Een bredere blik op tonijn

De onheilsberichten over uitstervende tonijn duiken steeds vaker op in de media. Daardoor denk je misschien wel dat je beter geen tonijn meer eet. Laten we die mythe maar meteen inblikken: er is voldoende tonijn die je wél met een gerust hart kunt kopen.

Het is een teken des tijds, waar alle media wel wat onder lijden: informatie moet snel behapbaar zijn en het publiek krijgt het met klinkende koppen op zich afgevuurd. Ook de verhalen over tonijn, waarbij je als lezer of kijker al snel alleen zwart of wit onthoudt. Maar, het is met de tonijn zoals het met echte leven: er zijn vooral veel verschillende tinten grijs. En in dit geval: veel verschillende tinten tonijn.

Op deze pagina, gelanceerd naar aanleiding van Wereldtonijndag op 2 mei 2019, proberen we je blik op tonijn toch even te nuanceren en te verbreden.

De meest hardnekkige mythes over tonijn

In opdracht van de Marine Stewardship Council (MSC), een internationale non-profitorganisatie die duurzame visserij bevordert, voerde het onafhankelijke peilingsbureau iVox een onderzoek uit naar de kennis van de consument over tonijn.

Daaruit blijkt dat een kwart van de bevraagden die aangeven geen tonijn te eten, dat doen omdat ze denken dat de vis met uitsterven bedreigd is. Wat dan weer het gevolg is van een gebrekkige kennis over tonijn: om te beginnen bestaat er niet één soort tonijn.

Wat weet de gemiddelde Belg over tonijn?

Als je bij het bekijken van het filmpje denkt dat je de enige bent met een vertroebelde blik op tonijn, kunnen we je nu al geruststellen: de gemiddelde Belg in de straat weet ook allemaal niet zo goed meer. Dat bewijst het filmpje van Maison Slash, 's lands rock-and-rollste lifestyle e-zine. Zij trokken de straat en interpelleerden jan met of zonder pet over hun kennis over tonijn.

Mythes en misverstanden bij de vleet dus, zoals je in het filmpje al kon zien. Wil je alles eens overzichtelijk nalezen met de feitelijke cijfers erbij, dan kun je hier de tonijnenquête van IVox even downloaden en inkijken.

Hoe geniet je met volle teugen van een overheerlijke portie tonijn?

Genoeg over de verwarring van tonijn en hoe die recent gevoed werd door allerhande ongenuanceerde berichtgeving. Laten we nu vooral eens vooruitblikken en je als liefhebber even wegwijs maken in je keuze voor een lekker stukje tonijn waar je onbezorgd kunt van genieten.

Kies voor de duurzaam gevangen tonijn

Dat kan niet eens zo moeilijk zijn: er zijn verschillende soorten tonijn, waarvan er vijf vaak verkocht worden. Met de blauwvintonijn is het inderdaad wel problematisch gesteld, maar dat is vooral een gegeven van de Japanse markt: in onze contreien vind je die bijna niet, of het moet in een of ander duur restaurant zijn.

Met de skipjack, of bonito gaat het een stuk beter. En die ligt hier in België heel vaak in de winkel in blik. Wat de andere soorten betreft: als je voor het MSC-label kiest, dan weet je zeker dat je dat bestand niet verder belast.

Je kunt dus perfect duurzaam gevangen tonijn kopen. Of een tonijn, of gelijk welke andere vis, nu echt duurzaam is, kunnen we beoordelen op een waslijst aan verschillende factoren. Belangrijk is dat alle betrokken partijen er internationaal afspraken over maken en dit goed controleren. We stippen drie belangrijke factoren aan:

Duurzaamheidsfactor #1: het vangstgebied van de tonijn

Tonijn komt voor in tropische, subtropische en gematigde wateren. Van de MSC gecertificeerde soorten worden geelvintonijn en skipjack in tropische en subtropische zeeën aangetroffen, witte tonijn komt ook in de Middellandse Zee voor.

Duurzaamheidsfactor #2: het vangstmethode van de tonijn

Er zijn veel verschillende vangstmethodes die meer of minder impact hebben op het omringende zeeleven. MSC-gecertificeerde visserijen zorgen er sowieso voor dat het tonijnvisbestand gezond blijft de schade aan het ecosysteem beperkt blijft, door bijvangst sterk te beperken.

Duurzaamheidsfactor #3: het traject van boot tot bord

Doorheen de gehele toeleveringsketen, van de oceaan tot op het bord, zorgt de Traceerbaarheidsstandaard ervoor dat MSC gecertificeerde tonijn gescheiden blijft van  niet-gecertificeerde. Die standaard omvat een set specifieke eisen waar consumentgerichte bedrijven als restaurants, viszaken en cateraars moeten aan voldoen om ons label te krijgen. Uiteraard moet de oorsprong van de vis altijd teruggaan tot een MSC gecertificeerde visserij.

Kies voor tonijn met het MSC label

Eigenlijk moet je van deze hele pagina vooral dit onthouden:

Als je het blauwe MSC label ziet, weet je dat duurzame tonijn koopt en dat deze terug te brengen is tot een duurzame, MSC gecertificeerde visserij.

Soorten tonijn

Tonijn is een grote, vlezige vis. Hij behoort tot een subgroep van de familie van de makreel. Er zijn acht tonijnsoorten die variëren in kleur en grootte. Tonijn trekt rond en je vindt hem in alle oceanen terug.

De wetenschappelijke naam voor tonijn is Thunnus spp., Neothunnus spp., Katsuwonus Pelamis. Als je meer wil weten over deze bijzondere vis, surf dan naar ons VissoortenABC.

Katsuwonus Pelamis

  • '{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}