Vores løsning — Marine Stewardship Council
Mine værktøjer
Log ind
Du er her: Forside Om os Vores løsning

Vores løsning

"Fra forbrugernes side er der ingen tvivl. Forbrugerne ønsker et fiskeri, der er bæredygtigt, og at fisk skal være fanget bæredygtigt. Den hastige udbredelse af MSC-mærket er det mest krystalklare eksempel på dette."

Mette Gjerskov, Danmarks minister for
fødevarer, landbrug og fiskeri

november 2011

MSC blev grundlagt i 1997, da de to globale  organisationer, WWF og Unilever gik sammen om at løse problemet med bæredygtige fisk og skaldyr. Sammen startede de MSC.

MSC arbejder på at sikre livet i havet ved at:

  • Anerkende og belønne fiskerier som fisker bæredygtigt
  • Samarbejde med fiskerier og kommercielle partnere om at opbygge et marked for bæredygtige fisk og skaldyr
  • Give indkøbere og forbrugere en nem måde at finde fisk og skaldyr fra bæredygtige fiskerier med det blå MSC-mærke

Se MSC-løsningen i aktion

Se, hvordan det er gået for de fiskerier, der er blevet certificeret i løbet af de første ti år.

Fiskernes historier – Net Benefits 2009 (PDF, 8.20 MB, engelsk)

Ledere i fiskeindustrien og forhandlerne har budt MSC-standarden velkommen og tager allerede aktivt del i indsatsen for at gøre verdens fiskerier mere bæredygtige – I dag er flere end 130 fiskerier frivilligt trådt ind i MSC-programmet, der fanges årligt millioner af tons af MSC-certificerede bæredygtige fisk og skaldyr, og forbrugere over hele verden støtter udviklingen ved at vælge det blå MSC-mærke.

 

Det stærkeste, mest effektive og forståelige certificeringsprogram

Det stærkeste og mest effektive certificeringsprogram

MSC-certificering er en mulighed for alle fiskerier, der arbejder med vildtfangst – uanset størrelse, type og geografisk placering. MSC-programmet dækker ikke over fiskeopdræt, og vores miljømærke findes derfor kun på vildtfangede fisk.

Tre overordnede principper

Fiskerier, der er certificeret under MSC-programmet, har gjort alt for at vise, at de lever op til MSC’s miljøstandard for bæredygtigt fiskeri. Standarden er baseret på tre kerneprincipper:

    1. Bæredygtige fiskebestande
    2. Bevarelse af det økosystem, som fiskeriet er afhængigt af
    3. Effektiv og ansvarlig forvaltning


For at blive MSC-certificeret skal fiskerierne frivilligt gennemgå en uafhængig tredjeparts vurdering af et akkrediteringsorgan. Et et team af uafhængige eksperter vil afhængig af fiskeriets størrelse og kompleksitet aflægge flere besøg hos fiskeriet. Teamet indsamler og analyserer de videnskabelige data og stiller dem til rådighed for alle, som ønsker informationen (fx statslige myndigheder, miljøorganisationer og forskere).

I slutningen af processen giver teamet en anbefaling af, om fiskeriet lever op til MSC-standardens tre kerneprincipper eller ej, og der offentliggøres en rapport her på hjemmesiden, som alle kan læse og evtentuelt opponere imod, inden teamet udsender sin endelige vurdering af og rapport om fiskeriet.

Hvis certificeringsorganet bekræfter, at fiskeriet opfylder MSC’s miljøstandard for bæredygtigt fiskeri, kan fiskeriet søge om at sætte MSC-mærket på sine produkter.

 

Kendskab til hvor vores fisk og skaldyr kommer fraKendskab til hvor fisk og skaldyr kommer fra

At kunne stole på at de fisk og skaldyr, du spiser, kommer fra et bæredygtigt fiskeri, er alfa og omega for MSC-programmet. Derfor skal alle led i forsyningskæden, der håndterer fisken certificeres for at sikre sporbarheden fra ‘båd til bord’. Denne standard hedder MSC’s sporbarhedscertificering af fisk og skaldyr.

Når du køber fisk og skaldyr, som bærer MSC-mærket, er alle de virksomheder, der har håndteret produktet, fra fiskeriet til forhandleren eller restauranten, derfor uafhængigt certificeret. Det sikrer, at de kun bruger MSC-mærket på certificerede, bæredygtige fisk og skaldyr, at de opbevarer MSC-certificerede produkter separat og har en effektiv registrering af MSC-certificerede produkter.

 

Ingen illegalt fiskede fisk på min tallerken!Ingen illegalt fangede fisk på min tallerken

Ved at kæde fisk og skaldyr, der sælges i butikker og restauranter, til certificerede bæredygtige fiskerier, hjælper vores sporbarhedscertificering også til at holde det stigende problem med illegalt fangede fisk  og skaldyr væk fra forsyningskæden og din tallerken.


Kig efter økomærketKig efter MSC-mærket

Folk spørger tit: 'Er tun miljøvenlig?’, eller 'Er det ok at spise laks?' Vores råd er, at du ikke baserer din købsbeslutning på fiskearten, da nogle torskefiskerier eksempelvis er velforvaltede, mens andre ikke er. Der er lang vej endnu, før alle fiskerier er blevet vurderet, og vi er overbeviste om, at der er mange fiskerier, som er både velforvaltede og ansvarlige.

Hvis du vil være sikker på, at du køber bæredygtige fisk, er MSC-mærket den nemmeste måde at sikre, at fisken kommer fra et fiskeri, der er uafhængigt certificeret som bæredygtigt efter de strengeste standarder, der findes i dag. Se her, hvor du kan køb MSC-mærket fisk og skaldyr.

Handlinger tilknyttet webside