Skip to main content

De vraag naar bewezen duurzame vis, schaal- en schelpdieren stijgt wereldwijd. Het MSC programma is internationaal het meest erkende certificerings- en keurmerkprogramma voor duurzame, wild gevangen vis. Zodra een visserij gecertificeerd is volgens de MSC Visserijstandaard, mag de vangst als MSC gecertificeerd doorverkocht worden. Certificering van de gehele supply chain tegen de MSC Traceerbaarheidsstandaard zorgt ervoor dat eindproducten met het MSC-keurmerk te herleiden zijn naar de gecertificeerde bronvisserij.

Chain of Custody - Duurzame witvis

Chain of Custody - Duurzame witvis


Wat is de Traceerbaarheidsstandaard?

Elk bedrijf dat MSC-gecertificeerde vis-, schaal of schelpdieren verkoopt, moet door een onafhankelijke partij gecontroleerd en gecertificeerd worden tegen de MSC Traceerbaarheidsstandaard, in het Engels de MSC Chain of Custody Standard. Het doel van deze standaard is om vermenging van gecertificeerde vis met niet-gecertificeerde vis te voorkomen. Achter een eindproduct met MSC-keurmerk zit dus een geheel gecertificeerde toeleveringsketen, waar MSC gecertificeerde grondstof door elke partij gescheiden, identificeerbaar en traceerbaar is gehouden. Bedrijven die alleen voorverpakte consumentgerichte producten verkopen, hoeven niet gecertificeerd te zijn omdat hier geen risico op vermenging is. Lees meer in de handleiding.

Het Aquaculture Stewardship Council (ASC) gebruikt maakt ook gebruik van de MSC traceerbaarheidsstandaard. Dit betekent dat bedrijven in de verwerkingsketen zowel MSC- als ASC-gecertificeerde producten binnen hetzelfde certificeringsproces kunnen dekken.

Wat wordt beoordeeld?

De Traceerbaarheidsstandaard bestaat uit 5 hoofdprincipes waar elk bedrijf aan moet voldoen om gecertificeerd te raken. Tijdens de audit controleert een certificeerder of: 

  • u MSC gecertificeerde producten inkoopt van een gecertificeerde leverancier
  • gecertificeerde producten duidelijk identificeerbaar zijn
  • gecertificeerde producten worden afgescheiden van niet-gecertificeerde producten
  • gecertificeerde producten traceerbaar zijn en volumes worden bijgehouden
  • u bovenstaande principes voldoende kadert in uw eigen beheerssysteem (processen, interne communicatie en training, controles)

Waarom je bedrijf laten certificeren?

Door MSC-gecertificeerde vis te verkopen, steunt u visserijen wereldwijd om overbevissing van onze oceanen tegen te gaan. Door het MSC keurmerk op producten of menu's te gebruiken, stelt u uw klanten en gasten in staat om een verantwoorde aankoopbeslissing te nemen. Op deze manier kunnen we samen de wereldwijde visserijsector transformeren in een duurzame industrie.


Vijf redenen om te kiezen voor MSC

  1. De vraag naar duurzame vis groeit wereldwijd en in België. 
  2. Het MSC keurmerk geeft vertrouwen in een traceerbare, duurzame grondstof. MSC gecertificeerde vis komt nooit uit illegale visserij.
  3. Keuze uit meer dan 100 wild gevangen soorten uit meer dan 300 visserijen wereldwijd. 
  4. Toegang tot een volledig traceerbare supply chain en de MSC-leveranciersdatabase. 
  5. Versterking van loyaliteit van medewerkers, leveranciers en klanten door gedeelde duurzaamheidsdoelstellingen. 

MSC keurmerk

Certificeerde bedrijven kunnen het blauwe MSC keurmerk gebruiken. Bedrijven die het keurmerk gebruiken, bijvoorbeeld op een verpakking, menukaart, website of ander communicatiemateriaal, hebben een logo licentie overeenkomst nodig. Meer informatie vindt u in de richtlijnen voor het MSC-keurmerk gebruik.Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Zwart-wit afbeelding van William Morré, Commercieel Outreach Medewerker
William Morré

Commercial Outreach Officer

Stuur een e-mail
Waarom certificeren

Waarom certificeren

MSC certificering helpt u tegemoet te komen aan de wereldwijd groeiende vraag naar duurzame, traceerbare visproducten. MSC versterkt uw reputatie en biedt u nieuwe zakelijke kansen.

Handleiding

Handleiding

Hoe uw bedrijf gecertificeerd te krijgen zodat u gecertificeerde duurzame vis met het blauwe MSC keurmerk mag inkopen en verkopen. Uw handleiding voor MSC beoordeling

Wat na certificatie?

Wat na certificatie?

Toelichtingen en tips voor bedrijven in de toeleveringsteken met traceerbaarheidscertificering voor het (ver)kopen van MSC gecertificeerde visproducten.