DNA-tester bekrefter at MSC-forsyningskjede fungerer. — Marine Stewardship Council
Personlige verktøy
Logg inn
Du er her: Forside Presse Nyheter DNA-tester bekrefter at MSC-forsyningskjede fungerer.
© F Peters / MSC

© F Peters / MSC

DNA-tester bekrefter at MSC-forsyningskjede fungerer.

11.12.2013

Under en prosent av MSC-merket sjømat er feilmerket viser DNA-testing av et stort antall MSC-merkede produkter. Testingen bekrefter at MSC sin chain of custody fungerer.

Forbrukere som kjøper produkter med det blå Marine Stewardship Council (MSC) miljømerket kan være trygge på at sjømaten kommer fra MSC-sertifiserte bærekraftige fiskerier, viser DNA-tester av MSC merket sjømat.

Når sjømat selges med miljømerket MSC betyr det at alle bedrifter i forsyningskjeden må ha gjennomgått en nøye revisjon av sporbarhet i henhold til  MSC sin  chain of custody-standard.

Uavhengig DNA-testing av tilfeldig valgte MSC-merkede produkter,er en integrert del av MSCs strategi for overvåking av vårt chain of custody-program. DNA-resultatene er en sentral indikator på MSC sin troverdighet,  og de spiller en viktig rolle i det generelle arbeidet med å bidra til sunne verdenshav.

De siste resultatene viser at mindre enn en prosent av de MSC-merkede produktene var feilmerket. Av de 320 produktene som ble testet, ble det kun funnet tre produkter som var feilmerket. Disse tre produktene blir nå sporet bakover i forsyningskedenfor å se hvilken dokumentasjon som foreligger. I hvert  tilfelle vil sertifisør og produsent bli informert. Hvis det påvises at ikke sertifisert sjømat har blitt merket som MSC-godkjent, vilø det resultere i suspendering fra sertifiseringsordningen.

For å øke omfanget og verdien av MSC sitt program for DNA-testing, har vi i denne gangen lagt til flere fiskearter, deriblant hyse, tunfisk og kveite. I tillegg ble en mindre kontrollgruppe av ikke-MSC-sertifisert sjømat testet. I denne kategorien ble det avdekket at fem prosent av produktene var feilmerket.

Sporbarhet er et hett tema i sjømatnæringen, og med den internasjonale forsyningskjedens sin kompleksitet, kan det være vanskelig å finne solid og etterprøvbar informasjon om et bestemt produkt. 

Når sjømat selges med et MSC miljømerke, betyr det at alle bedriftene i leverandørkjeden har gjennomgått en detaljert revisjon av sporbarhet i henhold til MSC Chain of Custody-standard. Dette sikrer forbrukere og sjømatkjøpere at sjømat med MSCs miljømerke er kommet fra MSC-sertifiserte bærekraftige fiskerier. 

"Dette er en viktig test for MSC," forklarer leder for produktintegritet i MSC, Alison Roel. "Den er viktigfordi testene gir forbrukere og MSCs interessenter en ekstra forsikring for at MSC-merket sjømat er riktig merket."

"Våre DNA-analyser er også  et ekstra verktøy for å hjelpe våre partnerne å beskytte deres investeringer i MSC-programmet, og vi kommer til å fortsette å utvide omfanget av testing for å øke kunnskapen om og tilliten til vårt Chain of Custody-program. Alle tilfeller av identifisert feilmerking vil bli henvist til sertifisører av forsyningskjeden, slik at de kan etterforskes ytterligere," sa hun.

Ytterligere informasjon

Last ned  DNA testing report (PDF, 204 kB)

Side-alternativer