Skip to main content

Steeds meer huisdieren krijgen duurzaam gevangen vis te eten

Vorig jaar 6,7 miljoen blikjes en zakken in België.

Uit nieuwe cijfers beschikbaar gesteld door Marine Stewardship Council (MSC) blijkt dat het aantal huisdiervoerproducten met MSC gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten in de lift zit. Alleen al in het afgelopen jaar kochten consumenten in de Benelux 8,65 miljoen blikken, zakjes en pakken MSC-gecertificeerd huisdiervoer, waarvan 1,7 miljoen in Nederland en 6,7 miljoen in België en de rest voor beide landen. 

Verschillende soorten blijken populair voor MSC gecertificeerde duurzame dierenvoeding met vis. Huisdieren krijgen van hun baasjes soorten zoals zalm, kabeljauw, tonijn, schol, koolvis of forel voorgeschoteld. 

zwarte kat is MSC-gecertificeerde dierenvoeding aan het eten

Milieuvriendelijkere voedingsproducten  

Afgelopen jaar steeg het volume verkoop in de Benelux met 32% tot een totaal van 5938 ton aan dierenvoeding met het MSC keurmerk. De stijging van de verkoop wijst erop dat de consument in België en Nederland hun toevlucht nemen tot milieuvriendelijkere voedingsproducten. Meerdere onderzoeken benoemen de milieuschade die de productie van dierenvoeding kan veroorzaken. Zo wordt geschat dat huisdiervoer verantwoordelijk is voor een kwart van de milieueffecten van de vleesproductie, zoals het vrijkomen van broeikasgassen, fosfaten en pesticiden. Elk jaar wordt een gebied gebruikt dat zestien keer zo groot is als België om genoeg droogvoer voor alle katten en honden ter wereld te produceren.  

Onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Climate Change Nature ondersteunt ook de keuze van de consument om meer vis-, schaal- en schelpdierproducten voor huisdieren te kopen. Uit dit onderzoek bleek dat voor elke kilogram gevangen vis tussen 1 en 5 kilogram CO² wordt geproduceerd, terwijl de productie van rood vlees tussen 50 en 750 kilogram CO²  per kilogram vlees oplevert.  

Overbevissing 

Het aanpakken van overbevissing is een win-winsituatie voor de planeet. MSC-gecertificeerde visserijen verbeteren niet alleen de bredere mariene biodiversiteit en verminderen de impact op habitats in de oceanen, maar helpen ook vispopulaties zich te herstellen van overbevissing.  

Hidde van Kersen, programmadirecteur van de Marine Stewardship Council Benelux: "Eigenaars van huisdieren zien steeds beter in dat ze  een duurzame keuze kunnen maken in hun eigen voeding maar ook in die van hun dieren. Overal ter wereld worden vissoorten en zeedieren bedreigd door overbevissing van onze oceanen. Het kopen van duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren is een goede stap die huisdiereigenaren kunnen maken om de natuur te beschermen. En dat kan gelukkig steeds gemakkelijker doordat meer en meer producenten MSC gecertificeerde producten aanbieden.” 

Lien Broothaers, manager Corporate Responsibility ALDI België: “ALDI ziet de duurzame en respectvolle omgang met de natuur als bron van onze dagelijkse voeding als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze verse en diepgevroren vis en zeevruchten zijn 100 % duurzaam gevangen of gekweekt. Voor ons assortiment dierenvoeding kiezen wij zoveel mogelijk voor duurzame vis, zodat het baasje ook voor zijn huisdier een slimme keuze kan maken.” 

Duurzaam visvoer 

De trend voor duurzaam visvoer voor huisdieren is wereldwijd terug te zien. Diervoeding met MSC gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten is de afgelopen vijf jaar internationaal met meer dan 120% gegroeid van 469 naar 1035 productlijnen, waarbij consumenten alleen al in het afgelopen jaar wereldwijd een recordaantal van 200 miljoen blikken, zakjes en verpakkingen MSC gecertificeerde diervoeding hebben gekocht.