MSC:s standarder — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Om MSC MSC:s standarder

MSC:s standarder

Tillsammans gör MSC:s två standarder att det enbart är fisk och skaldjur från certifierat hållbara yrkesfisken som bär det blå MSC-märket.

MSC sätter två standarder: en miljöstandard för ett hållbart fiske och en spårbarhetsstandard. De två standarderna definierar de krav som yrkesfisken måste uppnå för att certifieras som hållbara och som företag måste klara för att få sälja MSC-märkta produkter.

MSC:s standarder och certifieringskrav uppfyller bästa praxis för certifiering och miljömärkning. Standarderna utvecklas genom samråd med fiskenäringen, forskare, miljöorganisationer och experter

Canada northern prawn fisheryMSC:s miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske

Genom att låta sig granskas mot MSC:s miljöstandard kan yrkesfisken få erkännande för sina goda förvaltningsmetoder. Standarden tittar på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Standarden är öppen att granskas emot för alla yrkesfisken som vill och granskningen görs av en oberoende tredje part - ett certifieringsorgan.

 

Tick on fish graphic to illustrate third party certificationMSC:s spårbarhetsstandard

Alla företag som hanterar och säljer MSC-märkta produkter måste genomgå en omfattande spårbarhetsrevision där de granskas mot MSC:s spårbarhetsstandard. På så vis kan inköpare och konsumenter veta att MSC:s miljömärke endast sitter fisk och skaldjur från MSC-certifierade yrkesfisken. Granskningen görs av en oberoende tredje part - ett certifieringsorgan.

 

Tick on fish graphic to illustrate third party certification

Tredjepartscertifiering

Certifieringar enligt MSC:s standarder utförs av ett oberoende, ackrediterat certifieringsorgan. Detta säkerställer att certifierings- och miljömärkningsprogrammet förblir opartiskt, trovärdigt och att det uppfyller bästa praxis.

Dokumentåtgärder