Det danska fisket av sjötunga i Nordsjön uppnår MSC-certifiering — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Press Nyhetsarkiv Det danska fisket av sjötunga i Nordsjön uppnår MSC-certifiering

Det danska fisket av sjötunga i Nordsjön uppnår MSC-certifiering

2012-06-08

Nittiofem procent av den danska flottan som fiskar sjötunga i Nordsjön har idag erhållit certifiering för Marine Stewardship Council (MSC) miljöstandard för ett hållbart och välskött fiske. Ansökan om certifieringsprocessen för detta fiske har letts av medlemmarna i det Danska Fiskeres Producent Organisation (DFPO) och är en del av deras ambitiösa mål att ha samtliga av de danska fiskena MSC-certifierade innan årets slut. DFPO har redan erhållit MSC-certifiering för fisket av sej och rödspätta i Nordsjön samt för torskfisket i östra Östersjön. Fisket av kummel och kolja i Nordsjön har även inlett en full granskning enligt MSC:s miljöstandard för ett hållbart och välskött fiske.

Om fisket

DFPO:s registrerade fartyg är verksamma året runt i centralöstra Nordsjön och området har en av de högsta koncentrationerna av tunga (Solea solea). De använder två olika typer av redskap – bottentrålning och garn – till en fångst på cirka 500 ton av sjötunga per år. Fisket förvaltas av EU:s medlemsstater genom fångstkvotssystemet (TAC). Till havs och vid landning utförs inspektionerna av det danska Fiskeridirektoratet.

Kontinuerliga förbättringar

Fisket kommer att fortsätta att göra kontinuerliga förbättringar under certifikatets giltighetstid, som sträcker sig över fem år. Till exempel, även om återbyggnadsplaner finns på plats och det finns bevis för att sjötungans bestånd återhämtas kontinuerligt, kommer fisket att arbeta tillsammans med relevanta intressenter för att minska exploateringen till en ännu lägre målnivå, samt att bistå med tydlig information om den påverkan som fisket har på havsbottnen.

Vad certifieringen innebär

“MSC-certifieringen betyder att inköpare och konsumenter över hela Europa nu kan välja vår sjötunga och veta att de är med och bidrar till en mer hållbar framtid när det kommer till fisk och fiskprodukter. Det känns underbart.”, säger Kurt S Madsen, ordförande för DFPO.

MSC gratulerar

Minna Epps, verksamhetschef för östersjöregionen, gratulerar fisket till sin certifiering: ”Stort beröm till DFPO för att de låter sina fiskemetoder genomgå en så transparent och rigorös granskning samt för deras åtagande att ha samtliga av deras fisken engagerade i MSC-programmet vid detta års slut. Vi hoppas att andra länder kommer att följa efter.”

Marknaden

Danska sjötungan säljs färsk, kyld och fryst i hela Europa, men den större volymen går till Holland, Tyskland, Schweiz, Spanien och Italien.

För mer infromation kontakta Linda Sörnäs, kommunikationschef östersjöregionen .

Dokumentåtgärder