Miljömärkta äkta pärlor — Marine Stewardship Council
Personliga verktyg
Logga in
Du är här: Hem Press Nyhetsarkiv Miljömärkta äkta pärlor

Miljömärkta äkta pärlor

2017-10-03

Pressmeddelande 3 oktober 2017

Miljömärkta äkta pärlor

Nu har världens första fiske av pärlmusslor blivit MSC-certifierat. Det öppnar möjligheter för att vi framöver kan få se äkta vildfångade pärlor med MSC:s miljömärke, som visar att musslorna fiskas hållbart.

– Detta pärlfisket är ett spännande steg inom ett helt nytt område för MSC. Förutom att det kommer finnas MSC-märkta pärlmusslor till förtäring välkomnar vi möjligheten att se miljömärket på äkta pärlor, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Ursprung en viktig fråga

Idag finns MSC:s miljömärke på många fiskar och skaldjur vi handlar i butik eller äter på restaurang, men nu öppnar sig möjligheten att i framtiden kunna välja miljömärket även på andra produkter från havet.

– Allt fler konsumenter vill ha information om hållbarhet oavsett om det gäller kläder, mat eller smycken. Genom MSC:s miljöstandard kan detta nu bli möjligt för vildfångade pärlor, men först ska spårbarheten vara på plats innan de når butik, säger Minna Epps.

Andra nya områden med produkter från havet där MSC:s miljömärke kommer dyka upp är på alger, då MSC nyligen sjösatt en miljöstandard för alger. Redan idag finns MSC-märkt kosttillskott omega 3 med fiskolja från MSC-certifierade fisken.

Ett pärlfiske med anor från förr

Det certifierade musselfisket sker främst utanför Eighty Mile Beach i västra Australien och har pågått i 150 år. Fisket är viktigt för områdets ekonomi, och omsätter årligen runt 80–100 miljoner dollar. Marknaden för dessa pärlor sträcker sig från Australien till Japan, Hong Kong, USA och Europa. Själva musslan exporteras främst till den asiatiska marknaden.

Musselfisket har granskats av en oberoende certifieringsfirma och har klarat alla krav i MSC:s miljöstandard. Nu återstår årliga revisioner som görs för att säkerställa att fisket fortsatt är hållbart. 

Läs mer om fisket här: http://sustainable-pearl-stories.msc.org/

För mer information, kontakta:

Linda Sörnäs, kommunikationschef för MSC i Sverige 0738-022 503, linda.sornas@msc.org  

 

Dokumentåtgärder