Skip to main content

De Noordzeegarnaal is MSC-gecertificeerd! Wat betekent dat je nu zonder zorgen duurzaam gevangen Noordzeegarnalen kan eten. Dat is goed voor de natuur, en goed voor ons, want zo kunnen we nog lang van grijze garnalen blijven genieten. Ontdek het verhaal achter de certificering en laat je inspireren door onze chefs en foodies die een originele twist gaven aan de klassieke garnalencocktail.

Garnalencocktail op z'n Japans

Garnalencocktail op z'n Japans

Els SirejacobEls Sirejacob (Elisa Kookt) kreeg de kookmicrobe te pakken in het restaurant van haar ouders. Na een succesvolle koksopleiding stampte ze Café Parti uit de grond in haar thuisstad Gent. Later ook Eetbar, een klein koffiehuisje met bagels en slaatjes. Tegenwoordig is Els vooral bezig met dingen die ze gewoon graag doet: koken op slippers, reizen met haar camper en haar werk als foodstiliste en receptontwikkelaar voor onder meer Bio-Planet. Els houdt van gezond, maar vooral ook van genieten. 

Garnalencocktail op z’n Japans

Garnalencocktail op z’n Japans
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Aantal porties: 4

Ingrediënten:

200 g garnalen

2 eieren
4 kl bonito flakes
4 el vers gemaakte mayonaise
1 kl miso
1 el sriracha
1 teentje look
stuk gember van 1 cm
1 norivel
1 kl geroosterd sesamzaad
1 kl geroosterd zwart sesamzaad 
1 el olijfolie
1/2 komkommer
3 el sojasaus
3 el rijstazijn
1 kl rietsuiker
3 radijzen
4 slahartjes of 4 binnenste blaadjes van een kropsla
4 shisoblaadjes
2 lenteuitjes
1 tl grof zeezout
Ene paar takjes koriander
snufje chilivlokken
sap en zeste van 2 limoenen

Methode:

Verwarm de oven op 150°c. Doe de eieren in een kom en overgiet met kokend water tot ze onder staan. Laat 18 minuten onder gesloten deksel staan. Giet af en koel de eieren in koud water. 


Snijd de komkommer met een dunschiller in fijne slierten en leg in een bokaal. Meng de suiker met rijstazijn en sojasaus, overgiet hiermee de komkommer en laat marineren.

Schil en rasp de gember fijn. Pel de look en snijd fijn. Meng de gember en look samen met miso, chilivlokken en sojasaus onder de mayonaise.

Strijk het norivel met behulp van een borsteltje in met olijfolie en bestrooi met sesamzaadjes. Rooster ongeveer 10 minuten in de oven. Het norivel moet krokant maar nog groen zijn.

Snijd de radijzen in fijne schijfjes en de lenteui in fijne reepjes. Was de slaharten en snijd in fijne reepjes. Zest de schil van de limoenen en pers daarna het sap van één limoen uit. Voeg het sap bij de mayonaise, houd de zeste bij voor het dresseren. Pel de afgekoelde eieren en halveer.

Verdeel de sla en de komkommer over vier glazen. Leg een shisoblad op de sla en dresseer hierop een eetlepel mayonaise. Leg een half zachtgekookt eitje op de mayonaise. Verdeel de garnalen erover en besprenkel met het sap van de overgebleven limoen, de lenteuitjes, radijs, limoenzeste, grof zeezout en koriander. Werk af met een stukje krokante nori en zwart sesamzaad.

Duurzame Noordzee garnaal

Vissen op Noordzeegarnalen: een grenzeloze samenwerking

De Noordzeegarnaal

Lees meer over de levenswijze, visserij en duurzaamheid van de Noordzeegarnaal

Ontdek meer

Duurzame visrecepten

Duurzame visrecepten

Chefs en visliefhebbers van over de hele wereld delen snelle, gemakkelijke recepten voor vis met het MSC-keurmerk.

Echte verhalen

Echte verhalen

De beste manier om de impact van het MSC-programma te begrijpen is door de verhalen van de betrokkenen. Lees over de gepassioneerde mensen die voor onze oceanen zorgen.

Wat is duurzaam vissen?

Wat is duurzaam vissen?

Duurzaam vissen betekent dat men voldoende vis in de oceaan overlaat, respect heeft voor de natuurwereld onderwater en ervoor zorgt dat mensen die afhankelijk zijn van visserij, in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.