Skip to main content

Wie het MSC-keurmerk op een vis of visproduct ziet, weet zeker dat de vis niet wordt overbevist en dat de impact op het overige zeeleven bij het vangen beperkt is gebleven. Kijk ook uit naar het blauwe MSC-keurmerk als je in jouw viswinkel vis koopt of uit eten gaat. Visspeciaalzaken, viskraampjes of restaurants verkopen echter niet altijd MSC gecertificeerde vis. Het is ook mogelijk dat de vis op MSC gecertificeerde wijze werd gevangen, maar niet als dusdanig werd gelabeld. Hoe kan dat?

Waarom wordt MSC gecertificeerde vis soms zonder keurmerk verkocht?

In de supermarkt kun je MSC gecertificeerde vis gemakkelijk aan het keurmerk op de verpakking herkennen. In een visspeciaalzaak of viswinkel is dat soms minder gemakkelijk. Vis wordt daar vaak onverpakt en op ijs tentoongespreid. 

Om er zeker van te zijn dat vis in een viswinkel, viskraam of restaurant daadwerkelijk MSC gecertificeerd is, moet het bedrijf eveneens gecertificeerd zijn conform de MSC Traceerbaarheidsstandaard. De winkel of het restaurant moet de gecertificeerde vis gescheiden houden van de niet-gecertificeerde vis en ook duidelijk aangeven dat het om MSC gaat. Momenteel doen maar weinig bedrijven dit, omdat ze het bijvoorbeeld te arbeidsintensief vinden. Met jouw hulp kunnen we het aanbod aan duurzame, MSC gecertificeerde vis in viswinkels en restaurants vergroten. Hoe? Door ernaar te vragen. 

Vraag ernaar

Door bij je viswinkel of restauranthouder specifiek naar vis met het MSC-keurmerk te vragen, geef je aan dat je het belangrijk vindt dat er duurzame vis wordt verkocht. Voor bedrijven vormt dit een stimulans om de MSC certificering aan te vragen. De klant is uiteindelijk nog steeds koning.

Er zijn wel al een aantal speciaalzaken die actief MSC gecertificeerde vis aanbieden; je kunt deze pioniers terugvinden op de pagina Waar te koop

Gebruik de VISwijzer

De VISwijzer van WWF België  beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in België te koop zijn op duurzaamheid. Via de website  kun je te allen tijde opzoeken welke MSC gecertificeerde vissoorten er beschikbaar zijn.

Vissen kunnen vier verschillende kleuren krijgen; “Blauw” staat hier voor: Beste keuze, het MSC-keurmerk voor duurzame visserij en het ASC-keurmerk voor verantwoorde kweek.

Kijk op Labelinfo

Labelinfo is de databank voor duurzaamheidslabels en een gids voor iedereen die bewust wil kopen.

Ontdek meer

Waar te koop

Waar te koop

In België kunt u in heel wat supermarkten MSC gecertificeerde vis verkrijgen. Het blauwe keurmerk is nadrukkelijk aanwezig op de versafdeling, in de diepvries en in toenemende mate in de rekken. Het keurmerk is bovendien op steeds meer maaltijden, salades, pizza’s, sushi, diervoeding en babyvoeding terug te vinden.

Kies voor het MSC keurmerk: 10 redenen

Kies voor het MSC keurmerk: 10 redenen

Jouw keuze voor vis met het blauwe MSC-keurmerk helpt om de oceanen, leefgemeenschappen en vis te beschermen voor de toekomst.