Skip to main content

Assortiment met MSC-label in alle supermarkten op tien jaar tijd sterk toegenomen. Huismerken Colruyt Group hebben grootste aanbod duurzaam gevangen wilde vis

Assortiment met MSC-label in alle supermarkten op tien jaar tijd sterk toegenomen

Van links naar rechts: Michel Jenquin - aankoper vers & diepvries Colruyt, Wouter Dieleman - Commercial and Fisheries manager MSC België, Pieter Stegen - aankoper vers & diepvries Colruyt, Philippe Toussaint - Manager Sustainable Sourcing Colruyt Group
Brussel, 8 juni 2018 – Huismerken Boni Selection en Everyday van Colruyt Group hadden in 2017 het grootste assortiment aan duurzaam gevangen, MSC-gecertificeerde wilde vis. De supermarktgroep bood onder zijn huismerken vorig jaar 82 verschillende producten aan met het bekende blauwe label van de Marine Stewardship Council (MSC). Lidl kwam met 75 producten als tweede uit de bus, gevolgd door Carrefour met 67.In relatieve cijfers was Albert Heijn de beste van de klas: 78% van zijn aanbod wildgevangen vis was MSC-gecertificeerd (zie tabel onderaan). Lidl volgde op plaats twee met 64%, Aldi op plaats drie met 63%.

Ranglijst zes supermarkten

Het is de eerste keer dat MSC in België een ranglijst opmaakt van de huismerken van Belgische supermarktketens. Het internationale keurmerk maakte de resultaten niet toevallig bekend op Wereldoceanendag. Het MSC-label geeft de consument zekerheid dat de vis op een duurzame manier gevangen is. Wie vis koopt met een MSC-keurmerk, levert een positieve bijdrage aan de strijd tegen overbevissing, bijvangst en schadelijke visserijmethoden.


“Uit onze vergelijking blijkt dat het aanbod duurzaam gevangen vis in België best groot is, en voor de oceanen is dat heel goed nieuws”, vindt Wouter Dieleman van MSC België. “De vooruitgang blijkt vooral ook uit de relatieve cijfers: de supermarkten staan steeds dichter bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelen.”


Philippe Toussaint (Manager Sustainable Sourcing Colruyt Group): “Binnen Colruyt Group streven we naar 100% duurzaam gevangen vis onder onze eigen merken. MSC is voor ons een belangrijke partner om dat doel te bereiken en te handhaven. De vraag naar verantwoorde en transparante producten blijft groeien, en voor onze klanten is het onafhankelijke MSC-label een betrouwbare manier om duurzaam gevangen wilde vis te herkennen.“


MSC keek ook naar specifieke categorieën binnen het aanbod van de huismerken in 2017. Zo had Carrefour in absolute aantallen het grootste aanbod in verse MSC-gecertificeerde vis, Colruyt in diepvriesvis en Aldi in conserven. Bij het MSC-aanbod ten opzichte van het totale assortiment, scoorde Albert Heijn het best op vlak van verse vis, Delhaize bij diepvriesvis en opnieuw Aldi bij conserven.

Belgisch aanbod duurzame vis groeit

Het voorbije decennium is het aanbod aan MSC-gecertificeerde vis in België sterk toegenomen. In 2007 was er nog geen enkel product beschikbaar voor de consument, terwijl het er nu ruim 900 zijn. Dat duurzame aanbod ligt bijna volledig in de supermarkten, een klein percentage is beschikbaar via de horeca en de detailhandel.


Die transitie naar een meer duurzame visserij is in grote mate ingezet dankzij het aankoopbeleid van de genoemde supermarkten. De visserij op de Noordzeegarnaal bijvoorbeeld voldoet sinds kort aan de MSC-standaard, onder meer dankzij de aanhoudende vraag van supermarkten. De verkoop van MSC-gecertificeerde tonijn is de voorbije vijf jaar zelfs verzesvoudigd in België tot 120 ton.


“Alle zes supermarkten in onze ranglijst hebben zich met hun huismerken duidelijk geëngageerd, waarbij MSC centraal staat in hun aankoopbeleid. Op Wereldoceanendag zetten we hen daarom graag in de bloemetjes. Maar juist ook de consument speelt een belangrijke rol: door te kiezen voor MSC kan hij echt mee het verschil in de oceaan maken”, besluit Wouter Dieleman.

 

Overzicht MSC-ranglijst (huismerken):

 

 Aantal producten met MSC-labelTotaal aantal producten met wildgevangen visAandeel MSC-gecertificeerde producten in aanbod wilde vis
Colruyt Group*82 137 59.6%
 Lidl75 11863.6%
Carrefour 67 -** -**
Delhaize62 25824.0%
Albert Heijn465978.0%
Aldi 4571 63.4%

* Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar Colruyt Group


** Voor Carrefour was niet tijdig een volledige assortimentslijst beschikbaar.

Toelichting op de retail ranking België over producten en aanpak

Ontdek meer

{{item.Image.Title}}

Featured{{item.Headline}}

{{item.Description}}