Skip to main content

We spreken van overbevissing als er zoveel vis wordt gevangen dat er onvoldoende overblijft om van een gezond bestand te kunnen spreken. Begin jaren 90 stortte de Canadese Grand Banks-kabeljauwvisserij in. 35.000 werknemers in de visketen verloren van de ene op de andere dag hun jobs. Dit gaf aanleiding tot de oprichting van de Marine Stewardship Council en de ontwikkeling van de MSC visserijstandaard.

Sindsdien zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de gevolgen van overbevissing. MSC is intussen wereldwijd de bekendste en meest erkende standaard voor duurzame en goed beheerde visserijen.

Illegale visserij

Eén van de oorzaken van overbevissing is illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde visserij. Dit staat internationaal bekend als IUU-visserij. IUU-vissers lappen de regels aan hun laars en storen zich niet aan vangstquota of het behoud van oceaanleven. Met een geschatte jaarlijkse waarde van 10 tot 23,5 miljard dollar vormt IUU-visserij een bedreiging voor de visbestanden, het natuurlijke onderwaterleven én het inkomen van vissers die zich wel aan de regels houden. 

Het MSC-programma probeert deze IUU-visserij mee uit te bannen. Visserijen die systematisch de regels schenden, komen niet in aanmerking voor certificering. 

Neem bijvoorbeeld de Antarctische zeeheek, ook wel Chileense zeebaars genoemd. Deze gegeerde soort ging jarenlang achteruit, onder andere door ongebreidelde IUU-visserij. Zes grote Antarctische diepzeeheekvisserijen – goed voor meer dan de helft van de wereldwijde vangst – schakelden met hun daadkrachtig optreden de IUU-visserij in de Zuidelijke Oceaan vrijwel volledig uit. Hierdoor herstelde het diepzeeheekbestand zich en verkregen deze visserijen een MSC certificering. 

Lees meer over de diepzeeheek (Engels) 


Destructieve visserijmethoden

Vissen met cyanide of explosieven behoort tot de meest destructieve visserijvormen die we kennen. In sommige regio’s gebruiken vissers tot op de dag van vandaag cyanide om vissen te verdoven en ze zo gemakkelijk te kunnen vangen. Anderen gebruiken explosieven, zoals dynamiet. De vissen komen dan dood bovendrijven en kunnen eenvoudig met een net worden opgeschept. Het MSC-programma sluit deze visserijmethoden uit.  

Ontdek meer

Onze collectieve benadering

Onze collectieve benadering

We willen allemaal dat onze oceanen in de toekomst gezond zijn. Met de MSC-aanpak kan iedereen een rol spelen in deze toekomst en tegelijk ook daadwerkelijk genieten van vis-, schaal- en schelpdieren.

Onze collectieve impact

Onze collectieve impact

Al meer dan 20 jaar werken visserij, wetenschap, consumenten en de visindustrie samen aan duurzaam beviste oceanen.

Wat is duurzaam vissen?

Wat is duurzaam vissen?

Duurzaam vissen betekent dat men voldoende vis in de oceaan overlaat, respect heeft voor de natuurwereld onderwater en ervoor zorgt dat mensen die afhankelijk zijn van visserij, in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.