Vis als eten — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Onze oceanen Oceanen vandaag de dag Vis als eten

Vis als eten

De ontelbare vissoorten die beschikbaar zijn, maken vis, schaal- en schelpdieren tot een van de meest spannende gerechten met een veelheid aan smaken, ingrediënten en nieuwe manieren van bereiden. Van ziltig zeewier tot zoete Sint-Jakobsschelpen; de oceanen geven ons onvervangbare maar wel vernieuwbare bronnen van voeding die essentieel zijn voor een gezond eetpatroon. Bovendien zien velen een betrouwbare herkomst van de vis als essentieel voor de voedselveiligheid en om te overleven, en niet als luxe.

Door voor gecertificeerde en duurzame vis, schaal- en schelpdieren te kiezen, steunt u goed beheerde visserijen en helpt u garanderen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de veelheid aan vis, schaal- en schelpdieren zoals wij die op dit moment kennen.

Wie eten er eigenlijk vis?  

Volgens de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties

  • Wordt ca. 785% van de gevangen vis voor menselijke consumptie gebruikt. Van het restant wordt vismeel en -olie gemaakt, die hoofdzakelijk worden gebruikt in diervoeders en voor gekweekte vis.
  • Zijn ca. 1 miljard mensen, vooral in ontwikkelingslanden, afhankelijk van vis als primaire bron van dierlijk eiwit. In 2010 leverde vis voor meer dan 2,9 miljard mensen 20% hun dierlijke eiwitten, hiernaast leverde vis voor 4,3 miljard mensen 15% van hun dierlijke eiwitten. 
  • Over het algemeen zijn mensen in ontwikkelingslanden, met name in de kustgebieden, veel afhankelijker van vis als hoofdbestanddeel van het eten dan de mensen in de ontwikkelde wereld. In sommige landen is vis goed voor meer dan 25% van de dierlijke eiwit inname.
  • Wordt in het continent Azië de meeste vis, schaal- en schelpdieren geconsumeerd, aangezien een grote consumptie per persoon gecombineerd wordt met een grote bevolkingsdichtheid.

Groeiende vraag

Aangezien de wereldbevolking groeit, zal de vraag naar vis als voedselbron naar verwachting blijven toenemen.

In de jaren 90 was de productie van vis rond de 75-85 miljoen ton. In 2012 bedroeg de productie van vis 158 miljoen ton, dit is ongeveer 10 miljoen ton meer dan in 2010. 

Behoud van vis, schaal- en schelpdieren voor volgende generaties

Als wij de huidige voedselveiligheid voor mensen wereldwijd willen waarborgen en toekomstige generaties willen laten genieten van de rijke keuze aan verse, gezonde vis, schaal- en schelpdieren, moeten wij er nu voor zorgen dat onze oceanen productief blijven. Bij MSC zijn wij ervan overtuigd dat de beste manier het erkennen en belonen van duurzame visserij is en niet het uitsluiten van vis uit ons dieet. Het niet meer eten van vis, schaal- en schelpdieren zou vissers in hun levensonderhoud bedreigen. Het zou ook betekenen dat u samen met andere consumenten de kans zou laten lopen bedrijven die vis kopen en verkopen te sturen in de richting van een milieuvriendelijkere manier en verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren.  Het zou bovendien betekenen dat wij onszelf de vele voordelen van het eten van vis, schaal- en schelpdieren onthouden.

Door echter te kiezen voor MSC gecertificeerde, duurzame vis, schaal- en schelpdieren kunt u genieten van vis in de wetenschap dat u een positieve keuze hebt gemaakt en goed beheerde visserijen ondersteunt. Deze visserijen zoeken steeds nieuwe manieren om het mariene milieu te behouden. Door ze te ondersteunen met uw aankoopbeslissingen stuurt u een duidelijk signaal terug, moedigt u meer retailers aan om duurzame vis, schaal- en schelpdieren in te kopen en stimuleert u meer visserijen over te schakelen op duurzame praktijken.

 

Document acties