Skip to main content

Vis bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. Vooral vette vis wordt beschouwd als de gezondste vis om te consumeren. Het is dan ook een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Op deze pagina leer je waarom het eten van vette vis zo goed is voor je gezondheid. Leer meer over de voordelen ervan, welke vette vissoorten er zijn en hoe je het op een smakelijke manier kunt opnemen in je dieet.

Wat is vette vis?

Vette vis verwijst naar vissoorten die van nature hogere vetgehalten bevatten, met name gezonde vetzuren zoals omega-3. Daarnaast bevat vette vis veel gezonde eiwitten, vitamines en mineralen. Deze vissoorten worden aanbevolen in een gebalanceerd dieet vanwege hun voedingswaarde en de gunstige effecten op de gezondheid, met name op de hart- en hersenfunctie.

De Europese Commissie raadt aan om ongeveer 100g vis per week te eten en bij voorkeur vette vis.

Vrouwen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen die zwanger willen worden zouden zich moeten beperken tot maximaal twee keer 140 gram per week van vis met een hoog vetgehalte, zoals haring en zalm. Dit vanwege het risico dat verontreinigende stoffen zich ophopen in het lichaam en de toekomstige ontwikkeling van een baby in de baarmoeder kan schaden.

foto met de voordelen van het eten van vette vis, zoals een goede bron van eiwitten

Waarom is vette vis gezond?

Als onderdeel van een uitgebalanceerd en goed gepland dieet kan vis een geweldige bron zijn van veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines, selenium, eiwitten en omega-3-vetzuren. Over het algemeen is vette vis gezonder dan niet-vette vis, omdat deze veel voedingsrijke vetzuren bevat. Het is dus van cruciaal belang om te weten welke soorten vettig zijn om je volgende maaltijd goed te kunnen bereiden!

Let op: als je zwanger bent of hart- en vaatziekten hebt, kan de inname van vette vis variëren. Neem bij twijfel altijd contact op met uw arts.

Gezonde visvetzuren

Vetzuren zijn organische verbindingen die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Deze zuren, zoals omega-3 en omega-6, spelen een cruciale rol bij de celstructuur, hersenfunctie en ontstekingsreacties.

Vette vis bevat twee soorten vetzuren: Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA helpt tegen ontstekingen, terwijl DHA essentieel is voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en ogen. Beide vetzuren spelen een belangrijke rol bij het verhogen van de gezondheid en het voorkomen van ziekten, zoals hart- en vaatziekten, depressie en ADHD.

In vis zitten onverzadigde vetzuren. Het voedingscentrum adviseert om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en is gunstig voor het cholesterolgehalte. 

Vette vis zoals haring en zalm bevatten veel van deze gezonde vetzuren. Dit komt voornamelijk door het dieet van deze vissoorten en hun vermogen om deze vetzuren op te slaan in hun weefsels. De consumptie van vette vis is daarom een goede manier om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen en de algehele gezondheid te bevorderen. 

Welke vis is vet?

Vette vissoorten worden vaak gekarakteriseerd door hun hogere gehalte aan gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. In 100 gram vette vis zit 1,5 tot 4 gram aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren staan bekend  om hun positieve effecten op de gezondheid, met name op hart en bloedvaten. Regelmatig vette vis op het menu kan dus bijdragen aan een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.  

Vette vissoorten die met MSC of ASC keurmerk te vinden zijn: 

  • haring
  • makreel (deze vissoort niet tijdelijk meer MSC gecertificeerd omdat er geen goede beheerafspraken zijn)
  • Chileense horsmakreel
  • sprot
  • zalm

Illustratie van een zalm soort

Naast vette vis, heb je ook matig vette vissoorten en magere vissoorten.Magere vis heeft minder dan 5% vet. In 100 gram magere vis zit gemiddeld 0,2 tot 0,4 gram aan omega 3-vetzuren, en daarnaast eiwitten, vitamines en mineralen die veel minder in vlees voorkomen. Ook magere vis is dus gezond.

Matig vette vissoorten:

Illustratie van een ansjovis

Magere vissoorten

Illustratie van een kabeljauw soort

Gezondheidsvoordelen van vette vis

Vette vissoorten bevatten tal van voordelen voor de gezondheid. Ze zijn een fantastische bron van eiwitten, omega-3 en omega-6 vetzuren, wat goed is voor het hart en de hersenfunctie.

Hart-en vaatziekte

Een dieet met veel vette vis, zoals haring en sprot kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Deze vissoorten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die de bloedlipiden balanceren en de risico's voor een hartaanval of coronaire hartziekte verminderen.

Dementie

Een dieet dat vette vissoorten, zoals zalm bevat, kan een positieve invloed hebben op de hersengezondheid en het vermijden van dementie. Studies hebben aangetoond dat het omega-3-vetzuur EPA, dat in dergelijke visvoedingsmiddelen aanwezig is, de ontwikkeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer kan helpen voorkomen.

Andere gezondheidsvoordelen van vette vis eten zijn:

Vette vis recepten

Toast met gerookte zalm
Bereidingstijd
2 mins
Kook tijd
4 mins
Avocado mousse met zalm
Bereidingstijd
15 mins
Kook tijd
0 mins
Duurzame gegrilde haring met Indonesisch roerei
Bereidingstijd
10 mins
Kook tijd
5 mins

Ontdek meer!