Nytt danskt blåmusselfiske blir MSC-certifierat — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Press Nyhetsarkiv Nytt danskt blåmusselfiske blir MSC-certifierat

Nytt danskt blåmusselfiske blir MSC-certifierat

2012-02-09

Det danska företaget Wittrup Seafoods blåmusselfiske har certifierat som hållbart enligt Marine Stewardship Councils (MSC) miljöstandard för ett uthålligt och välskött fiske. Under förutsättning att leveranskedjan är spårbarhetscertifierad kommer dessa blåmusslor att kunna märkas med MSC:s blå miljömärkning inom kort. Detta är det åttonde danska fisket som erhåller MSC-certifiering och bidrar nu med ytterligare 5000 ton årligen till den redan imponerande volymen av mer än 100 000 ton dansk MSC-certifierad fisk. 

Om blåmusselfisket

Det nycertifierade fisket består av fyra fiskebåtar som är fiskar i Isefjorden och längs med den nord-östra Jyllandskusten. De fiskar med hjälp av musseltrål framför under period juli till januari.

”Vi är mycket stolta över att våra musslor nu kan säljas med MSC-märket som en symbol för att vårt fiske är hållbart" säger Stig Wittrup från Wittrup Seafood Company.

Begränsad miljöpåverkan

För att fisket skulle kunna bli MSC-certifierat var man tvungen att påvisa att ett effektivt förvaltningssystem fanns på plats,   att båtarna har en begränsad inverkan på det marina ekosystemet och att de fiskar på ett bestånd som klarar detta långsiktigt. Under de kommande fem åren som certifikatet gäller så kommer miljöarbetet att fortsätta. Bland annat kommer fisket att ta fram en forskningsplan med skärpt fokus på beståndets utveckling och på fiskets inverkan på havsbottnen.

Växande efterfrågan på skaldjur från hållbara bestånd

" Det är fantastiskt roligt att detta blåmusselfiske har blivit MSC-certifierat. Tack vare certifieringen kan företaget Wittrup Seafood nu förse marknaden med mer MSC-märkta blåmusslor från hållbara bestånd, vilket är något som många konsumenter runt om i Europa efterfrågar." säger Minna Epps, MSC:s verksamhetschef för östersjöregionen.

Dokumentåtgärder