Viron Peipsijärven ahvenen ja kuhan kalastus sai MSC-sertifikaatin — Marine Stewardship Council
Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Uutiset Tuoreimmat uutiset Viron Peipsijärven ahvenen ja kuhan kalastus sai MSC-sertifikaatin

Viron Peipsijärven ahvenen ja kuhan kalastus sai MSC-sertifikaatin

19.10.2017

Yli vuoden kestäneen arvioinnin jälkeen Viron Peipsijärven ahvenen ja kuhan kalastus on saanut kestävän kalastuksen MSC-sertifikaatin. Sertifioinnin piiriin kuuluvat Viron ja Venäjän välisellä rajalla sijaitsevan Peipsijärven Viron puoleinen ahvenen ja kuhan rysä- ja verkkokalastus. Sertifikaatin omistaa virolainen kalanjalostusyritys AS Logi-F. MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatti on voimassa 5 vuotta. Sertifioinnilla voidaan varmistaa Peipsijärven kuha- ja ahvenkantojen kestävä taso sekä järven vesiekosysteemin hyvinvointi.

"MSC:n arviointiprosessi auttoi meitä keräämään kalastusta koskevia tietoja järjestelmällisesti ja tekemään kalastustoimintaan liittyviä parannuksia jäsennellysti. MSC-sertifikaatti avaa meille enemmän kaupallisia mahdollisuuksia ja parantaa näin markkinatilannettamme ", kertoo AS Logi-F:n toimitusjohtaja Olgert Margus.

Peipsijärvi on Euroopan viidenneksi suurin järvi ja merkittävä alue kaupalliselle kalastukselle. Ahven ja kuha ovat järven tärkeimmät saalislajit ja niiden osuus on yli 60 % Peipsijärven vuosittaisesta kokonaissaaliista. Kiintiöistä sovitaan vuosittain Venäjän ja Viron välillä. Virolaisten vuosittainen kokonaiskiintiö Peipsijärvellä on noin 1000 tonnia ahventa ja 700 tonnia kuhaa. Kalastusta säädellään esimerkiksi laajoilla rahoitusalueilla ja aikarajoituksilla, joilla voidaan varmistaa kudun onnistuminen. Vuonna 2016 MSC-sertifikaatin piiriin kuuluvien, AS Logi-F-yrityksen alla toimivien kalastajien saalis oli 716 tonnia ahventa ja 575 tonnia kuhaa.  

Peipsijärvestä pyydetty saalis puretaan noin 40 satamassa ja kalat myydään joko tuoreina tai pakastettuina fileinä. AS Logi F:n päämarkkinat ovat Sveitsi, Saksa ja Suomi.

"AS Logi-F-yrityksen kalastajille myönnetty MSC-sertifikaatti osoittaa kalastajien sitoutumisen vastuullisiin kalastuskäytäntöihin ja se virstanpylväs koko Peipsijärven kestävälle kalastushallinnolle", sanoo MSC: Skandinavian ja Itämeren alueen sidosryhmäpäällikkö Kari Stange.

Lisätietoja:

Janne Posti, MSC Suomi, +358 44 980 5916, janne.posti@msc.org

Marine Stewardship Council (MSC) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka hallinnoi maailman johtavaa vastuullisen kalastuksen ympäristömerkintäohjelmaa. Kalastusyritysten MSC-sertifioinnissa arvioidaan kalakannan tila, kalastuksen ympäristövaikutukset sekä kalastuksen vastuullinen hallinnointi. Arvioinnit toteutetaan ulkopuolisten sertifiointilaitosten toimesta, jolla varmistetaan, että MSC-ohjelma on luotettava ja täyttää FAOn (UN Food and Agriculture Oranization) ja ISEALin (International Social and Environmental Accreditation and Labelling) ympäristömerkintöjä koskevat ohjeistukset. www.msc.org

Tehdyt toimenpiteet