Visketen

Er is wereldwijd een toenemende vraag naar bewezen duurzame vis, schaal- en schelpdieren. Op internationaal vlak is het MSC-programma het meest erkende certificerings- en keurmerkprogramma voor duurzame, wild gevangen vis. Bedrijven die zich aansluiten bij ons programma, willen zo laten zien dat hun vis van duurzame herkomst is.

Traceerbaarheidsstandaard

 

Bedrijven die met MSC gecertificeerde vis, schaal- en schelpdieren werken, worden door een onafhankelijke partij gecontroleerd en gecertificeerd conform de MSC traceerbaarheidsstandaard, in het Engels de MSC Chain of Custody Standard. Deze standaard heeft tot doel om de vermenging van gecertificeerde en niet-gecertificeerde vis te voorkomen. Achter elk eindproduct met een MSC-keurmerk zit dus een volledig gecertificeerde visketen en een product dat door elke partij gescheiden, identificeerbaar en traceerbaar wordt gehouden. Bedrijven die enkel voorverpakte en consumentgerichte producten verkopen, hoeven niet gecertificeerd te worden omdat er hier geen enkel risico op vermenging bestaat. Lees meer daarover in de handleiding

We delen de traceerbaarheidsstandaard met de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Dat houdt in dat bedrijven binnen de verwerkingsketen MSC en ASC producten binnen hetzelfde certificeringsproces kunnen dekken. 

Onafhankelijke waarborging

Alle beoordelingen, audits en controles op het vlak van certificering worden door een onafhankelijke partij uitgevoerd. MSC is hier niet bij betrokken. Certificeerders kunnen ook product-tracebacks doen, waarbij een eindproduct via elke tussenpartij wordt teruggetraceerd tot de visserijbron. MSC werkt tevens met onafhankelijke forensische laboratoria om willekeurige DNA-testen uit te voeren. Uit dit onderzoek blijkt dat bij 99% van de gecertificeerde producten de juiste vissoort op de verpakking wordt vermeld. 

MSC-keurmerk 

Bedrijven die het MSC-keurmerk gebruiken, bijvoorbeeld op een verpakking, menukaart, website of ander communicatiemateriaal, moeten een logolicentieovereenkomst afsluiten met MSC International. Meer informatie hierover vindt u in de sectie over keurmerkgebruik (link).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Wouter Dieleman

Wouter Dieleman

Commercial & Fisheries Manager, Benelux

Send e-mail
MSC label on fresh fish counter at Stockmann, Finland

Waarom certificeren

MSC certificering helpt u tegemoet te komen aan de wereldwijd groeiende vraag naar duurzame, traceerbare visproducten. MSC versterkt uw reputatie en biedt u nieuwe zakelijke kansen.

Ontdek meer
MSC labelled products in store and in leaflet

Handleiding

Hoe uw bedrijf gecertificeerd te krijgen zodat u gecertificeerde duurzame vis met het blauwe MSC keurmerk mag inkopen en verkopen. Uw handleiding voor MSC beoordeling

Ontdek meer
Shopping basket full of MSC labelled products, Jeronimo Martins, Poland

Resources

Toelichtingen en tips voor bedrijven in de toeleveringsteken met traceerbaarheidscertificering voor het (ver)kopen van MSC gecertificeerde visproducten.

Ontdek meer
  • '{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}