MSC-standaard voor traceerbaarheid in de visketen —
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Over ons MSC-standaard en certificeringsvoorwaarden MSC-standaard MSC-standaard voor traceerbaarheid in de visketen

MSC-standaard voor traceerbaarheid in de visketen

De MSC traceerbaarheidsstandaard voor de traceerbaarheid van vis, schaal- en schelpdieren zorgt ervoor dat het MSC keurmerk alleen te vinden is op vis-, schaal en schelpdierproducten die afkomstig zijn van een duurzame visserij met MSC certificaat. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat consumenten en inkopers van visproducten erop kunnen vertrouwen dat de vis die ze kopen kan worden getraceerd naar een visserij die voldoet aan de MSC milieustandaard voor duurzaam vissen.

Waarom is de MSC traceerbaarheidsstandaard nodig?

Om te garanderen dat vis, verkocht met het MSC ecokeurmerk, afkomstig is van een gecertificeerde, duurzame visserij.
Traceerbaarheid is binnen de visbranche een bijzonder actueel onderwerp. Onjuiste labeling is een erkend probleem en de complexe, internationale toevoerketen voor de meeste vis-, schaal- en schelpdierproducten maakt het moeilijk om kwalitatief hoogwaardige informatie te vinden over de herkomst van de vis. Labels op vis-, schaal- en schelpdierproducten moeten te verifiëren informatie geven over de soorten, de oorspronkelijke visserij en informatie over de duurzaamheid.

Als een visserij eenmaal is gecertificeerd, kunnen de vis, schaal- en schelpdieren ervan pas het MSC keurmerk dragen als alle bedrijven in de visketen, van boot tot bord, een MSC traceerbaarheidscertificaat hebben. Op deze manier wordt iedere schakel gecontroleerd om te garanderen dat het MSC keurmerk alleen wordt toegekend aan alle vis, schaal- en schelpdieren van een MSC gecertificeerde, duurzame visserij.

Illegaal gevangen vis buiten de toevoerketen houden

De traceerbaarheidsstandaard helpt ook illegaal gevangen vis uit de visketen te houden. Illegale visserij is een serieus probleem en brengt schade toe aan het mariene milieu en bedreigt het voortbestaan van werkgelegenheid en visgemeenschappen wereldwijd. Lees meer over de manier waarop het MSC programma illegaal gevangen vis, schaal- en schelpdieren uit de toevoerketen houdt. (eng)

Hoe is de standaard tot stand gekomen?

De MSC traceerbaarheidsstandaard voor de traceerbaarheid van vis, schaal- en schelpdieren is in december 1999 opgesteld en gebaseerd op bestaande best practice-traceerbaarheidsstandaarden. In augustus 2005, na een internationale overlegronde met belanghebbenden, is versie 2 van de standaard in gebruik genomen. De ontwikkeling ervan volgde de standaardprocedure voor vaststelling van de standaarden, zoals aangeraden in ISEAL, de gedragscode voor het opstellen van sociale en milieustandaarden. Lees meer over waarom u op het MSC ecokeurmerk kunt vertrouwen.

Wat beoordeelt de standaard?

Om het traceerbaarheidscertificaat te krijgen, moeten bedrijven een audit ondergaan om te laten zien dat zij efficiënte opslag- en registratiesystemen hebben waarmee kan worden aangetoond dat alleen vis, schaal- en schelpdieren van een gecertificeerde visserij het MSC ecokeurmerk dragen. Bedrijven hebben o.a. laten zien dat gecertificeerde vis apart wordt gehouden van niet-gecertificeerde vis en dat iedere levering van gecertificeerde vis kan worden getraceerd naar een leverancier met traceerbaarheidscertificaat.

Elk bedrijf met een geldig traceerbaarheidscertificaat heeft een unieke code die op gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten moet staan om kopers en consumenten te laten zien dat ze van een goedgekeurde leverancier kopen. Het MSC ecokeurmerk kan alleen worden gebruikt voor vis, schaal- en schelpdieren van een MSC gecertificeerde visserij door bedrijven met een geldig MSC traceerbaarheidscertificaat.

Hoe worden bedrijven beoordeeld ten opzichte van de MSC traceerbaarheidsstandaard?

Bedrijven die conform MSC gecertificeerd willen worden, wijzen een onafhankelijke, geaccrediteerde certificeerder aan voor het beoordelen van hun bedrijf ten opzichte van de MSC traceerbaarheidsstandaard. Bij het beoordelen gebruiken de certificeerders de certificeringsvoorwaarden voor de traceerbaarheid waarin is vastgelegd op welke manier de bedrijven ten opzichte van de traceerbaarheidsstandaard moeten worden getoetst.
Lees meer over het MSC certificeringsproces door derden

Hoe lang is iedere certificering geldig?  

MSC traceerbaarheidscertificering geldt 3 jaar. Tijdens deze periode wordt het bedrijf opnieuw bezocht om te controleren of het nog steeds voldoet aan de MSC traceerbaarheidsstandaard. Na 3 jaar moet het bedrijf opnieuw worden beoordeeld als het deel wil blijven uitmaken van het MSC programma.

Hoe kan ik bedrijven vinden met een traceerbaarheidscertificaat?

Gebruik de tool 'Find a supplier' om alle bedrijven te vinden met een MSC traceerbaarheidscertificaat voor de levering van vis, schaal- en schelpdieren van visserijen met een MSC keurmerk.

Download de MSC traceerbaarheidsstandaard

Download de MSC traceerbaarheidsstandaard (pdf, 92 kb)

Alle MSC documenten

Bekijk en download alle MSC documenten in het MSC documentatiecentrum.

Neem contact met ons op

Mail voor meer informatie naar standards@msc.org.

Document acties