli certifierade och få sälja MSC-märkt fisk:

Spårbarhetsstandardens principer

När fisk och skaldjur säljs med MSC-märket måste alla företag i leverantörskedjan – från yrkesfiske till slutligt försäljning till konsument – vara certifierade mot MSC:s spårbarhetsstandard. Företag som vill bli spårbarhetscertifierade måste genomgå en revision för att visa att de har fullgoda system som säkrar att det bara är produkter från certifierade fisken som bär MSC:s miljömärke. De måste exempelvis visa att de förvarar certifierade fisk- och skaldjursprodukter åtskilda från produkter som inte är certifierade och att de kan spåra samtliga fisk- och skaldjursleveranser till en spårbarhetscertifierad leverantör.

Hur granskas företag enligt MSC:s spårbarhetsstandard?

Ett företag som vill spårbarhetsertifiera sig måste först välja ett oberoende ackrediterat certifieringsorgan, en så kallad tredje part, som kan utföra granskningen enligt MSC:s spårbarhetsstandard.

MSC
:s spårbarhetsstandard består av en huvudversion,
huvudstandarden, samt en gruppstandard och en standard för konsumentinriktade aktörer (CFO).

Läs mer om att bli certifierad >

Ladda ner MSC:s spårbarhetsstandard

Ladda ner den fulla spårbarhetsstandarden och certifieringskraven här  (på engelska) >

Dokumentåtgärder