MSC samlar viktiga marknadsaktörer för hållbara hav — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Press Nyhetsarkiv MSC samlar viktiga marknadsaktörer för hållbara hav

MSC samlar viktiga marknadsaktörer för hållbara hav

2017-10-05

Pressmeddelande

5 oktober 2017

Idag möts företag och ledare från hela världen för att diskutera hur de kan bidra till FN:s hållbara utvecklingsmål för levande hav. För att få en hållbar marknad för fisk och skaldjur bidrar MSC tillsammans med 27 större företag med åtaganden.

Konferensen Our Ocean har som mål att inspirera till gemensamma lösningar och åtaganden med syfte att förvalta haven hållbart. MSC är på plats och har innan konferensen samlat in åtaganden från 27 företag världen över, som jobbar för att öka utbudet, handeln och tillgängligheten av certifierad, spårbar och hållbar sjömat.

– Engagerade företag är mycket viktiga aktörer för att ta itu med de globala utmaningarna kring fiske, speciellt det illegala. För att ställa om till en hållbar fiskeindustri krävs både affärsinnovation och ansvarsfull förvaltning av våra hav, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

MSC:s mål för levande hav 2020

Vid FN:s havskonferens i New York tidigare i år, gjorde MSC ett frivilligt åtagande: år 2020 ska 20 procent av den kommersiella globala fångsten vara certifierad eller engagerad i MSC-programmet. För att uppnå detta har MSC nu samlat 27 företag som bidragit med frivilliga åtaganden i ”2020 Leaders for a Living Ocean”. Bland dessa företag finns svenska aktörer. Ett exempel är Orkla Foods Sverige som har som mål att år 2020 ha alla sina fiskprodukter MSC-certifierade.

– Vi har jobbat hårt med detta, och redan idag är 90 procent av våra produkter MSC-märkta. Vi vill visa konsumenten att våra produkter kan spåras hela vägen tillbaka till ett MSC-certifierat fiske, så de kan göra ett hållbart val, säger Agneta Påander, CSR-direktör, Orkla Foods Sverige.

Fiskare och företag jobbar mot levande hav

Exempel på fler åtaganden:  90 procent av det danska fisket ska vara MSC-certifierat enligt den danska fiskeorganisationen DFPO och Islands fiskeorganisation satsar på att få alla landets kommersiella fisken certifierade till år 2020.

Världsomspännande företag som Ikea har efter år av arbete certifierat både sina restauranger och säljer idag enbart MSC-certifierad sjömat i sina butiker. Både Ikea och McDonalds, som serverar MSC-märkt fisk i sina burgare, bidrar till att fler fisken vill gå med i MSC-programmet med mål att certifiera sig.  

För mer information, kontakta:

Linda Sörnäs, kommunikationschef för MSC i Sverige mobil 0738-022 503, linda.sornas@msc.org

Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, mobil 0730-385897 minna.epps@msc.org

 

Dokumentåtgärder