Skip to main content
global Languages global Languages

MSC in aantallen

19%

van de wild gevangen vis komt uit een visserij die betrokken is bij het MSC-programma

80%

van de verkochte vis in de supermarkten is MSC en ASC

959 producten

zijn MSC-gecertificeerd in België

Wat kan jij doen?

Variatie is één van de oplossingen om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen en overbevissing te voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven voor de bekende vissen zoals kabeljauw en wilde zalm. Als we vaker kiezen voor alternatieve vissoorten komt er minder druk op de populaire soorten en kunnen de overbeviste vispopulaties weer aangroeien.
Wat kan jij doen?
Waar te koop?

Waar te koop?

MSC-gecertificeerde vis is in België goed verkrijgbaar. In vrijwel alle supermarkten is het volop aanwezig. Je vindt het MSC-keurmerk op steeds meer visproducten, van maaltijden, salades, pizza’s tot sushi en van collageen, visolie, dierenvoeding tot babyvoeding. Ook zijn er restaurants en visspecialisten met een MSC-certificering.
Visserij en klimaatverandering

Opwarming zeewater vraagt om nieuwe vangstregulering

Een record brekende hittegolf in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan - met watertemperaturen vergelijkbaar aan die van een hottub - zal aanzienlijke impact op visstanden hebben.

Vooral de pelagische soorten zijn gevoelig voor het warmer worden van het zeewater en trekken naar het noorden. Andere soorten als pijlinktvissen zijn meer en meer in de Nederlands wateren te vinden.
Opwarming zeewater vraagt om nieuwe vangstregulering
Vis, schaal- en schelpdieren noodzakelijk in het voeden van een groeiende wereldbevolking
MARIENE EIWITTRANSITIE

Vis, schaal- en schelpdieren noodzakelijk in het voeden van een groeiende wereldbevolking

In 2021 werkten meer dan 100 wetenschappers samen aan de Blue Food Assessment om meer inzicht te krijgen in de rol van vis en mariene eiwitten bij het voeden van de wereld. Hieruit bleek dat duurzaam beheer van 's werelds wildvangstvisserij essentieel is voor het voeden van een groeiende wereldbevolking.

De Blue Transformation (mariene eiwittransitie) is een initiatief van de Verenigde Naties om wereldwijde voedselzekerheid te realiseren met voedsel dat uit de oceanen komt.