Skip to main content

Vroeger werd koolvis verkocht als zalmvervanger. Tegenwoordig wordt het vaak verwerkt in visproducten, zoals vissticks. We vertellen u wat voor soort de koolvis is en wat het verschil is met de Alaska koolvis.

Illustratie van een koolvis soort

Wetenschappelijke naam: Pollachius virens
Grootte: 70 cm
Leeftijd: tot 25 jaar

Algemene informatie over koolvis

Koolvis (Pollachius virens) is een nauwe verwant van kabeljauw. De koolvis wordt in de handel ook wel pollak genoemd.

De koolvis is bekend door een slimme verkoopstrategie. Rond het begin van de twintigste eeuw was zalm schaars. Het was een echte delicatesse en daarom erg gewild. Omdat ze zo gewild waren werd het vlees van de minder populaire koolvis rood gekleurd, gedrenkt in zout en olie en verkocht als zalmvervanger. De strategie werkte. Binnen zeer korte tijd was de zalmvervanging een verkoopsucces.

Uiterlijk van koolvis

De koolvis heeft een slank, langwerpig lichaam, dat donker is, bijna zwart gekleurd aan de achterkant en het hoofd. Zelfs de mond is zwart vanbinnen. Hier dankt de koolvis dan ook zijn naam aan. Naar de buik toe wordt het lichter en uiteindelijk zilverwit. Kenmerkend zijn een lichte zijstrook, die parallel aan de rug loopt, en de duidelijk uitstekende onderkaak van oudere vissen. Ze hebben drie bijna even lange rugvinnen en twee dicht op elkaar geplaatste anaalvinnen.

Hoewel koolvis tot de kabeljauwfamilie behoort, ontbreekt de typische kindraad van deze vissen.

Koolvis bereikt een trotse leeftijd van 20 tot 25 jaar en kan tot 1,20 m lang worden.

Levenswijze koolvis

Koolvissen zijn roofdieren en voeden zich met andere vissen. Volwassen exemplaren jagen het liefst op kleinere schoolvissen zoals haring, makreel, sprot en soortgelijke soorten. Jonge koolvissen voeden zich voornamelijk met visbroed en schaaldieren.

Koolvis leeft in gematigd tot koud water, vooral in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee. Dit onderscheidt hem van zijn naaste verwant, de Alaska koolvis, die alleen in het noorden van de Stille Oceaan te vinden is. De laatste jaren spotten we ook steeds meer koolvissen in de Oostzee. Ze bewegen zich in grote scholen, zowel aan de kust als in open zee.

Waar wordt koolvis gevangen?

Illustratie van koolvis vangstgebieden

Visserij & duurzaamheid van koolvis

Koolvis beweegt zich vrij zwemmend in open zee. Ze worden relatief groot en oud, wat ook betekent dat ze langzaam groeien en pas laat geslachtsrijp zijn. Om op duurzame wijze op koolvis te vissen, moeten we erover waken dat alleen volwassen vis de weg naar de markt vinden. Zo brengen we de bestanden niet in gevaar. Koolvis is in Europa niet bedreigd.

De meest voorkomende vismethoden zijn pelagische trawls, bodemtrawls, ringzegens, geankerde kieuwnetten en beuglijnen. Sommige MSC-gecertificeerde koolvisvisserijen maken ook gebruik van bodemsleepnetten. Daarbij moeten zij ervoor zorgen dat ze hun invloed op het mariene ecosysteem tot een minimum beperken en de nodige maatregelen nemen. Die maatregelen zijn bijvoorbeeld maaswijdtevoorschriften om bijvangsten te voorkomen. Ook zijn er maatregelen voor het vissen in gesloten seizoenen.  Bepaalde visserijmethoden mogen niet in alle visserijgebieden worden toegepast. Om sluitingen van visserijgebieden te voorkomen zijn naast het verbieden van bepaald methoden ook maatregelen genomen.


Koolvis met MSC-keurmerk is afkomstig van een visserij die door onafhankelijke deskundigen strikt gecontroleerd is. De visserij levert zijn vangstgegevens eveneens aan voor wetenschappelijke evaluaties. In de Belgische supermarkten zijn veel diverse koolvis producten te koop, of het nu gaat om gourmetfilets, patés, gedroogde vis of gewoon naturel.

Is koolvis gezond?

Vandaag de dag is er geen teken van de vroegere terughoudendheid ten opzichte van de koolvis. Het is al lang een van de meest populaire eetbare vissen. Visliefhebbers waarderen hem om zijn aromatische, kruidige smaak en zijn stevige, magere vlees. Het is ook een zeer goede bron van hoogwaardige eiwitten.

Hoe kun je koolvis eten?

Dankzij de sterke smaak gebruiken voedselproducenten de koolvis vaak in producten zoals vissticks. Maar het is ook een uitstekende basis voor uw eigen recepten, in natuurlijke staat of als filet. Of u het nu bereidt voor sterk gekruide Aziatische, of milde mediterrane gerechten is geheel naar uw eigen smaak, de koolvis past in alle keukens. Zelfs de zeer eenvoudige combinatie met gekookte aardappelen en wat boter is om van te smullen.

Bovendien is de koolvis een uitstekende vis om te grillen, omdat het stevige vlees niet uiteenvalt en de grillaroma's zeer goed passen bij de typische koolvissmaak.