Ny rapport hyller 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat — Marine Stewardship Council
Personlige verktøy
Logg inn
Du er her: Forside Presse Nyheter Ny rapport hyller 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat
MSCs årsrapport 2014-15 - 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat

MSCs årsrapport 2014-15 - 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat

Ny rapport hyller 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat

13.10.2015

I dag utgir Marine Stewardship Council (MSC) sin årsrapport, som markerer at det er hele 15 år siden programmet ble lansert for å belønne og stimulere bærekraftig fiske.

I årsrapporten 2014-15, under navnet «Feirer 15 år med sertifisert bærekraftig sjømat», fremheves ledende yrkesfiskerier og bedrifter som jobber for å ivareta sjømatforsyningene for fremtiden.

Nøkkeltall fra rapporten

MSC-sertifiserte bærekraftige fiskerier fanger nå:

  • Nesten 9 millioner tonn sjømat
  • Nesten 10% av den totale globale villfangede sjømatsforsyningen
  • Nesten halvparten (45,9%) av den globale hvitfiskfangsten


 MSC-sertifiserte produkter og bedrifter:

  • Over 17 000 produkter med MSCs miljømerke selges av sjømatbutikker og restauranter
  • Over 34 000 virksomhetssteder er sertifiserte i henhold til Chain of Custody standarden som sikrer en sporbar global forsyningskjede
  • I nærmere 100 land kan forbrukere nå velge mellom mer enn 100 forskjellige sertifiserte fiske- og skalldyrsarter.

 

«Denne veksten og fremdriften, gjennom ledelsen av våre partnere, driver en varig endring i måten våre hav blir fisket på. Det belønner god praksis og setter fart på forbedringer der det er behov for å møte den økende globale etterspørselen etter sertifisert bærekraftig sjømat» sier MSCs adm.dir., Rupert Howes.

Styrket standard og bevis på positiv endring

I år oppdaterte MSC sin fiskeristandard, for å sikre at den gjenspeiler den nyeste forskningen og beste forvaltningspraksisen.

Et økende bevisgrunnlag, som blir fanget opp i «2015 Global Impacts Report», viser også at MSC-sertifiserte fiskerier opprettholder sunne fiskebestander og forvalter effektivt sine påvirkninger på habitater og økosystemer.

«MSC er en lærende organisasjon, og vi har investert tungt både i å styrke vårt program og i å bygge vårt bevisgrunnlag på hvordan våre partnere leverer positive resultater for våre hav» tilfører Howes.

Forpliktelser i det kommersielle markedet

Rapporten fremhever flere fantastiske forpliktelser på markedssiden. For eksempel trekker rapporten frem at IKEA, gjennom sitt modige og globale engasjement, har forpliktet seg til å bare selge og servere sertifisert bærekraftig sjømat i sine mer enn 370 butikker. Iglo Group blir også fremhevet i forbindelse med sitt engasjement i 100% bærekraftig fisk. I år markerte også MSC sin ankomst i Sør-Korea, takket være sjømatprodusenten Hansung og landets største matvarekjede Lotte Mart.

«Etterspørselen etter bærekraftig sjømat bidrar til å drive en positiv endring i hvordan våre hav blir fisket og forvaltet. Ettersom flere dagligvarebutikker og produsenter velger MSC-sertifisert sjømat, oppfordres flere fiskerier til å bli vurdert opp mot MSCs standard for å ta del i mulighetene som økt etterspørsel etter bærekraftig sjømat kan gi» legger Howes til.

Banebrytende fiskerier i Asia og i den nordlige halvkule

I 2014-15 ble 40 nye fiskerier MSC-sertifiserte og over 70 inngikk full vurdering. Blant disse yrkesfiskeriene finnes det både småskala fiskerisamfunn og storskala kommersielt fiske.

Rapporten fremhever to pionérer, de første sertifiserte fiskeriene i India og Kina: muslingfisket Ashtamudi og kamskjellfisket Zoneco. Rundt 1000 mennesker er avhengige av muslingfisket Kerala for sitt levebrød. Det Kinesiske kamskjellfisket sysselsetter mer enn 20 000 fiskere gjennom et kooperativ, og dekker mer enn en halv million hektar i den nordlige delen av Gulehavet.

Det er to tiår siden kollapsen av Grand Banks torskefisket i Newfoundland, og i årsrapporten fremheves forpliktelsene som fiskeriene i den nordlige halvkule har gjort. Disse fiskeriene bidrar til å sikre framtidig fiske i de nordlige havområdene: 97% av det kanadiske hummerfisket i Atlanteren er nå MSC-sertifisert, 87% av Alaskas fiske i volum er MSC-sertifisert, og Islands gruppe for bærekraftig fiske (Iceland Sustainable Fisheries group) forsøker å få alle sine kommersielle fiskerier MSC-sertifiserte.

Side-alternativer