Skip to main content

De glanzende, zilverkleurige scholen haring in open zee zijn een prachtig natuurspektakel. Maar dit is niet de enige reden waarom haring zo populair is. De haring is ook erg gezond. Hij bevat veel gezonde vitaminen en mineralen.

haring
Wetenschappelijke naam: Clupea harengus
Leeftijd: tot 20 jaar
Grootte: Ø 15 cm
Gewicht: Ø 200 g

Algemene informatie

De Atlantische haring is een van de bekendste en meest voorkomende soorten haring, samen met de sardine, en geeft daarom zijn naam aan de hele familie. De Atlantische haring is een pelagische vis (vis die zwemt in scholen, in de hele waterkolom van vlak boven de bodem tot aan de oppervlakte) die bijna overal in de Noord-Atlantische Oceaan voorkomt.

Geen enkele andere vis in de geschiedenis heeft zo'n grote economische en politieke betekenis gehad als haring. In de Middeleeuwen was er zo'n grote vraag naar hem dat er oorlogen voor hem werden gevoerd. De ontdekking van het zouten van haring voor de conservering, betekende het begin van een nieuwe fase in de visserij en zeevaart: dankzij het houdbare voedsel konden de vissers langere en verdere zeereizen maken dan voorheen. De zoutharing heeft geholpen om nieuwe continenten te ontdekken en handelsroutes te ontwikkelen. De haring is al lang een populaire consumptievis in België. Naast de vele toepassingsmogelijkheden en de onmiskenbare smaak is haring ook erg populair vanwege het hoge gehalte aan gezonde omega-3 vetzuren.

Uiterlijk

Haring wordt gemiddeld 15 cm groot en weegt gemiddeld 200 gram. Ze kunnen tot 40 cm lang en ongeveer 20 jaar oud worden.

Haring heeft een slank lichaam met een platte doorsnede en een spitse kop. De opmerkelijk grote mondopening reikt tot aan de achterkant van de ogen. De korte rugvin en de bijna doorzichtige buik- en anaalvinnen zijn zo klein en gedeeltelijk doorzichtig dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Kenmerkend is ook de diepgevorkte staartvin.

Onder water fascineert het kleurenspel van de haring: de rug schijnt in het water in alle kleuren van geelgroen over blauwzwart tot blauwgroen met een subtiele paarse glans. De buik is wit, de zijkanten glanzen zilverachtig . Daarom worden haringscholen ook wel "zilver van de zee" genoemd.

Levenswijze

Haring is een kleine zwermvis en leeft in grote scholen in het overgangsgebied tussen noordelijke, gematigde en polaire zone. De haringscholen zwemmen in waterdiepten van 0 - 360 meter en vertonen complexe en omvangrijke migraties tussen voeder- en paaigronden en overwinteringsgebieden.

De haring paait over grindbodems en plakt zijn eieren aan kleine steentjes. Het paaiseizoen kan sterk variëren tussen de verschillende bestanden. Het is afhankelijk van de watertemperatuur, de voedselvoorziening en het vetgehalte van de vis. Ze moeten eerst goed gevoed zijn voordat ze zaden en eieren maken, die vervolgens buiten het lichaam bevrucht worden en naar de zeebodem zinken. Daar blijven ze aan stenen of planten plakken tot de larven na ongeveer twee weken uitkomen.

Haring voedt zich voornamelijk met plankton en is een belangrijke voedselbron voor verschillende vissoorten, zoals tonijn, koolvis en makreel, maar ook voor zeehonden en walvissen. Ze zijn dus een belangrijke bouwsteen in de voedselketen en van groot belang voor het mariene ecosysteem.

Vangstgebied

vangstgebied haring

Visserij & duurzaamheid

Omdat haring een  actieve vis is, die zich in open zee verplaatst, wordt  haring voornamelijk met pelagische trawls gevangen. Deze visserijmethode is relatief duurzaam, omdat het ecosysteem op de bodem van de zee niet onnodig wordt belast. Bovendien is de bijvangst zeer klein, omdat slechts zelden andere vissoorten zich in de zwerm mengen.

De Atlantische haring is een van de meest voorkomende vissen ter wereld en leeft in enorme scholen. De voorraden zijn dan ook groot. Toch heeft het belang van haring als voedselvis in sommige visserijgebieden geleid tot ernstige bestandsreducties en zelfs tot overbevissing.


De situatie in de Noord-Atlantische Oceaan was erg gespannen in de 19e en 20e eeuw. Als reactie op de ernstige overbevissing werden in de jaren zeventig strenge vangstquota ingevoerd. De haringbestanden worden tegenwoordig, op enkele uitzonderingen na, als stabiel beschouwd. Haring wordt niet beschouwd als een wereldwijd bedreigd dier.

Omdat de Atlantische haring niet alleen populair is bij de mens, maar ook een belangrijke bron van voedsel is voor andere zeedieren, is het bijzonder belangrijk om bij de aankoop van haring aandacht te besteden aan de duurzame herkomst en het MSC-keurmerk.  

Gezond

Er zijn genoeg redenen waarom haring al eeuwenlang een van de meest populaire eetbare vissoorten is. Het malse vlees heeft een karakteristieke, zeer intense smaak en een hoog gehalte aan belangrijke vitaminen en voedingsstoffen

Haring is een vette vissoort en is erg gezond. De positieve effecten op de gezondheid zijn vooral te danken aan het hoge aandeel van de sporenelementen selenium (bevordert de vetstofwisseling), jodium en fluor (belangrijk voor de vorming van tanden en botten). En de gezonde, meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren, die het lichaam zelf niet kan aanmaken, zijn ook in hoge mate aanwezig. Ze hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel en het immuunsysteem en moeten een regelmatig onderdeel van het dieet zijn.

Eten

Haring kan op verschillende manieren worden gegeten en bereid. Meestal belandt het als ingeblikte vis in marinades of sauzen en ook als een maatje is hij erg populair. Voor de traditionele bereiding van maatjes wordt jonge haring gebruikt vóór de geslachtsrijpheid, die rijpt in een milde pekel.

De beste haring is echter vers, want dan is de concentratie van gezonde ingrediënten het hoogst. Verse haring hoeft niet op een ingewikkelde manier bereid te worden, het lekkerste is gewoon roosteren op de grill of in een pan. Dankzij zijn intense smaak heeft hij niet veel kruiden nodig en gaat hij goed samen met salades of gekookte aardappelen. Een goed alternatief is gerookte haring, ook wel kipper genoemd. Door te roken wordt de vis geconserveerd zonder de waardevolle mineralen te verliezen.