MSC-programma — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Over ons MSC-programma

MSC-programma

„Door de aankoop van producten met het MSC-keurmerk beloon je visserijen die op een uitstekende en duurzame manier te werk gaan en die een wezenlijke bijdrage leveren aan de bescherming van onze visvoorraden, voor deze generatie en de generaties na ons."

Rupert Howes, CEO, MSC

Fisher with netHet wereldwijd toonaangevende certificeringsprogramma

Het MSC-keurmerk geniet wereldwijd het vertrouwen en is het bekendste keurmerk voor vis-, schaal- en schelpdierproducten uit duurzame wildvangst.

Het MSC-keurmerk is het enige in zijn soort dat voldoet aan zowel de ISEAL-gedragscode voor het opstellen van sociale en milieutechnische standaarden als de richtlijnen van de FAO voor milieukeurmerken voor vis en visserijproducten afkomstig van de zeevisserij.

Ons logo biedt u de zekerheid dat de vis afkomstig is van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat. Lees meer over de betrouwbaarheid van het MSC-keurmerk (Engels).

Alle visserij die wilde vis en schaal- en schelpdieren vangen, kunnen zich ongeacht hun grootte, soort en locatie laten beoordelen op basis van de MSC-standaard. Aangezien ons programma zich niet bezighoudt met kweekvis, zult u ons keurmerk uitsluitend aantreffen op producten uit wildvangst.

MSC gecertificeerde visserijen hebben in een onafhankelijke bedrijfscontrole aangetoond dat zij voldoen aan de MSC-milieustandaard voor duurzame visserij. Deze standaard is gebaseerd op drie basisprincipes:
1. Bescherming van de bestanden
2. Minimale effecten op het ecosysteem
3. Effectief en verantwoord management van de visserij

Het onderzoek conform de MSC-standaard wordt uitgevoerd door een externe adviseur in samenwerking met onafhankelijke experts. Daarnaast kunnen alle belanghebbenden vanuit de milieubescherming, de wetenschap, de visserijbranche of de politiek een bijdrage leveren aan de beoordeling. Zo vinden alle belangrijke informatie en kennis over de visserij een weg naar het onderzoek. Wanneer een visserijbedrijf kan aantonen dat het voldoet aan de MSC-standaard, mag de vangst van dit bedrijf worden voorzien van ons blauwe keurmerk.


Look for the ecolabelEen betrouwbare koophulp voor milieubewuste consumenten

Mensen vragen vaak: "Wordt tonijn wel milieuvriendelijk gevangen?" of "Mag je nog zalm eten?" Wij adviseren mensen om zich bij die besluiten niet op één bepaalde vissoort te focussen. Alleen in de Noordoost-Atlantische oceaan zijn er bijvoorbeeld al 13 verschillende kabeljauwbestanden; sommige worden verantwoord bevist, andere weer niet. Natuurlijk kunnen ook visserijen zonder MSC-keurmerk op een milieuvriendelijke manier worden beheerd. Als u echter de zekerheid wilt dat u vis van duurzame herkomst koopt, biedt het MSC-keurmerk daarvoor het eenvoudigste en betrouwbaarste bewijs.

Ensuring seafood traceabilityOmdat we willen weten waar onze vis vandaan komt

Voordat een visproduct met MSC-keurmerk in de handel kan worden gebracht, moet elke onderneming die de vis verder verwerkt of verpakt een onafhankelijke bedrijfscontrole laten uitvoeren. Zo wordt gegarandeerd dat de vis helemaal terug kan worden getraceerd naar de boot waarmee deze is gevangen. Alleen op deze manier kan de consument er zeker van zijn dat producten met het MSC-keurmerk ook daadwerkelijk duurzaam gevangen vis bevatten. Lees meer over de MSC certificering op basis van de traceerbaarheidsstandaard voor ondernemingen.

No illegally caught fish in my dish! Geen illegaal gevangen vis op tafel!

De volledige traceerbaarheid van MSC gecertificeerde artikelen zorgt er bovendien ook nog eens voor dat er geen illegaal gevangen vis op uw bord belandt.

Document acties