Skip to main content

Kan een simpele beslissing, een druppel in de oceaan, echt een groot verschil maken? Bij MSC geloven we dat het kan. De Marine Stewardship Council is een internationale non-profitorganisatie. Onze missie is om via ons MSC-keurmerk en certificeringsprogramma oceanen wereldwijd te beschermen. In samenwerking met onze partners willen we een wereldwijde markt voor duurzame vis, schaal- en schelpdieren creëren. We doen dit door duurzame visserij te erkennen én te belonen.

Blauwe Kookboek

MSC's aanpak - groeiende vraag naar duurzame vis, vergroot het aanbod hierin

Met onze aanpak kan iedereen meehelpen om nu en later te genieten van vis, schaal- en schelpdieren.

De kracht van de verandering zit in de groeiende vraag van de markt naar duurzame vis. Als consumenten, supermarkten, viswinkels en restaurants voor vis, schaal- en schelpdieren met het MSC-keurmerk kiezen, zal dit ook niet-duurzame visserijen ertoe aanzetten om duurzaam te werken.

Een groeiend aanbod aan gecertificeerde vis zal voor meer bewustzijn bij de consument zorgen en ertoe leiden dat verschillende partijen vis van duurzame herkomst zullen willen leveren.

Via deze positieve cirkel van vraag en aanbod worden duurzame vis, schaal- en schelpdieren uiteindelijk de norm. En zo heb je als consument een enorme invloed op de bescherming van de oceanen. Lees meer over Wat u kan doen.

Onze theory of change

Verandertheorie van MSC in Infographic

1. De eerste visserijen kiezen voor MSC-gecerticiceerd te raken. 2. Supermarkten, retailers en restaurants kiezen voor MSC gecertificeerde, duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten. 3. Een traceerbare toeleveringsketen biedt consumenten de zekerheid dat enkel vis van een MSC-gecertificeerde visserij het blauwe MSC-keurmerk mag dragen. 4. Consumenten stimuleren duurzaamheid door de het kopen van vis met het MSC-keurmerk. 5. De marktvraag naar MSC-gecertificeerde vis neemt toe. 6. Meer visserijen kiezen ervoor om hun visserij te verbeteren en willen MSC-gecertificeerd raken.

Onze impact

Sinds onze oprichting door Unilever en het Wereld Natuurfonds in 1997 zijn de volgende ontwikkelingen te zien:

- 15% van de internationale wilde visvangst is MSC-gecertificeerd of in beoordeling.

- Om gecertificeerd te blijven, hebben MSC-visserijen tot nu toe meer dan 2.087 verbeteringen aangebracht in hun prestaties en beheer.

- Er zijn wereldwijd 46.277 locaties - zoals supermarktketens, restaurants, viswinkels en hotels- nu gecertificeerd om MSC-visproducten te verkopen.

- Meer dan 20.447 verschillende MSC-producten werden verkocht in het Britse boekjaar 2021-22 (1 april 2021 - 31 maart 2022).

- Er zijn rond de 46.277 locaties wereldwijd die MSC-gecertificeerde duurzame vis en schaal- en schelpdieren verkopen.

 

Ontdek meer

Wat is duurzaam vissen?

Wat is duurzaam vissen?

Duurzaam vissen betekent dat men voldoende vis in de oceaan overlaat, respect heeft voor de natuurwereld onderwater en ervoor zorgt dat mensen die afhankelijk zijn van visserij, in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.

Wat betekent het blauwe MSC-keurmerk?

Wat betekent het blauwe MSC-keurmerk?

Wild, traceerbaar en duurzaam: het keurmerk met de blauwe vis wordt enkel toegekend aan wilde vis-, schaal- en schelpdierproducten van visserijen die volgens de MSC-Standaard, een wetenschappelijke maatstaf voor duurzame visserij, zijn gecertificeerd.