Skip to main content

Nya arter i granskning mot MSC:s standard

I november lät isländska fiskare fem nya arter påbörja en granskning mot MSC:s standard för ett hållbart fiske. Om fisket klarar granskningen kan vi få se MSC-märkt havskatt, birkelånga, marulk och lubb – något som idag inte finns.

Havskatt, birkelånga, marulk och lubb…

Det finns sedan tidigare MSC-certifierad torsk, kolja, sej, långa, uer, sjurygg och sill från Island. Dessutom ligger ett fiske av lodda i granskning. Nu siktar islänningarna på ännu fler arter och lägger dessutom även till rödspätta i granskningen. Totalt landas omkring 600 000 ton MSC-certifierad fisk per år på Island. För de fem arter som nu ligger i granskning landas årligen omkring 22 000 ton per år.

MSC ser mycket positivt på de nya arterna som nu ligger i granskning: ”Vi är glada för att dessa arter nu granskas mot MSC:s standard och tycker att är extra roligt att flera av dem är helt nya för MSC. Det finns idag varken MSC-certifierad havskatt, birkelånga, marulk eller lubb. Vi hoppas att de kommer nå den svenska marknaden om fisket klarar granskningen”, säger Minna Epps, MSC:s programdirektör för Skandinavien.

Flera arter i samma certifikat

När ett fiske granskas mot MSC:s miljöstandard så bedöms tre huvudsakliga principer: beståndet av den art man huvudsakligen fiskar på måste vara livskraftigt, påverkan på den marina miljön ska minimeras och det måste finnas en ansvarsfull förvaltning. Klarar fisket granskningen är det den art som man huvudsakligen fiskar på, ”målarten”, som får bära miljömärket. Yrkesfiskarna måste också redogöra för alla bifångster, eller den så kallade ”sekundärfångsten”, det vill säga de arter som inte är fiskets målart men som ändå tas upp. Denna fångst är inte berättigad att bära MSC:s miljömärke eftersom granskningen inte gjorts av dessa arter specifikt. Men arterna går att lägga till genom en speciell process:

”Bifångster kan bli MSC-certifierade genom att dessa läggs till ett redan befintligt certifikat, i dessa fall utförs en extra granskning där arterna tas i beaktande. På detta sätt blir kostnaderna för granskningen mycket lägre då de externa experterna inte behöver titta på ekosystempåverkan och förvaltningen av fisket eftersom detta redan är känt. I den extra granskningen handlar det helt enkelt om att bedöma beståndets livskraftighet av de arter som lagts till i certifikatet”, fortsätter Minna Epps.

Detta alternativ i MSC:s regelverk har utvecklats för att certifierade yrkesfisken ännu bättre ska kunna utnyttja den investering en certifiering innebär. Och samtidigt göra det möjligt för fler bifångstarter att granskas och kunna utnyttja det marknadsfördelar en MSC-certifiering innebär.

Läs mer om fisket här >