DNA test som sikkerhed — Marine Stewardship Council
Mine værktøjer
Log ind
Du er her: Forside Om os DNA test som sikkerhed

DNA test som sikkerhed

< Sporbarhed fra hav til bord

DNA test er en metode til at overvåge effektiviteten af MSCs sporbarhedssystem og til at sikre imod svindel med fisk og skaldyr.

Hvordan bruges DNA test

DNA test på MSC mærkede prøver er blevet udført siden 2009. Prøverne udvælges vilkårligt og indsamles af MSC og testen udføres på et uafhængigt laboratorium.

Testningen hjælper med at give sikkerhed for at MSC certificerede produkter er mærket korrekt og hjælper også med at identificere områder hvor der kan være grund til bekymring.

Hvordan virker testen

Ved at sammenligne et bestemt DNA segment med et referencekartotek af fisks genetiske koder, kan forskerne identificere præcist hvilken fiskeart der er tilstede i en prøve. For nogle arter med meget særskilte populationer kan de også identificere hvor i verden arten er fanget.

Så snart en prøves art er identificeret krydsrefereres den med etiketten på produktet.

Seneste resultater

I 2015 blev der undersøgt 256 prøver fra detailhandlen fra 16 lande. Resultatet viste at samlet set var raten for fejlmærkning for MSC certificerede produkter under 1%, med kun ét fejlmærket produkt.

År

Korrekt mærket %

Antal produkter testet med succes

Antal testede arter

Antal fejlmærkede produkter

Antal lande hvor produkter var fremskaffet

2015

99,6

256

13

1

16

2013

99,0

320

13

3

15

2012

99,2

381

9

3

14

2011

97,4

195

6

5

9

2009

100

240

3

0

4

 

Læs den fulde DNA rapport > (PDF)

Sammenligning med det globale marked for fisk og skaldyr

På baggrund af det høje niveau af fejlmærkning af fisk og skaldyr fundet på det åbne marked er resultaterne af MSCs DNA-test program meget positive. Eksempelvis sammenlignede Pardo, Jimenez and Perez-Villarreal (2016) 51 videnskabelige rapporter om emnet og fandt en gennemsnitlig fejlmærkningsrate på 30%.

Alligevel bliver alle anomalier i MSCs DNA test undersøgt grundigt og der laves rettelser for at sikre, at MSCs Sporbarhedsstandard bliver fulgt til punkt og prikke.

Hvad sker der hvis en prøve er fejlmærket?

MSC tager forbytning af produkter meget seriøst. Der følges op på enhver potentiel sag om produktforbytning fundet gennem DNA testning. Der elevante certificeringsorganer og MSC certificerede virksomheder bliver underrettet og der udføres auditeringer og tilbagesporinger for at identificere roden til problemet. Når problemets rod er identificeret vil virksomheden få en kort periode til at løse det og kan se frem til en suspendering af deres Sporbarhedscertifikat.


Download: What happends if a product is mislabelled? flowchart >
(PDF 865 kb)

Handlinger tilknyttet webside