Skip to main content

Draag bij aan gezonde oceanen voor huidige en toekomstige generaties

 

MSC is het enige certificeringsprogramma en keurmerk voor duurzame wilde visvangst, dat voldoet aan de ‘best practice’-richtlijnen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en ook van ISEAL, de wereldwijde koepel voor duurzaamheidsstandaarden. Bovendien is MSC het enige wereldwijde programma voor duurzame wilde visvangst, dat voldoet aan de eisen van het Global Seafood Sustainability Initiative (GSSI). 

Visserijen, retailers en voedselverwerkers dragen met hun deelname aan ons programma bij aan gezonde oceanen waaruit op de korte, maar vooral ook de lange termijn, voldoende vis gevangen kan worden. Om de markt voor duurzame vis verder te laten groeien, werkt MSC wereldwijd samen met allerhande visserijen: van grootschalige, industriële vissers tot kleine, traditionele vissers.

Wat is visserijcertificering?

Middels MSC certificering kan een visserij aantonen aan dat ze voldoet aan de ‘best practices’ op het vlak van duurzaam vissen. Om gecertificeerd te raken, wordt een visserij beoordeeld tegen de MSC Visserij standaard door een onafhankelijke certificeerder.

De standaard is ontwikkeld in overleg met een brede waaier mensen en organisaties over de hele wereld, waaronder academici van de overheid, onderzoekers, de visserijsector en NGO's.

Vis, schaal- en schelpdierproducten dragen het MSC keurmerk om de consument te garanderen dat ze afkomstig zijn van een gecertificeerde visserij. 

Waarom je visserij laten certificeren?

De MSC-certificering bevestigt dat uw visserij goed wordt beheerd en bijdraagt aan gezonde oceanen voor huidige en toekomstige generaties. Het betekent dat je voldoet aan 's werelds meest erkende benchmark voor duurzaamheid: de MSC Visserijstandaard. Wanneer je visserij gecertificeerd is, kan je vangst worden verkocht met het blauwe MSC-keurmerk.


MSC-certificering kan diverse voordelen bieden:

  • een betere reputatie
  • meer zichtbaarheid
  • verbeterde dialoog met stakeholders
  • pad van vooruitgang
  • beschermde inkomstenbronnen 
  • toegang tot nieuwe markten
  • promotiekansen

Onze Australische collega's stelden na onderzoek vast dat visserijen naast economische motieven ook sociale, ecologische en institutionele beweegredenen hadden voor hun MSC certificering. 

 

Wat verstaan we onder visserijen?

De definitie van een visserij varieert binnen het MSC-programma. Bij elk assessment stellen de visserijcliënt(en) en de certificeerder samen precies vast waarop de beoordeling van toepassing is.

Dat noemen we de “Unit of Assessment”. Die geeft aan welk visbestand betrokken is, met welk vistuig wordt gevist en welke vaartuigen in de assessment betrokken zijn. 

Voorbeelden van visserijen

Visserij 1

Twee of meer onafhankelijke groepen vissers of schepen die zich richten op eenzelfde visbestand, worden beoordeeld als één visserij. 

Visserij 2

Een deel van een visserij wordt beoordeeld. Dit deel kan een type boot of vistuig zijn binnen een grotere visserij. 

Visserij 3 

Meerdere visserijen die gebruikmaken van verschillende methoden en soorten vistuig, zich richten op een aantal vissoorten en beheerd worden door één cliënt, die alle onderdelen graag als één visserij laat beoordelen.

UoA Visserij certificering

Track a Fishery – een overzicht van alle MSC gecertificeerde visserijen

Track a Fishery is een database met alle visserijen in het MSC-programma. U kunt hier alle certificeringen en documentatie over beoordelingen downloaden. 

Ga naar Track a Fishery

 


Zwart-wit afbeelding van William Morré, Commercieel Outreach Medewerker
William Morré

Commercial Outreach Officer

Stuur een e-mail
Waarom certificeren

Waarom certificeren

MSC certificering helpt u tegemoet te komen aan de wereldwijd groeiende vraag naar duurzame, traceerbare visproducten. MSC versterkt uw reputatie en biedt u nieuwe zakelijke kansen.

Handleiding

Handleiding

Hoe uw bedrijf gecertificeerd te krijgen zodat u gecertificeerde duurzame vis met het blauwe MSC keurmerk mag inkopen en verkopen. Uw handleiding voor MSC beoordeling

Wat na certificatie?

Wat na certificatie?

Toelichtingen en tips voor bedrijven in de toeleveringsteken met traceerbaarheidscertificering voor het (ver)kopen van MSC gecertificeerde visproducten.