Een goed verhaal op je bord

Bewuste Visweek 2021 Beeldmerk

Hoe kun jij bewust vis eten? Lees onze onderstaande verhalen en leer wat duurzame visvangst en viskweek precies inhouden. Daarnaast kun je visproducten kopen met het ASC- en MSC-keurmerk. Dan weet je zeker dat je bijdraagt aan verantwoorde visvangst en viskweek.

Aquaculture Stewardship Council logo nlASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. De vis komt van kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden.

 

 

Marine Stewardship Council logo nlMSC (Marine Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk dat staat voor vis die duurzaam gevangen is. MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

Garnalen zorgen voor zee en vissers

Garnalen zorgen voor zee en vissers

Grijze garnalen worden in de Waddenzee gevangen, een gebied met de werelderfgoed status. Wat betekent de garnaal op jouw bord voor de zee én de vissers?

Lees het verhaal
Kabeljauwrecept zonder kabeljauw?

Kabeljauwrecept zonder kabeljauw?

Kabeljauw is een enorm populaire vissoort die veel gegeten wordt, maar kampt met veranderingen in de zee. Jaagt een warmere Noordzee de kabeljauw van ons bord?

Lees het verhaal
Komt vis straks nog wel uit de zee?

Komt vis straks nog wel uit de zee?

Vissers in Zeeland zagen al jaren geleden dat de visbestanden achteruit gingen. Vanwege hun vele duurzame innovaties zijn de Zeeuwen nu voorlopers in de voedseltransitie.

Lees het verhaal
Zalm zorgt voor Noors vissersdorpje

Zalm zorgt voor Noors vissersdorpje

Zalm is een geliefd visproduct in de keuken en komt voornamelijk van zalmkwekerijen uit Noorwegen. Wat betekent jouw zalm voor een vissersdorp in Noorwegen?

Lees het verhaal
Vissers beschermen mangrovebossen

Vissers beschermen mangrovebossen

Scampi's - tropische garnalen - zijn al langer een vaste waarde in onze keuken. Hoe beschermt jouw scampi een heel eiland in Ecuador?

Lees het verhaal
Boekje Bewuste Visweek

Boekje Bewuste Visweek

In het Bewuste Visweek boekje 'Een goed verhaal op je bord' vind je inspirerende verhalen over ASC- en MSC-vissers én een paar heerlijke gerechten.

Bekijk het boekje

Samen sterk

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC). Dit was de zevende keer dat we de Bewuste Visweek organiseerden in België. We deden dat samen met supermarkten, visleveranciers, visdetailisten, A-merken, restaurants en foodketens. De bedrijven en organisaties die je hier ziet zijn de hoofdrolspelers in het streven naar transitie en duurzame ontwikkeling. Ze leiden hun personeel op over bewuste vis en laten klanten weten waar ze voor staan.

Logo's partners België BVW21

Rikolto educatiepakket Bewuste Visweek 2021Stand BVW20 Zoo van AntwerpenOok zijn wij met onze partners druk bezig om het belang van duurzame vis te benadrukken. We hebben bijvoorbeeld voor Rikolto een educatiepakket ontwikkeld voor scholen. Zo kunnen we ook de jongere generaties informeren over het belang van onze oceanen en de biodiversiteit. 

Verder stonden we zaterdag 25 september samen met ASC met een infostand in de Zoo van Antwerpen om hier bezoekers te informeren over hoe kiezen voor duurzame vis impact heeft op de oceaan.

Geloofwaardig topkeurmerk

Geloofwaardig topkeurmerk

MSC is er trots op dat we samen met negen andere zijn gekozen tot topkeurmerk voor duurzame boodschappen. Lees hier wat ons een geloofwaardig keurmerk maakt.

Lees meer!
Klimaat & visserij

Klimaat & visserij

De oceanen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Lees hier wat het effect is van klimaatverandering en hoe MSC daar mee omgaat.

Lees meer!
MSC-gecertificeerde vissoorten

MSC-gecertificeerde vissoorten

Bekijk ons overzicht met alle vissoorten die in Nederland beschikbaar zijn met het MSC (wild gevangen vis) of ASC (kweekvis) keurmerk.

Lees meer!
  • '{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}