Visserijen

MSC is het enige certificeringsprogramma en keurmerk voor duurzame wilde visvangst dat voldoet aan de ‘best practice’-richtlijnen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) en van ISEAL, de wereldwijde koepel voor duurzaamheidsstandaarden. Bovendien is MSC het enige wereldwijde programma voor duurzame wilde visvangst dat voldoet aan de eisen van het Global Seafood Sustainability Initiative (GSSI).

Door deel te nemen aan ons programma, dragen visserijen, retailers en voedselverwerkers bij tot gezonde oceanen waarin op korte én lange termijn voldoende vis kan worden gevangen. Om de markt voor duurzame vis verder te laten groeien, werkt MSC wereldwijd samen met allerhande visserijen: van grootschalige, industriële visserijen tot kleine, traditionele vissers.


Draag bij aan gezonde oceanen voor huidige en toekomstige generaties

Op deze pagina leest u wat de MSC certificering van een visserij eigenlijk inhoudt. 

Samen met de Aquaculture Stewardship Council (ASC) hebben we ook een standaard ontwikkeld voor de productie van zeewier. Op de website van ASC vindt u meer informatie over deze MSC-ASC Seaweed Standard.

Wat is visserijcertificering?

Met een MSC certificering wordt aangegeven dat een visserij voldoet aan de ‘best practices’ op het vlak van duurzaam vissen. Vis, schaal- en schelpdierproducten met het MSC-keurmerk bieden de consument de garantie dat ze afkomstig zijn van gecertificeerde duurzame visserijen.

Wat is een visserij?

Ten behoeve van een MSC evaluatie kan een ‘visserij’ aan de hand van verschillende aspecten worden gedefinieerd, zoals vangstmethode, vangstgebied, doelbestand of vloot. De visserijcliënt(en) en de certificeerder bepalen samen bij het begin van het proces waarop de beoordeling van toepassing is. 

 

 

Voorbeelden van soorten visserijen

Visserij 1

Twee of meer onafhankelijke groepen vissers of schepen die zich richten op eenzelfde visbestand, worden beoordeeld als één visserij. 

Illustration showing two independent groups targeting the same fish stock

   

Visserij 2

Een deel van een visserij wordt beoordeeld. Dit deel kan een type boot of vistuig zijn binnen een grotere visserij. 

 Illustration showing one vessel and gear type assessed as a fishery

Visserij 3 

Meerdere visserijen die gebruikmaken van verschillende methoden en soorten vistuig, zich richten op een aantal vissoorten en beheerd worden door één cliënt, die alle onderdelen graag als één visserij laat beoordelen.

Illustration showing vessels catching different fish species with different fishing gear

Track a Fishery – een overzicht van alle MSC gecertificeerde visserijen

Track a Fishery is een database met alle visserijen in het MSC-programma. U kunt hier alle certificeringen en documentatie over beoordelingen downloaden. 
Ga naar Track a Fishery

 


Wouter Dieleman

Wouter Dieleman

Commercial & Fisheries Manager, Benelux

Send e-mail
MSC label on fresh fish counter at Stockmann, Finland

Waarom certificeren

MSC certificering helpt u tegemoet te komen aan de wereldwijd groeiende vraag naar duurzame, traceerbare visproducten. MSC versterkt uw reputatie en biedt u nieuwe zakelijke kansen.

Ontdek meer
MSC labelled products in store and in leaflet

Handleiding

Hoe uw bedrijf gecertificeerd te krijgen zodat u gecertificeerde duurzame vis met het blauwe MSC keurmerk mag inkopen en verkopen. Uw handleiding voor MSC beoordeling

Ontdek meer
Shopping basket full of MSC labelled products, Jeronimo Martins, Poland

Resources

Toelichtingen en tips voor bedrijven in de toeleveringsteken met traceerbaarheidscertificering voor het (ver)kopen van MSC gecertificeerde visproducten.

Ontdek meer
  • '{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}