Skip to main content

Oceanen zijn van levensbelang. Ze bedekken meer dan 70% van het aardoppervlak, hebben een grote invloed op het klimaat en leveren de zuurstof die we nodig hebben om te overleven. Bovendien zijn ze een leefwereld voor tal van vissoorten en ander zeeleven.

35,4%

overbevist

Voor miljoenen mensen is vis de belangrijkste eiwitbron op hun dagelijkse menu. De oceaan biedt hen voedselzekerheid. Vis, schaal- en schelpdieren worden wereldwijd op zeer grote schaal gevangen. Ze zijn onze laatste nog écht wilde voedingsbron. Oceanen spelen daarom een cruciale rol, voor onze maatschappij én in de wereldeconomie. 


49%

achteruitgang van het leven onderwater

 

 

Maar… het gaat niet goed met onze oceanen. 
Volgens het United Nations FAO 2020 State of World Fisheries and Aquaculture report vist 35,4% van de visserijen niet duurzaam. Zij overbevissen, m.a.w. ze vangen meer vis dan verantwoord is. 

 

Tussen 1970 en 2012 zijn de visbestanden in de oceanen bijna gehalveerd, aldus het Living Blue Planet Report van het Wereld Natuur Fonds. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn overbevissing, illegaal vissen en andere destructieve vispraktijken. Overbevissing leidt niet alleen tot verlies van vis, vogels en zeezoogdieren, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de mens.

 

Waaraan werkt MSC?

Samen met visserijen, wetenschappers, bedrijven en natuurorganisaties zetten we ons in voor een duurzame bevissing van oceanen en voor een ruim aanbod aan vis, schaal- en schelpdieren met het MSC-keurmerk voor de consument. Door vis met het blauwe MSC-keurmerk te kopen, steunt u rechtstreeks de visserijen die onze oceanen beschermen én spoort u andere visserijen aan om hetzelfde te doen.Ontdek meer

Onze collectieve benadering

Onze collectieve benadering

We willen allemaal dat onze oceanen in de toekomst gezond zijn. Met de MSC-aanpak kan iedereen een rol spelen in deze toekomst en tegelijk ook daadwerkelijk genieten van vis-, schaal- en schelpdieren.

De impact op gemeenschappen

De impact op gemeenschappen

Veel mensen zijn afhankelijk van de visindustrie. Vis is een belangrijke bron van voedsel én van werkgelegenheid.

Overbevissing, illegale visserij en destructieve vispraktijken

Overbevissing, illegale visserij en destructieve vispraktijken

Als er teveel vis gevangen wordt en er te weinig volwassen dieren overblijven om zich voort te planten en een gezonde populatie in stand te houden, spreken we van overbevissing.