MSC-certifiering för isländsk sjurygg dras tillbaka — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Press Nyhetsarkiv MSC-certifiering för isländsk sjurygg dras tillbaka

MSC-certifiering för isländsk sjurygg dras tillbaka

2018-02-05

Fisket av sjurygg, vars rom säljs under namnet stenbitsrom, får sitt MSC-certifikat tillbakadraget. Fisket sker utanför den isländska kusten och har inte klarat av att minska sin bifångst av knubbsäl, gråsäl och tobisgrisslor.  Det betyder att sjuryggens rom från detta fiske inte längre kan säljas som MSC-märkt.

- Om ett certifierat fiske inte uppfyller sina förändringsvillkor vid den årliga revisionen måste det oberoende granskningsföretaget agera. Bara fisken som uppfyller vår miljöstandard kan vara MSC-certifierade, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen

Bifångst gör att certifikat dras tillbaka

Själva bestånden av sjurygg mår bra, men för att klara MSC:s krav måste fisket ske med minsta möjliga inverkan på miljön. Där har fisket inte nått upp till kraven då fisket inte lyckats bevisa att de kommit tillrätta med bifångst av säl och sjöfåglar.

- Vi hoppas att de lyckas komma tillrätta med problemen med bifångsten. Detta är förstås mycket tråkigt för både handeln och yrkesfiskarna, som gör ett mycket bra jobb för att bidra till hållbart fiske. Men å andra sidan visar detta att standarden fungerar – miljömärket går att lita på, säger Minna Epps.

Isländsk stenbitsrom stor på svenska marknaden

En viktig drivkraft till att det isländska fisket certifierade sig var att få tillgång till den svenska marknaden, där efterfrågan på MSC-märkta produkter är stor. Idag levererar de 33 procent av sin stenbitsrom till Sverige, resten går till andra europeiska länder. Även Kina har blivit en viktig marknad, men inte av själva rommen, utan av honorna som tidigare slängdes när rommen tagits omhand. 

Framöver kommer det finnas tillgång på MSC-märkt stenbitsrom i Sverige då det idag finns ett norskt och ett grönländskt fiske av sjurygg som är certifierade. Det betyder att man trots tillbakadraget certifikat för det isländska fisket kommer kunna få tag på MSC-märkt stenbitsrom i butiker.

Dokumentåtgärder