Skip to main content

Hoe kun jij bewust vis eten? Lees hieronder wat duurzame visvangst en verantwoorde viskweek precies inhouden. En je kunt visproducten kopen met het ASC- en MSC-keurmerk. Zo draag jij je steentje bij aan mens, planeet én vis, schaal- en schelpdieren.

Vis met een hoofdletter V

Het thema van de Bewuste Visweek 2023 is Vis met een hoofdletter V. Je hebt vis en je hebt vis met het ASC- en/of MSC-keurmerk. De V van Verantwoord daar staan wij voor, maar er is meer wat op vis van toepassing is; Voedzaam, Vervangend, Veelzijdig, Verrukkelijk. Wat ons betreft heeft elke V een goede reden om te kiezen voor vis met het ASC- en/of MSC-keurmerk.

MSC & ASC in aantallen

19%

van de mariene wilde visvangst is betrokken bij het MSC-programma (gecertificeerd of in beoordeling).

1978

ASC-gecertificeerde kwekerijen wereldwijd.

54%

van de Nederlandse visserijen zijn MSC gecertificeerd.

80%

van de verkochte vis in de supermarkten is MSC en ASC.

27.138 ASC & 20.447 MSC

producten wereldwijd beschikbaar.

99 & 66 landen

waar respectievelijk ASC- en MSC-producten te koop zijn.

Aquaculture Stewardship Council logo nlASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Kweekvis met het ASC-keurmerk is afkomstig van kwekerijen die de negatieve gevolgen voor het milieu tot een minimum beperken. Gecertificeerde kwekerijen beschermen ook de sociale rechten van hun medewerkers en zij dragen zorg voor lokale gemeenschappen. 

 

 

Marine Stewardship Council logo nlMSC (Marine Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk dat staat voor vis die duurzaam gevangen is. MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

Samen sterk

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC). Samen met supermarkten, visleveranciers, visdetailisten, A-merken, restaurants en foodketens organiseren we in 2023 voor de 9e keer de Bewuste Visweek. Hieronder zie je welke organisaties en bedrijven een prominente rol bekleden voor de transitie naar verantwoorde viskweek en duurzame visvangst.

Deze bedrijven, merken en organisaties nemen dit jaar deel aan de Bewuste Visweek:

verzameling van logo's van bedrijven en organisaties die meedoen aan de Bewuste Visweek