Skip to main content
Van Nick Wyke

Benieuwd naar de grootste trends in vis en seafood voor het komende jaar? Van hotdogs met Atlantische zalm en duurzame gastronomie tot hondensnoepjes en ambachtelijke gerechten met vis in blik: onze  MSC-ambassadeurs en  experts op het gebied van duurzame vis onthullen wat wij de komende tijd mogen verwachten.

Vasthouden aan de eenvoud 

Trends in het kader van de lockdowns kwamen en gingen, maar onze herontdekking van diepvriesvis en vis in blik blijft zich continu voortzetten. Uit onderzoek blijkt dat consumenten vasthouden aan hun gewoonten om thuis te koken en daarbij veel gebruik maken van  tonijn in blik en vissticks. Deze producten hebben hen door de donkerste dagen van de pandemie heen geholpen. Thuiskoks gingen met variaties van de zogenaamde tuna melt aan de slag (bereidingen van tonijn in blik met gesmolten kaas en brood) en het broodje vissticks werd een eenvoudige gezinsmaaltijd in het kader van ‘ik ben even te moe om te koken’.

De in Londen gevestigde chef-kok en restauranteigenaar Tom Aikens legt uit: "Het groeiende aanbod van duurdere merken van vis in blik en in potjes biedt meer variatie en uitstekende kwaliteit. De conserven zijn niet alleen gezond, maar ook handig en snel klaar te maken terwijl je thuis gezin en werk moet combineren."

Bart van Olphen's tuna melt broodje

Vis op de barbecue

Een andere trend in huis die de lockdown zou overleven, vond plaats buiten de keuken – in de tuin of achtertuin. Omdat de wereldwijde pandemie het leven naar buiten dreef, steeg de verkoop van terrasverwarmers en barbecues en werd er meer vis dan ooit op de grill bereid.

Op zoek naar alternatieven voor worstjes en hamburgers bereidden de grillexperts garnalen, inktvis en octopus buiten in de tuin. Ook experimenteerden sommigen ook met stevigere vissoorten op de barbecue, zoals zwaardvis, sardines en tonijnsteaks.

"Het is leuk om een lichtere optie te hebben en ik vind het heerlijk om te experimenteren met vis op de barbecue”, zegt Rukmini Iyer, bestsellerauteur van de ‘Roasting Tin’-kookboeken. "Vis in folie wikkelen met kruiden en olie en op de grill leggen is zo makkelijk en geeft die heerlijke rooksmaak."

Naarmate thuiskoks meer vertrouwen krijgen in het bereiden van vis, schaal- en schelpdieren, wordt 2022 misschien het jaar waarin grotere stukken vis zoals loins (oftewel het rugstuk van een vis) en steaks de show stelen bij diners en barbecues. Rukmini: "Het is niet zo'n grote sprong van filets naar een gehele geroosterde zalm met schijfjes citroen.”

Dierenvoer met vissmaak

Ook huisdieren hebben gedurende de pandemie een recordaantal producten met MSC gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdieren geconsumeerd. Naar verwachting zal het volume van wereldwijd verkochte MSC-gecertificeerde dierenvoeding in het jaar eindigend in maart 2022 met 64% toenemen. Onze huisdieren worden vooral gevoed met zalm, de meest verkochte vissoort, gevolgd door kabeljauw, tonijn, sardientjes en koolvis.

"Eigenaren begrijpen steeds beter dat de zorg voor hun harige vrienden ook de zorg voor het milieu in het algemeen betekent", aldus George Clark, MSC Program Director voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

"We weten ook dat vis, schaal- en schelpdieren vaak een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk hebben dan vlees, dus het kopen van duurzame visproducten is één van de beste keuzes die diereigenaren kunnen maken om te helpen overbevissing te voorkomen.”

In het eerste jaar als categorie bij de jaarlijkse MSC Awards in het VK werd de prijs voor het diervoedingsmerk van het jaar gewonnen door Woofs, dat 'natuurlijke op vis gebaseerde hondensnacks' maakt, zoals Cod Granola, Redfish Cookies and Dried Sprats (kabeljauw-granola, roodbaarskoekjes en gedroogde sprot).

Zak hondenvoer van het merk Woofs dat MSC-gecertificeerd is

Duurzame gastronomie

"Tegenwoordig nemen veel van mijn collega's die beroemde en invloedrijke restaurants over de hele wereld runnen, duurzaamheid steeds serieuzer", aldus Fabrizio Ferrari, chef-kok en MSC-ambassadeur voor Korea en Italië.

"Zelfs de Michelingids heeft een nieuwe award in het leven geroepen, de 'groene ster', om restaurants die uitblinken in de aankoop en het gebruik van duurzame producten te belonen. Dit bewijst dat de gastronomie over de hele wereld beseft dat ze snel moet handelen als we ook toekomstige generaties willen laten genieten van veilige, gevarieerde en lekkere visproducten.”

"Ik ben overtuigd dat deze trend van de topgastronomie tot alle onderdelen van de voedingsindustrie zal doordringen en in de komende jaren de eetgewoonten van ons allemaal zal beïnvloeden. In dit scenario is een grote rol weggelegd voor vis, schaal- en schelpdieren, omdat deze, mits de vispopulaties op verantwoorde wijze worden beheerd, in de toekomst een cruciale rol kunnen spelen als bron van duurzaam voedsel."

Minimale verspilling en maximale voedingswaarde

Een blijvende grote trend in 2022 is het maximaal benutten van een hele vis, van neus tot staart. "De impact van het volledig gebruiken van een visproduct, of het nu gaat om mosselen of kabeljauw, kan onze voedselsystemen en de manier waarop we naar vis kijken veranderen", aldus de Canadese MSC-ambassadrice Tiare Boyes, die zich als visser inzet voor het beschermen van het leven in zee en het mariene milieu. 

"De situatie van onze blauwe planeet wordt steeds onvoorspelbaarder door de gevolgen van de klimaatverandering. Om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden is het daarom belangrijk dat we de focus in plaats van op het vergroten van het visaanbod richten op het benutten van elk onderdeel van een vis – zodat we de  duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN kunnen verwezenlijken.”

"Dat betekent dat we nieuwe recepten moeten leren, creatief moeten zijn met de visproducten die we kopen en nieuwe technieken moeten uitproberen. Je zou zelfs kunnen overwegen om het voorbeeld van de IJslandse president Guðni Thorlacius Jóhannesson te volgen. Hij is beroemd om het dragen van stropdassen van vissenhuid. Of je kunt zelfs investeren in een opvallende designertas van IJslandse kunstenaars, gemaakt van de huid van bijvoorbeeld zalm, zeewolf of baars.” 

"Om je op weg te helpen, hier een heerlijk recept voor wilde Pacifische heilbotkraagjes van de visserij waar ik met mijn familie werk."

Vissnacks en “biodiverse” hapjes

Vroeg of laat moesten de groeiende markten van snacks en vis elkaar wel ontmoeten. En dat lijkt nu ook te gebeuren. In Noord-Amerika is de ‘popcorngarnaal’ bijvoorbeeld al lange tijd een populaire snack en hebben zalm-hotdogs hun intrede gemaakt in de schappen van de supermarkten.

"De grootste trend in 2022 op het gebied van vis, naast vis in blik en de groei bij zeewier, zijn de snacks", aldus Charlotte Langley, chef-kok en MSC-ambassadrice uit Canada.

"Ik zie visproducten het centrum van de supermarkt of de viskraam verlaten en meer de kant opgaan van snackgerechten. Denk aan eiwitrijke, gezonde en voedzame snacks in snelle 'on the go'-opties, nu we weer een drukke levensstijl krijgen.”

"Het idee van kleinere porties vertaalt zich ook in het gebruik van minder populaire vissoorten en het kiezen van opties die voor meer variatie in de toeleveringsketen zorgen. Daardoor neemt de druk op de meest geconsumeerde soorten af en ontstaat er een nieuwe interesse in ‘biodiverse’ hapjes, geserveerd in meer doordachte portiegroottes die goed passen bij onze dagelijkse voeding."

Populaire snackproducten worden naar een hoger niveau getild. Één voorbeeld hiervan is een kant-en-klare salade van wilde tonijn, verrijkt met gezonde granen en groenten die je niet eens hoeft te laten uitlekken. Of denk aan een mix van duurzame skipjack-tonijn en een mayonaiseachtige dressing, gecombineerd met meergranen rijstcrackers voor een perfecte eenvoudige, hartige snack.

Charlotte’s versie van een spread van romige kikkererwten en wilde gerookte zalm zit boordevol eiwitten. "De spread is geweldig en geschikt voor heel veel momenten, zoals na het sporten of om mee te nemen op de camping – smeer het gewoon op een cracker voor een snelle snack."

Rukmini Iyer's MSC-gecertificeerde zalm met broccoli uit metalen ovenschaal

Lekkere eenpansgerechten met vis

Drukke jonge ouders en millennials zijn vaak  op zoek naar snelle en gezonde manieren om zelf gerechten te bereiden.

“Eenpansrecepten of recepten in een metalen ovenschaal in een zijn helemaal in", zegt chef-kok en bestsellerauteur Rukmini Iyer, de favoriete kok voor mensen die het steeds druk hebben. 

Vis past perfect in Rukmini's ‘Roasting Tin’-mantra : bij het koken maximale smaak bereiken met zo min mogelijk gedoe.

"Een metalen ovenschaal is bij uitstek geschikt om vis in de oven te bereiden. Het is een geweldige manier om creatief te zijn met smaken en texturen. En je hoeft je geen zorgen te maken dat je vis te gaar wordt.” 

"Je hoeft niet veel te doen met vis van goede kwaliteit. Ik doe graag een vleugje mosterd op zalm, samen met gehakte pijnboompitten en dat dan bovenop gesneden sjalotten en Puy-linzen.

"Ik hou van de enorme variëteit aan vis. Net als verantwoord geproduceerd en biologisch vlees is duurzame vis een optie die goed is voor het milieu en goed voor mij. Als vis niet op de juiste manier is gevangen, dan koop ik hem niet.” 

Let bij het kopen van vis, schaal- en schelpdieren op het blauwe MSC-keurmerk om er zeker van te zijn dat je een duurzame keuze maakt.

Een eenvoudige overstap naar duurzame visproducten is slechts één manier waarop je kunt helpen onze oceanen te beschermen en ervoor te zorgen dat er genoeg vis in de zee beschikbaar is voor toekomstige generaties.