Oceanen vandaag de dag — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Onze oceanen Oceanen vandaag de dag

Oceanen vandaag de dag

Gezonde oceanen zijn van levensbelang voor het gedijen van mariene ecosystemen, werkgelegenheid en economieën overal ter wereld. Tegenwoordig staan onze oceanen meer onder druk dan ooit tevoren door toedoen van mens en milieu.

  • Veranderende zeeën: O.a. wetenschappers, overheden, natuurorganisaties en visserijbeheerders maken zich zorgen over de veranderingen in bepaalde visbestanden.
  • Visserij en visindustrie leveren een essentiële bijdrage aan de wereldhandel en ondersteunen op deze manier bedrijven en het levensonderhoud overal ter wereld.
  • Vissende gemeenschappen hebben productieve oceanen nodig voor levensonderhoud en economische zekerheid.
  • Vis als voedsel: Vis is een gezonde, duurzame voedingsbron en voor sommigen essentieel om te overleven. Naarmate de wereldbevolking groeit, neemt de druk op de visvoorraden toe.
  • De belasting van de visserij op het milieu moet verantwoordelijk worden beheerd om gevoelige mariene ecosystemen voor de toekomst te beschermen.
  • Klimaatveranderingen betekenen nieuwe onzekerheden: Zij hebben wereldwijd gevolgen voor de uitdagingen waarmee de visserij en het behoud van mariene milieus te maken hebben.

Duurzaam vissen

Wereldwijd gebruiken visserijen goede beheersystemen om werkgelegenheid veilig te stellen, visbestanden voor de toekomst te behouden en het zeemilieu te helpen beschermen. MSC is ervan overtuigd dat duurzaam vissen een krachtige oplossing is. Wij willen graag dat goed beheerde visserijen worden erkend en beloond. Daarom willen wij meer visserijen aanmoedigen zich aan te sluiten. Via ons certificerings- en ecolabellingprogramma proberen wij de afname van visbestanden te keren, de werkgelegenheid te beschermen en wereldwijd verbeteringen aan te dragen voor behoud van het leven in zee. Ons blauwe keurmerk maakt het voor iedereen eenvoudig met het oog op de natuur de beste vis, schaal- en schelpdieren te kiezen.

Lees meer over hoe u deel kunt zijn van de oplossing.

 "Het mariene milieu staat tegenover uitdagingen die, indien niet direct en goed aangepakt, grote gevolgen zullen hebben voor een duurzame ontwikkeling."

 Kofi Annan, oud-secretaris generaal van de VN
World Environment Day, juni 2004

Document acties